szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MTI által megkérdezett politológusok egyhangúlag arra számítanak, hogy a kormányfő jövő hetén, parlamenti felszólalásában fejti ki konkrét elképzeléseit.

Szánthó Miklós, a Nézőpont Intézet elemzője szerint Orbán Viktor beszédében a közelmúlt és a jelen folyamataihoz adott értelmezési keretet, továbbá az egész kormányzati ciklusra is egyértelmű menetrendet vázolt fel. A kormányfő által "megújulásként" említett folyamat középpontjába a "nemzeti szellemet", az államadósság-csökkentését és a munkahelyteremtést állította, és közben igyekezett az érzelmekre ható, szimbolikus képeket használni - fejtette ki.

A Nézőpont Intézet munkatársa úgy látja, az államadósságnak szóló "hadüzenet", illetve a "mindenkinek dolgoznia kell" jelszó fókuszba helyezése már a nyilvánosság, "elkövetkezendő gazdaságpolitikai intézkedésekre" való felkészítésére szolgált. Az  elemző itt kiemelte, hogy a miniszterelnök a gazdasági válságról nem mint egy "lefutott meccsről", hanem mint "megvívandó küzdelemről" beszélt. Szánthó Miklós arra számít, hogy a jövő héten esedékes parlamenti évadnyitón, illetve a február 28-án véglegesíteni tervezett reformprogram bemutatóján hallhatunk majd több információt a kormány jövőre vonatkozó konkrét döntéseiről.

"Motivációs beszéd"

Kern Tamás, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa "motivációs beszédként" jellemezte az Orbán Viktor által elmondottakat. Mint mondta, a kormányfő egy korszakot lezáró "közös tervről beszélt", amelynek konkrétumait feltételezhetően - a tavaly novemberi költségvetési vitához hasonlóan - az Országgyűlés üléstermében fejti majd ki részletesen.

A Századvég szakértője szerint a miniszterelnök ehhez a beszédhez három "tartalmi előzetest" is szolgáltatott hétfőn. Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy szükség van a veszély elhárítására az adósságcsökkentés területén, továbbá megindokolta, miért van szükség új, az "újjászületést szimbolizáló" alkotmány elfogadására, amibe szerinte - eddig nem hangoztatott módon - 1956 szimbolikáját is meg kell jeleníteni - mutatott rá Kern Tamás.

Kiemelte: a kormányfő beszéde alapján a munka területén is valódi szemléletváltásra lehet számítani, az új, feketegazdaságot leépíteni hivatott munkakultúra megteremtése ugyanakkor Orbán Viktor szavai szerint is számtalan konfliktussal jár majd. Kern Tamás aláhúzta továbbá, hogy a miniszterelnök országértékelésében kormányzásának "tétjét is megemelte", mivel bár igyekezett hangsúlyozni, hogy csak "emberi tervek" vannak a birtokában, de ezzel egy időben azt is kijelentette, hogy azok sikertelensége esetén mind gazdasági, mind politikai értelemben "visszatérhet a múlt".

"Szimbolikus"

Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője mindenekelőtt "szimbolikusnak" ítélte a kormányfő által elmondottakat, ami szerinte a "korábbiakhoz hasonlóan nem egy konkrét cselekvési programot", hanem egy átfogó keretet kívánt biztosítani az elmúlt év politikai történéseihez, a kritikusabb hangvételű bel- és külföldi értelmezésekkel szemben.

Emlékeztetett továbbá arra is, hogy Orbán Viktor idén kilenc év után először, az Európai Uniós soros elnökségét betöltő ország vezetőjeként mondta el országértékelését, amelyben így - a korábbi évekhez képest - nem az "offenzív elemek", hanem a pozitív üzenetek domináltak.

A Magyar Progresszív Intézet munkatársa szerint a miniszterelnöki értékelés ettől függetlenül tartalmilag és retorikailag sem mutatott újdonságot; Orbán Viktor alapvetően a kormány korábbi üzeneteiből válogatott, "példaértékű sikertörténetként" bemutatva annak munkáját. Egyszerű, de páratlanul hatékony kommunikációs elemnek nevezte ugyanakkor a választók interneten feltett kérdéseinek idézését, ami azt üzente, hogy a "kormányfő közel áll a hétköznapi emberekhez".

Filippov Gábor úgy gondolja Orbán Viktor szavaiból érezhető volt a "túlzott várakozások csillapításának szándéka" is, vagyis szerinte a miniszterelnök szavai mögött "hosszú és kemény küzdelem ígérete rajzolódott ki". A kormányfő azonban az alagút végén lévő fényt is felvillantotta azzal, hogy 2014-et már a gyarapodás évének nevezte - fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindannyiunk közös érdeke a tiszta levegő

Mindannyiunk közös érdeke a tiszta levegő

Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó

Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre