szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Önkormányzattól csaknem 2,5 milliárdos kompenzációt kaphat parkoló cége, a Parking Kft. a 2011-es feladatok ellátására.

Erről a közgyűlés várhatóan március 23-án dönt.

A csütörtökön közzétett előterjesztés szerint az idén is a Parking Kft. végzi a főváros közigazgatási területén kialakított 14 korlátozott forgalmú és 11 védett övezetbe érvényes hozzájárulások kiadásával kapcsolatos adminisztrációs teendőket. A cég feladata az ezzel összefüggő jelzőtáblák kezelése, és annak a kamerarendszernek az előkészítése is, amely az össztömegkorlátozás alá eső és védett övezetekben a behajtási hozzájárulást ellenőrzi.

A forgalomtechnikai közszolgáltatások keretében a kft. várhatóan bruttó 993 millió forintot szed be, ezzel szemben 1,2 milliárd forint kompenzációban részesül és 4,2-5 százalékos nyereségkulccsal dolgozhat.

Az idén a Parking Kft. felelős három őrzött, fizető P+R parkoló, a margitszigeti 310 férőhelyes parkoló, a múlt év végéig a BÖP Kft. által üzemeltetett, fővárosi tulajdonú díjköteles várakozóhelyek és a jelenleg a parkolásba be nem vont várakozóhelyek üzemeltetéséért. Parkolásgazdálkodási területen a társaság várhatóan 1,4 milliárd forintot szedhet be, az előirányzott kompenzáció pedig 1,3 milliárd forint.

Így összességében a fővárosi parkolási cég mintegy 2,4 milliárd forintot szedhet be és körülbelül ugyanennyi kompenzációt kaphat. A tartalékkeretet csökkentették, az előzetes üzleti tervből és a 2011. évi feladatok közül kikerült a személyforgalmi behajtási rendszer, továbbá a kerékpáros közösségi közlekedési rendszer előkészítésének költsége.

Az előterjesztés tartalmazza azt is: a Parkingnál tavaly mintegy bruttó 19 milliós fejlesztés vált szükségessé, hogy ez év elejétől el tudja látni a közterületi parkolási üzemeltetési tevékenységet. Ha a beruházások nem történtek volna meg, akkor a korábban a BÖP Kft. által üzemeltetett területeken nem lenne parkolásüzemeltetés. Emiatt az előterjesztő, György István városüzemeltetési alpolgármester-helyettes azt javasolja, hogy törzstőkeemelés formájában fizessék ki a 19 millió forintot.

Az idei beruházásokra a cég üzleti tervében nettó 789 millió forint szerepel, ami részben a megnövekedett működési területtel magyarázható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje

Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Megváltozik a Google kereső kinézete

Megváltozik a Google kereső kinézete