szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mesterházy Attila szerint alkotmányos puccs zajlik Magyarországon, amelyet csak közös erővel, a demokratikus többség megteremtésével lehet megakadályozni. Ha ez sikerül, az alkotmányos puccs el fog bukni - mondta az MSZP elnöke pártja ünnepi rendezvényén kedden a Pilvax közben. A rendezvényen jelen volt Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke kijelentette, hogy az új alaptörvény kormánypárti tervezete méltatlan március 15. örökségéhez, a benne foglaltak nem a szabad és független Magyarország értékei. "Veszélyben a szabadság, a demokrácia és a közös hit, hogy együtt, összefogva, közösen teremthetünk jobb világot magunknak és gyermekeinknek" - mondta a szocialista pártelnök, megjegyezve, az idei nemzeti ünnepen a szabadság és az életminőség javulása helyett kirekesztést, a szabadság korlátozását, a demokratikus intézmények eltiprását és a nehéz helyzetben lévők érdekének semmibe vételét látni. Ahelyett, hogy 1848 erőfeszítéseire emlékezhetne az ország, 1849. március 4-ére, az olmützi oktrojált alkotmány kiadására kell emlékezni, arra, hogy Ferenc József eltörölte az áprilisi törvényeket és alkotmányos diktátumot kényszerített Magyarországra - fejtette ki.

Ünnepi Nagyítás-galériánkhoz kattintson!
©

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: fülkeforradalom címén alkotmányos puccs zajlik Magyarországon. "Leszámolással való fenyegetés, közhatalmi intézmények elfoglalása, független intézmények lerombolása után beteljesedni látszik az alkotmányos államcsíny; a Magyarországra kényszerített új alkotmány egyetlen célja, hogy hosszú távra biztosítsa egy szűk politikai elit hatalmát" - mondta az MSZP elnöke, a tömeg pedig fütyült, többen azt skandálták: "Orbán, takarodj!" 

A pártelnök kiemelte, az alkotmányos puccs el fog bukni, ha elegen mondják ki: "eddig, és ne tovább". Erre az egybegyűltek azt kiabálták: "Nem hagyjuk!" Mesterházy Attila hozzátette: ha nincs elég erejük a parlamentben, máshol védik meg a szabadság értékeit. "Az interneten, a Facebookon, e-mailben, a Twitteren, az utcákon, tereken. Ezernyi lehetőség van arra, hogy kimondjuk és megerősítsük: 1848 szelleme él." 

Beszélt arról is, Magyarországnak olyan államnak kell lennie, ahol biztosított a szólás és a sajtó szabadsága, ahol a kormány nem él vissza a joggal, ahol biztonságban van a magántulajdon, ahol mindenki, aki akar, tud dolgozni, de aki, nem tud, azt nem büntetik; ahol a terhek eloszlása igazságos és méltányos, ahol a törvény mindenkire vonatkozik, a rend nem fenyegetés, ahol a közösség legfőbb értéke a szolidaritás. "Mi ebben a köztársaságban akarunk élni. És ebben a köztársaságban nincs vármegye, főispán, csendőrség és úriszék" - húzta alá. 

Az ország hivatalos elnevezésének tervezett megváltoztatásra utalva azt mondta: "mi nemcsak Magyarország, hanem a Magyar Köztársaság polgárai vagyunk", majd hozzátette, lesz még demokratikus Magyar Köztársaság. "Honfitársaim: talpra magyar, hí a haza" - így zárta beszédét az MSZP elnöke. A rendezvényen, amelyen néhány ezren vettek részt, számos szocialista politikus között ott volt a tömegben Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök is. 

Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője arról beszélt: a magyar kormány legitim választáson szerzett kétharmados többséget, de mellette erős ellenzékre van szükség, ezért az MSZP számíthat európai párttársai támogatására. A német politikus a Szabad Sajtó-díj átadásán elmondott beszédéhez hasonlóan ismét kifejtette: nem Magyarországot, hanem a magyar kormányt érte bírálat az Európai Parlamentben egy rossz jogszabály, a médiatörvény miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából

Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából

Élesben Krekó Péterrel: A rám lőtt munícióval az oltásba vetett bizalmat is erősíthették volna

Élesben Krekó Péterrel: A rám lőtt munícióval az oltásba vetett bizalmat is erősíthették volna