szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Egy modern, XXI. századi alkotmánytervezet megírásába kezdtek a korábbi igazságügyi minisztérium alkotmányjogi főosztályának vezetői közös blogjukon.

Gáli Csaba, Sepsi Tibor és Tordai Csaba korábban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium alkotmányjogi osztályainak vezető posztjait töltötték be és "Így írnánk mi" elnevezésű blogjukon  kezdtek most egy új alkotmány szövegezésébe.

Azt írják, hogy egy olyan tervezetet akarnak megalkotni, amely a magyar alkotmányfejlődés és az európai alkotmányos konszenzus tiszteletben tartásával egy modern, XXI. századi Magyarország alkotmányszövege lehet. Ennek értelmében hét alapértékből indulnak ki, ezek a korlátozott hatalom, a parlamentáris kormányforma, az alapjogok védelme, az értékalapúság és világnézeti semlegesség, az önvédelem, a minőség és a népszuverenitás.

Blogjukon egyelőre az alapvető rendelkezések, illetve az alapvető jogok fejezete érhető el. Vannak paragrafusok, amelyeket változatlan formában tartanának meg, vannak, amelyeket gördülékenyebben igyekeznek megfogalmazni és vannak, amelyeket teljesen megújítanak - a változások jellegét minden paragrafusnál külön is ismertetik.

Az eddig elkészült tervezetben teljesen új például annak kimondása, hogy "a közhatalom gyakorlása során a hatalommegosztás és a szubszidiaritás elve érvényesül", illetve, hogy "a Magyar Köztársaság védi az emberiség közös természeti és kulturális örökségét, amelynek a jövő generációk számára való megőrzése mindenki kötelessége". 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!