szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai közül 95 család döntött új ház építéséről, 73 már választott is a megadott típustervek közül - ismertette egy pénteki háttérbeszélgetésen.

Nagy Anna kormányszóvivő emlékeztetett: a károsultak január végéig jelenthetik be az új ház építésére vonatkozó szándékukat; akik ezt a határidőig nem teszik meg, használt lakást vásárolhatnak vagy pénzbeli megváltást kérhetnek. Használt lakás vásárlásáról eddig 106 család nyilatkozott, 65-en helyreállítást kértek, négy család pedig még nem döntött.

Jelenleg a károsultak közül 99 családnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bérel lakást, hat családot a Magyar Honvédség szállásolt el Meggyeserdőn, három család továbbra is a devecseri iskolában lakik, a többiek rokonokhoz vagy hazaköltöztek, illetve saját erőből oldották meg elköltözésüket.

Nagy Anna kitért arra is, hogy a Magyar Kármentő Alapban csütörtökig 1 milliárd 759 millió forint gyűlt össze. Az összeg nagy részének felhasználásáról rövidesen dönt a kormány, ahogy várhatóan heteken belül határoz a Mal Zrt. jövőjéről is - mondta a kormányszóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Egymilliárd forintos kárt okozott az ingóságokban a vörösiszap

A vörösiszap-katasztrófa csaknem egymilliárd forintos kárt okozott a lakosság ingóságaiban Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen, a három érintett településen négyszáz kárigényt összegszerűsítettek - mondta az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka vasárnap.

MTI Itthon

Iszapömlés: az ORFK nem tud adományok eltűnéséről

A rendőrség nem kapott bejelentést arról, hogy a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak gyűjtött nagy értékű adományok tűntek volna el - mondta szerdán Timár Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának vezetője.