szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jövőben 55-60 százalék körüli államadósságszintnél lépnének életbe az úgynevezett adósságfékek a jelenlegi elképzelések szerint - mondta Navracsics Tibor kedden a HírTV Rájátszás című műsorában az új alkotmánytervezet közpénzügyi fejezetével kapcsolatban.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta, olyan szabályokat szeretnének e közpénzügyi fejezetbe, amelyek megakadályozzák, hogy ismét kialakulhasson egy adósságcsapda. Ez elsősorban egy konkrét számot jelent majd, amely fölé nem mehet az államadósság mértéke. Ha mégis meghaladná az adósság ezt a szintet, automatikus lépések következnének, úgynevezett adósságfékek - például kiadáslefaragások - lépnének életbe - közölte. "55-60 százalék körül mérjük most be azt az államadósságszintet, ami fölött már belépnének ezek az automatizmusok" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy Lázár János Fidesz-frakcióvezető nem zárta ki a megerősítő népszavazást az új alkotmány ügyében, Navracsics Tibor azt mondta: ha a parlament többsége így dönt, akkor akár lehet is megerősítő népszavazás, de ő nem tartja szükségesnek, egy alaptörvény ugyanis szerinte sokkal bonyolultabb kérdés annál, mint hogy egy igennel vagy egy nemmel meg lehessen válaszolni - ellentétben például a vizitdíjjal, a kórházi napidíjjal vagy a tandíjjal. Kitért arra is, őt még nem győzték meg azok az érvek, amelyek amellett szólnak, hogy jó dolog, ha a gyermekek után is jár szavazati jog.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az MNB 15+1 milliós bírságot osztott ki bennfentes kereskedelem miatt

Az MNB 15+1 milliós bírságot osztott ki bennfentes kereskedelem miatt

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

A súlyos belga járványhelyzet sem állítja meg az Európai Parlament ülését

A súlyos belga járványhelyzet sem állítja meg az Európai Parlament ülését