szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szigorodó ítélkezési gyakorlat és a kormányváltás óta hatályba léptetett új törvények együttes hatására rohamosan nő a fogvatartottak száma a hazai 31 büntetés-végrehajtási intézetben – írta pénteki számában a Népszabadság.

December 31-én a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben 16 329 fogvatartottat őriztek, közülük minden harmadik előzetes letartóztatott volt. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának csütörtöki évértékelő tájékoztatójának napján azonban már 16 690-en raboskodtak a fegyintézetekben, azaz nem egészen egy hónap alatt több mint 350-nel nőtt az elítéltek és előzetes letartóztatásba helyezettek száma. Miként azt Kökényesi Antal altábornagy, országos parancsnok lapunknak elmondta: a tulajdon elleni szabálysértésekért elzárás büntetés kiszabását is lehetővé tévő jogszabályváltozás mellett az úgynevezett „három csapás törvény” növelte a szervezet leterheltségét és az intézetek zsúfoltságát.

A büntetés-végrehajtásban rövid távon a ma átlagosan 133 százalékos telítettség további növekedésére kell számítani, amit érzékelhetően az sem csökkent majd, ha az első fél év végén felújítva újra használatba veszik Budapesten a Gyorskocsi utcai 240 férőhelyes fegyintézetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel

Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel

Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?

Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat