szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor kormányfő Magyarország megújul címmel mondja el hagyományos beszédét a Millenárison a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére. A Political Capital elemzője, Juhász Attila élőben kommentálja a beszédet hétfőn 15 órától a hvg.hu-n. Olvassa élőben az elemzői kommentárt portálunkon!

A Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. A hvg.hu élő szöveges tudósításban számol be Orbán évértékelő beszédéről. A szöveges közvetítés mellett Juhász Attila, a Political Capital elemzője élőben kommentálja a beszédet.
1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Összefoglaló kommentár

Összességében ez egy tipikus Orbán-beszéd volt, rengeteg szimbolikus képpel, hasonlattal. Azoknak, akik azt várták ettől a beszédtől, hogy a kormányfő a következő időszak kihívásairól (alkotmányozás, strukturális reformokról) konkrétumokat fog mondani, csalódniuk kellett. De nyilvánvaló volt, hogy ezekre ebben a beszédben nem tér ki részletesen.

Ez a beszéd mindenekelőtt a saját tábornak szól. Őket orientálja. A főbb üzenetei azonban mindenkihez eljutnak, éppen azért, mert elképesztő médiafigyelem övezi. Azok a főbb üzenetek, amelyeket megfogalmazott, mindenkihez el fognak jutni. Ezek a következők: 

1. Orbán nem kívánta a kormányzat eddigi szakaszát már befejezett sikerként felmutatni, hanem végig az erőfeszítést hangsúlyozta és azt, hogy egy nagyon rossz helyzetből kellett indulnia a kormánynak az ő értelmezése szerint.

2. Társadalompolitikai értelemben ez a kormány az aktívakra épít, a munkavállalást és a munkahelyteremtést részesíti előnyben az inaktivitással szemben. Mindenkit aktivitásra igyekszik ösztönözni. Ez a legtöbbet hangsúlyozott üzenete volt a beszédnek. A reformtervekből eddig kiszivárgott intézkedések(munkanélkülisegély csökkentése, rokkantnyugdjak felülvizsgálata) is ezt a célt szolgálják. A politikát figyelő közönség és a Fidesz szavazóbázisa számára ez egy pozitív üzenet, noha lesznek olyan társadalmi csoportok majd, amelyeket ezek hátrányosan érintenek majd. Mindebből az is következik, hogy azzal, hogy a kormány a munkahelyteremtést nevezi a legfőbb céljának, a sikere is azon múlik majd, hogy megvalósítja-e a célkitűzéseit. Ha nem sikerül megvalósítani, az politikailag is bukáshoz vezethet.

3.  Megmaradt ez a nagyon erőteljes nemzeti retorika, ami minden egyes országértékelő beszédben benne volt eddig. Ezzel a kormány a saját céljait igyekszik nehezen vitathatóvá tenni a politikai ellenfelei számára, hiszen így az ellenfelek benne ragadnak abban a szerepben, hogy a nemzet ellen akarnak politizálni. Jelenleg a kormány legnagyobb korlátját a külföld jelenti: külföldi politikusok és intézmények rendszeresen fogalmaznak meg kritikát, ezért fenn kell tartani azt a képet, hogy velük szemben a kormány a nemzeti érdekeket védi. A nemzeti retorika azért is fontos, hogy ne hagyjon a Jobbiknak teret, s elvegye a szélsőjobboldali párt témáját, önmeghatározását.

Az elszámoltatás egy rövid, szinte vicceskedő mondat erejéig jelent meg a beszédben. A politikai ellenfelekkel pedig - azon túl, hogy sötétre festette az örökséget - nem foglalkozott. Ez arra jó, hogy nem emeli meg az ellenzéki pártok jelentőségét, amely szervezetek nem tudnak alternatívát felmutatni a jelenlegi helyzetben. Ha nem beszél róluk, akkor azt a képet erősíti, hogy nincs ellenzék és a kormány legnagyobb ellenfele a gazdasági és társadalmi helyzet, nehézségek.

Ugyanakkor nem szabad elfeleteni, hogy lesz egy következő beszéd a parlamentben. A mostani és a következő beszéd egyik fontos különbsége lesz, hogy Orbán Viktor akkor már nem kerülheti meg a konkrét terveit a kormánynak, különösen azokat, amelyek a strukturális reformokra vonatkoznak. Ez azért is kockázatos lenne, mert a piaci szereplők elsősorban azt a beszédet fogják figyelni. A másik különbség lesz, hogy a parlamenti beszédre mad reagálhat is az ellenzék és ott Orbánnak érvelnie is kell majd a kormány tervei és döntései mellett.

Jöjjenek haza a fiatalok

Nem mondhatunk le a fiatalokról, küzdeni kell értük, meg kell tartani őket. El kell érni, hogy sikeresnek lenni, boldogulni lehessen itthon, hogy ezek a szavak megférjenek egy mondatban itthon, Magyarországon. Ha külföldön is megállták a helyüket, jöjjenek haza hozzánk - mondja a kormányfő, s szavait taps kíséri.

Az is a küldetésünk, hogy ne csak a holnapra, de a holnaputánra is gondoljunk - fogalmazott a miniszterelnök, aki a Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! mondattal zárta beszédét.

Kommentár: valós problémára reflektál

Sokadszorra jön elő Orbán beszédeiben, hogy itt, Magyarországon kell boldogulni. Ez korábban egy pártpolitikai üzenet is volt, amellyel ellensúlyozták Gyurcsány Ferenc azon kijelentését, hogy "el lehet innen menni". Ugyanakkor egy tényleges problémára is rávilágít, nevezetesen arra, hogy bizonyos szakmákban (pl. orvosok) elvándorlás figyelhető meg.

Utolsó, sorsdöntő küzdelem

Mi, magyarok nem ajándékba kaptuk ezt a lehetőséget, megdolgozunk érte, a szüleink, nagyszüleink és mi magunk is - mondja Orbán. Kiharcoltuk magunknak a lehetőséget - teszi hozzá. Magyarországot végre saját elképzelésünk szerint újjászervezhetjük. Az utolsó sorsdöntő küzdelemmel tartozunk magunknak, felmenőinknek, utódainknak.

El kell kötelezni magunkat a jó iránt, az ország, a haza, a becsület és önmagunk iránt - mondja, hozzátéve: ne a Fidesz vagy a KDNP vagy a kormány iránt. Ne legyünk restek kijavítani gyengeségeinket. Mindenki tudására szüksége van az országnak - teszi hozzá.

Kommentár: nem az eredményekre helyezi a hangsúlyt

A kormány eddigi intézkedéseit épphogy csak megemlíti. Nem érvel mellettük hosszan és nem próbála meg azokat vívmányként femutatni. Inkább csak felvillantja. Az erőfeszítésekre helyezi a hangsúlyt az eredmények helyett.

Kommentár: negatív képet fest az ország helyzetéről

Eddig nem próbálta túlságosan rózsásra festeni a képet. Nagyon negatív, sötét jelzőkkel beszél az ország helyzetéről. Olyan állapotról beszél, amiből fel kell állni, s ami a kormányzás jelenlegi legfőbb feladata.

Kilenc hónap

Kilenc hónappal az összefogás után az ország készen áll a megújulásra, s olyan eredményeket értünk el, ami 20 év alatt sem sikerült - mondja Orbán Viktor, majd köszönetet mond mindenkinek. Ha nem sikerül a megújulás, visszatér a múlt, ránk szakad az ég. De ha sikerül, akkor Magyarország képes lesz minden becsületesen dolgozó magyar ember számára biztosítani a megélhetést. Azt is hangsúlyozta, hogy az adórendszerünk világszínvonalú.

Munkát mindenkinek

Sokan érzik úgy - a 40-50 évesek -, hogy őket már leírták - mondja a kormányfő a neki írt levelekre hivatkozva. Ez a valóság - mondja Orbán Viktor, hozzátéve: a munkanélküliség nem egy adat, amin sajnálkozhatunk, hanem határozott és bátor lépésekre van szükség. Akit lehet, visszahúzunk a munka világába, és ott is tartunk, de ez nem lesz konfliktusmentes - mondja.

Nem mindenki azért munkanélküli, mert nem kap munkát. Vannak, akik úgy gondolják, hogy segélyen élni kényelmesebb, ebből-abból pénzt is lehet csinálni, például tyúklopásból. Ezt a problémát meg kell oldani, mert komoly társadalmi feszültséget okoz - mondja.

Csak azokról kell gondoskodni, akik nem tudnak munkából megélni - folytatta. Talpon kell maradni, meg kell erősödni és meg kell állnunk a saját lábunkon - fogalmazott.

Edison, tétlenség, államadósság

A hegyi mentő tudja, hogy a lavina nem fog kitérni, nekünk is tudni kell: sem a válság, sem az adósság elől nem tudunk kitérni. Ne higgyük, hogy összehúzzuk magunkat, és a veszély majd valahogy elmegy, mert ez az út az összeomláshoz vezet - mondja Orbán. Pedig a válság lehetőség is - teszi hozzá.

Egy, a 67 éves Edisont érő tűzről beszél. A katasztrófa egyik haszna, hogy minden tévedésünket elégeti - mondta akkor. Orbán erre reflektálva azt mondja: abban bízva győzhetjük le a válságot, hogy elsöpri tévedéseinket. Hadat üzenünk az államadósságnak, s ha nem gyűrjük le, ő fog végérvényesen maga alá gyűrni. Az első lépéseket megtettük: válságadók bevezetése, a nyugdíjrendszer megvédése, adórendszer átalakítása.

Mindenkinek dolgoznia kell, aki munkaképes. A tétlenség megöli az embert, különösen a magyart; ez a legrosszabb tulajdonságainkat hozza elő belőlünk - mondja.

Orbán Viktor a Millenáris Parkban

©
1 2 3 4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Élőben kommentálja az elemző Orbán Viktor beszédét

A Political Capital elemzője, Juhász Attila élőben kommentálja Orbán Viktor országértékelő beszédét hétfőn 15 órától a hvg.hu-n. A kormányfő Magyarország megújul címmel mondja el hagyományos beszédét a Millenárison a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére. Olvassa élőben az elemzői kommentárt portálunkon!

hvg.hu Itthon

Orbán Viktor tizenharmadszor: kiabál-e majd a miniszterelnök?

Orbán Viktor 13. országértékelő beszédét mondja el hétfőn. Bár számos fotót ismerünk az íróasztal mögött gondolkodó miniszterelnökről, általában komoly csapat dolgozik a szöveg összeállításán. A kormányfőről ugyanakkor azt is elmondták lapunknak, hogy "önjáró", s előfordul, hogy átírja az egész beszédet. Persze vannak gyengéi is: néha kiabál és fejhangon beszél.

Hírszerző/FH Kult

Filmbemutatóra siet Orbán az évértékelő után

Hétfőn lesz a díszbemutatója a Grosics Gyula életét bemutató filmnek. Budapesten, a Millenáris Fogadóban köszöntik majd a 85 éves kapuslegendát 17 órától, a vetítésen ott lesz Orbán Viktor kormányfő és Schmitt Pál köztársasági elnök is.

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot