szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több százezer lakás felújításának a támogatását ígérte a Fidesz a választások előtt. Ehhez évente "nagyot", százmilliárd forintos keretet is "álmodott". A kormány azonban nem váltotta be az ígéretet. Mi több: a már futó lakásrekonstrukciós programokat is leállította - írta a Népszava.

Az Új Széchenyi-terv kereteiből, illetve a kormányzat birtokában lévő szén-dioxid kvóták eladásából idén a beharangozott összegnek csak alig több mint a tizedét, hozzávetőleg 10-12 milliárd forintot költenének energiatakarékossági célú épület korszerűsítések segítésére. Ennyi pénzből a szakértők szerint évente csupán néhány ezer ingatlan modernizálható.

Sztranyák József, a Magyar Ingatlantanács elnöke elmondta: a nyilvántartott mintegy 4 millió 250 ezer lakás célú ingatlan közül több százezer szorulna energetikai célú átalakításra. Az ilyen korszerűsítési munkálatok tömeges elvégzése lendületet adhatna az építőipar mellett az ingatlan piacnak is. Az átépített, így takarékosabban üzemeltethető, s egyben komfortosabb érzést nyújtó épületek iránt ugyanis nagyobb a kereslet, mint az elavult, drágán fenntartható építmények iránt.

Emlékezetes: tavaly ősszel Bencsik János államtitkár jelentette be, hogy a kormány 15-20 évre szóló korszerűsítési programot indít, mely egyaránt célozná a lakásállomány és a középületek energiafelhasználást csökkentő felújítását. Bencsik akkor évi 100 ezer lakás megújítását ígérte, hozzátéve, hogy ez a szám pár év múlva 150-200 ezerre emelkedhet. Az ígéretek szerint erre az uniós támogatásokból és a széndioxid-kvóta értékesítéséből 100 milliárd jutott volna.

Ám az Új Széchenyi-tervben az energiatakarékossági célzatú lakástámogatásokra mindössze nyolcmilliárdnyi pályázható forrást különítettek el, a szén-dioxid kvóták eladásából pedig - egy a napokban tett kormányzati bejelentés szerint - idén mindössze 3-4 milliárd forint folyhat be az államkasszába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján