szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lamperth Mónika azt kérdezte: "hány kormánytisztviselőt bocsátottak el az indokolás nélküli felmentés alkotmányellenes jogintézményének alkalmazásával?". Navracsics Tibor erre válaszolt.

Több mint 500 kormánytisztviselőt és kormányzati ügykezelőt mentettek fel a minisztériumokban február közepéig a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény tavaly június végi kihirdetése óta - derül ki abból a válaszból, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter adott egy szocialista politikus írásbeli választ igénylő kérdésére. Lamperth Mónika azt kérdezte: "hány kormánytisztviselőt bocsátottak el az indokolás nélküli felmentés alkotmányellenes jogintézményének alkalmazásával?".

A tárcavezető - az Országgyűlés honlapján elérhető - válaszából kiderül, hogy összesen 505 embert bocsátottak el a minisztériumokból az elmúlt hét és fél hónap alatt: a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény (amely nem ír elő indoklási kötelezettséget az elbocsátáshoz) hatályba lépése óta 2011. február 15-ig bezárólag a Miniszterelnökségen 2, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban 176, a Belügyminisztériumban 25, a Honvédelmi Minisztériumban 8, a Külügyminisztériumban 11, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban 117, a Nemzetgazdasági Minisztériumban 68, a Nemzeti Fejlesztést Minisztériumban 16, a Vidékfejlesztési Minisztériumban pedig 82 kormánytisztviselőt, illetve kormányzati ügykezelőt mentettek fel.

A miniszter megjegyzi, hogy a lemondásokról nem kezelnek adatokat.

Az Alkotmánybíróság február 15-iki határozatában megsemmisítette a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentésére vonatkozó szabályt ez év május 31-i hatállyal. Az Orbán-kormány ezt tudomásul vette, de nem vállalt moratóriumot az elbocsátásokra a határidőig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga

Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga

300 millióval segíti meg a kormány a DVTK-t

300 millióval segíti meg a kormány a DVTK-t

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon