szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP ragaszkodik ahhoz, hogy független szakértői megfigyelés alatt vizsgálják felül a paksi atomerőmű blokkjait, és hozzák nyilvánosságra az eredményeket. Az ellenzéki párt a japán katasztrófával összefüggésben közölte álláspontját a magyar atomhelyzetről kedden.

A japán tragédia ismét rávilágított arra, hogy az atomenergia használata elsősorban biztonsági, és csak másodsorban gazdaságossági, energiapolitikai kérdés - figyelmeztet az párt, amely szerint meg kell tudni, hogy jelenleg milyen műszaki, biztonsági állapotban vannak a paksi reaktorok, szabad-e és lehetséges-e mindegyik reaktor élettartamát meghosszabbítani. 

Az LMP ragaszkodik ahhoz is - folytatják -, hogy a paksi atomerőmű jövőjét érintő döntéshozatal átlátható és megalapozott legyen, a kormányzat pedig készíttesse el és hozza nyilvánosságra az erőmű élettartam-hosszabbításának vagy esetleges bővítésének szükségességét megalapozó környezeti, műszaki és gazdaságossági hatástanulmányokat, továbbá vállalja azok nyílt megvitatását. 

A párt álláspontja szerint Magyarországon nemcsak a döntésben való részvétel, hanem annak alapja, a megfelelő tájékoztatás is sorozatosan csorbát szenved, ugyanis sem a paksi erőmű élettartam-hosszabbítása, sem tervezett bővítése, sem pedig a 2003-as üzemzavar kapcsán nem teljesülnek a nyilvánosság és az átláthatóság követelményei. 

A földrengésben megsérült japán atomerőművekben történtek felhívják a figyelmet az atomenergia egyik legfontosabb jellegzetességére: bár a baleset bekövetkeztének valószínűsége általában kicsi, a problémák jelentkezésekor példátlanul nagy kockázatokkal kell számolni - írta közleményében az LMP. A Japánban pénteken bekövetkezett rendkívüli erejű földrengés fontos infrastruktúrák lerombolása mellett három japán atomerőművi telephelyet is komolyan érintett. A japán kormány tájékoztatása szerint kedden is történt két robbanás a Fukusima-1 atomerőmű egy-egy reaktorában.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cáfolja az AstraZeneca, hogy ne működne a 65 év felettieknél az oltásuk

Cáfolja az AstraZeneca, hogy ne működne a 65 év felettieknél az oltásuk

A koronavírus miatt megbetegedett tanárok négyötöde nem kapta meg a 100 százalékos munkabérét

A koronavírus miatt megbetegedett tanárok négyötöde nem kapta meg a 100 százalékos munkabérét

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban