szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntek délig csaknem 15 ezer szavaztak a Budapest portálon arra, melyik fővárosi közterületet nevezzék el Elvis Presley amerikai énekesről. A legtöbb voksot eddig a Margit híd budai hídfője melletti terület kapta - közölte Schmidt Gábor főszerkesztő. Közben megjelentek az első fiktív tervek egy esetleges Elvis-emlékműről is.

A budapesti önkormányzat hivatalos oldalán szerdán 11 órakor kezdődött a szavazás; a polgárok 12 budapesti, eddig névtelen közterület közül választhatnak március 15-éig. Eddig messze a legtöbb szavazatot a II., Margit híd budai hídfő kapta, összesen 3564-et; ez azt jelenti, hogy csaknem minden negyedik voksoló a forgalmas Duna-parti téren kíván emléket állítani az rock and roll királyának. Népszerű még a szavazók körében a XII. kerületi Alkotás utca-Csörsz utca kereszteződése (a MOM Park előtti tér), valamint a VIII-IX. kerületi Ferenc körút-Üllői út kereszteződése; előbbire 2359, utóbbira 2060 szavazat érkezett. A Budapest portálon úgy alakították ki az összesítő rendszert, hogy minden számítógépről csak egyetlen voksot tudjon fogadni.

Az egyik fiktív terv az Elvis-emlékműről
©

Tarlós István főpolgármester szerdán jelentette be, hogy Elvis Presley-ről neveznek el teret, illetve útkereszteződést Budapesten, és díszpolgárrá is avatják. Tarlós István elmondta, az amerikai énekes emlékét azért akarja megőrizni a magyar főváros, mert Elvis Presley az 1956-os forradalom idején kiállt a magyarok mellett; 1957 januárjában egy televíziós műsorban a Béke a völgyben (Peace In The Valley) című dal éneklésekor műsorvezetőjével arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyaroknak, és küldjenek nekik csomagokat.

A főváros vezetése javasolja azt is, hogy Elvis Presley-t a magyarországi forradalom eszméivel való őszinte együttérzéséért, az országban esett áldozatok megsegítése, illetve a forradalom eseményeinek amerikai népszerűsítésében vállalt kiemelkedő szerepéért (post mortem) Budapest díszpolgárává avassa. A főpolgármester akkor jelentette be azt is, hogy a márciusi közgyűlésen "csomagban" módosítaná több közterület elnevezését, ugyanakkor le kívánja venni a díszpolgárok listájáról Sztálint, Haynaut és Bachot (osztrák belügyminiszter az 1848-49-es magyar szabadságharc leverése után).

Közben az interneten egy budapesti Elvis-emlékművet ábrázoló fiktív tervek jelentek meg, a Flickr képmegosztó oldalon közzétett képeket az Urbanista blog és az Index is bemutatta. A fotókon az Elvis-emlékmű az 56-osok tere jelenlegi emlékművének tetején áll.

A másik fiktív terv az Elvis-emlékműről
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

Vidnyánszky Attila búcsúzik Törőcsik Maritól: Elképedve figyeltük azt az erőt, amit a szerepén keresztül mutatott

Vidnyánszky Attila búcsúzik Törőcsik Maritól: Elképedve figyeltük azt az erőt, amit a szerepén keresztül mutatott