szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a Miniszterelnökség nemrégiben közzétette, mennyit keresnek Orbán Viktor egyes tanácsadói, a miniszterelnöknek segédkezők szakmai hátteréről kevesebbet tudunk. Életrajzukban sok a homályos részlet, de néhány jellemző mozzanat mégis rávilágíthat, honnan érkeztek, és csak ugródeszkának használják-e a tanácsadói posztot.

A magyar miniszterelnök szerződéses tanácsadói között akad politikai bizalmi, nemzetközileg elismert pénzember, vállalkozó, egykori olimpikon, lelkes jobboldali fiatal és több évtizedes szakmai múlttal rendelkező tudós is. Egy ember köti őket össze: a főnökük, a kormányfő, bár a tanácsadói felkérés elfogadásával feltehetően eltérő céljuk is lehetett. Akad közöttük, akiknek vélhetően ez lesz politikai karrierjének csúcsa, míg másoknak csak ugródeszka lehet a tanácsadói poszt. Lássuk, ki honnan és miért érkezett Orbán tanácsadói holdudvarába.

Habony Árpádot, Orbán Viktor személyes stratégiai tanácsadóját a szélesebb nyilvánosság csak az utóbbi hetekben ismerhette meg annak kapcsán, hogy Kapócs Zsóka színésznő személyében talált új párt. Mégis, a a 43 éves kommunikációs szakembert a Fideszen belül már lassan egy évtizede ismerik. A hírek szerint Deutsch Tamás mutatta be őt a pártvezetésnek 2002 nyarán, de már korábban, a Szent Korona Parlamentbe való átszállításánál is szerepet vállalt: ő volt a két koronagondnok egyike, akik beemelték a koronát a vitrinbe. A nyilvánosságot eddig inkább kerülő Habony – aki több felsőoktatási intézetben is tanult képzőművészetet, és 1996 és 2003 között az általa alapított CCC+Bogner Tanácsadó Kft.-ben üzleti kommunikációval, kulturális és városmarketinggel foglalkozott – a Népszava szerint korábban profi szinten kendózott, nem beszél idegen nyelveket és imádja a drága autókat.

Habony (balra, papírral a kezében) a tavalyi választások eredményére várva
©

A Fideszen belül Habony akkor került fontos pozícióba, amikor Orbán Viktor a 2002-es választási vereség után szakított a párt kommunikációját és kampánystratégiáját az 1990-es évek közepe óta irányító Wermer Andrással és cégével, a Happy End Kft-vel. A Fidesz 2003-as szövetséggé alakulásának időszakában, majd a 2004-es európai parlamenti választások kampányában Habony már megkerülhetetlen volt, Rogán Antal és Deutsch Tamás mellett ő volt az emlékezetes „Rosszabbul élünk” kampány vezénylője – írta róla a Népszabadság, amely szerint a 2006-os választási vereség után Habonynak néhány hétig bizonytalan volt az állása, végül maradhatott, de kizárólag Orbán Viktor személyes stratégiai tanácsadója lett. A hírek szerint Navracsics Tiborral nem kedvelik túlzottan egymást, viszont a Népszava azt írja, Habony Orbán mellett Rogán Antal V. kerületi polgármesternek és a Fashion Street, illetve a tervezett Zeppelin-épület mögött álló ingatlanvállalkozónak, Csipak Péternek is tanácsokat ad.

Habony az egyik vezetője és résztulajdonosa volt 2005 és 2008 között a Nézőpont Elemző és Kutató Intézet elődjének, az Europtimus Tanácsadó, Marketing Rt.-nek. A cégben társtulajdonos volt Győri Tibor, a Mahir egykori vezérigazgatója is, aki a cégadatok szerint ezt követően is a Nézőpont tulajdonosa maradt és vezérigazgatóként tovább irányította a vállalkozást – egészen tavaly júniusig. Ekkor kezdett dolgozni a Miniszterelnökség tanácsadójaként, a megbízatása a szerződés szerint idén május végén jár le. A Fidesz korábbi jogtanácsosával a Miniszterelnökség közel 6,5 milliós szerződést kötött, amely szerint Győri feladatai közé tartozik többek között a „szakmai tanácsadás a társadalompolitikai kérdésekkel összefüggő tevékenység ellátásához szükséges koordinációban”, illetve jogalkotás-előkészítési és kodifikációs ügyekben.

A stop.hu korábban azt írta, hogy Győri Tibor feladata az olyan elszámoltatási ügyek kiszűrése, amelyben fideszes politikusok is érintettek lehetnek. Győri Tibor a 2006-os önkormányzati kampányban maga is szerepet vállalt, cége adta ki többek között a Budapesti Riportot, illetve a kiadvány több mutációját – tette hozzá a lap, amely szerint a sikeres 2006-os önkormányzati választások után a jelenlegi tanácsadó a fideszes önkormányzatok gazdasági felügyeletét kapta meg pártjától. Ennek keretében a stop.hu szerint Győrinek rálátása volt a gazdálkodási kérdésekre, közbeszerzésekre, kötvénykibocsátásokra.

A Fideszen belülről is választott magának tanácsadót Orbán Viktor: Révész Máriusz, a párt parlamenti képviselője – korábbi matektanár – gyermek- és családügyekben ad tanácsokat a Miniszterelnökségnél. Többek között ő jegyzi azt a javaslatot, amely állami támogatást adna az iskoláknak a határon túli kirándulások finanszírozásához, és már az idei új alkotmánytervezet előtt három évvel azt javasolta, a szülők kapjanak plusz szavazati jogot gyeremekük után. Akkori, Legyen jobb a gyerekeknek! című, a 2007 és 2032 közötti időszakra szóló stratégiához benyújtott indítványát azonban a képviselők jelentős többséggel leszavazták.

Orbán Viktor külgazdasági tanácsadójáról akár azt is mondhatnánk, amióta az eszét tudja, külpolitikával és külgazdasággal foglalkozott. A közgazdászként diplomázott Gottfried Péter már 1981-ben a Külkereskedelmi Minisztérium munkatársa volt, és egy genfi kitérőt leszámítva 1989-ig itt is dolgozott. A rendszerváltás után az Európai Unió lett a szakterülete, mígnem 1996-ban visszakerült a Külügyminisztériumba, ahol eltérő pozíciókban ugyan, de egészen 2005-ig maradt. Akkor az Európai Ügyek Hivatalának vezetője lett, majd OECD-nagykövetként Párizsba "száműzték". A Beszélő A magyar Külügyminisztérium elmúlt négy éve (1998-2002) című cikkében azt írta: "Az Integrációs Államtitkárságot jól felkészült, Martonyi bizalmát élvező szakemberek irányították (Gottfried Péter államtitkár, Dienes-Oehm Egon és Szombati Béla helyettes államtitkárok". Az uniós csatlakozás előkészítésével kapcsolatos munkájukról pedig az állt a cikkben: a Martonyi-Gottfried-Juhász trió jól teljesített, a Bem rakparti és brüsszeli szakapparátus sokszor erején felül produkált eredményeket. Gottfried 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetését is megkapta.

Tavaly június óta gazdasági kérdésekben adott tanácsot Orbán Viktornak Szapáry György, aki azonban idén februárban felbontotta a szerződést, így az eredetileg májusig tartó megbízásért 12 millió helyett csak 6,9 milliót vett fel. Szapáry ugyanis – aki hivatalos önéletrajza szerint 1966 és 1993 között a Nemzetközi Valutaalapnál dolgozott, majd 1993 és 1999 között, illetve 2001 és 2007 között a magyar jegybank elnökhelyettese is volt – februártól Magyarország nagyköveti posztját tölti be Washingtonban, megbízólevelét február 23-án adta át Barack Obama elnöknek. A pénzügyi szakember, aki 2008 és 2010 között az OTP Bank igazgatótanácsának is tagja volt, bár már nagyköveti kinevezése előtt átlépte a 70 éves törvényi korhatárt, mégis elfoglalhatta a posztot, miután a kormány megalkotta a "Lex Szapáryt" és eltörölte ezt a kitételt – írta róla a Népszava.

Szapáry nagykövetté avanzsált
©

A Miniszterelnökség tanácsadói között többen is Balsai Istvánnak, a 2006-os rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízottnak dolgoznak. Az irattanulmányozásban és szakértői véleményezésben részt vesz Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiumának egykori tanácselnöke, aki közel 3,9 millió forintot kap munkájáért. Ő kezdeményezte tavaly a semmisségi törvény elfogadását, amely a lezárt 2006-os ügyekben semmissé teheti az ítéletet, ha azt korábban csak rendőri jelentések és vallomások alapján hozták meg. Rajta kívül még hárman erősítik Balsai tanácsadói csapatát, Horváth Attila, Henter Lilla és Vida Viviána Ildikó – a két fiatal nő közül az előbbi a hírek szerint korábban a Fidelitas Közéleti Akadémián dolgozott, utóbbi pedig a Fidelitas Bál főszervezője volt. Róla egyébként több internetes oldal is azt írta, hogy nem jogász, hanem végzettsége szerint meteorológus, s valóban találni ilyen nevű egykori diákot az ELTE Meteorológiai Tanszékének honlapján. Március közepén Balsai István a stop.hu-nak azt mondta, a neten keringő információ elírás, igaz, Vida nem jogi ügyekben segíti – azt viszont már nem árulta el, milyen tanácsokat kap tőle.

Orbán Viktornak sportügyekben is saját tanácsadója van: Balogh Gábor, az olimpiai ezüstérmes (a 2000-es sydney-i olimpián), világ- és Európa-bajnok öttusázó tavaly júliustól látja el ezt a feladatot, a 8,2 millió forintos értékű szerződése szerint a sportkoncepciókkal, programokkal kapcsolatban ad tanácsokat és közreműködik az érintett miniszterek sporttal kapcsolatos tevékenységének összehangolásában. Emellett – mint ahogy a Nemzeti Sport beszámolójából is kiderül – a sporttól 2009-ben visszavonult tanácsadó országjáró akciót is hirdetett, hogy mind a 19 megyeszékhelyen személyesen tájékozódjon a sport helyzetéről. Két évvel ezelőtti visszavonulásakor nem zárta ki, hogy valamikor szerepet vállaljon a magyar sportpolitika irányításában. „Állok elébe egy olyan felkérésnek, ahol komolyabb szinten tudom segíteni a magyar sportot” – mondta akkor egy interjúban.

Balogh korábban így örült a győzelemnek
©

A társadalmi felzárkóztatással, a társadalmi konfliktusok kezelésével, illetve az ezek megoldására szolgáló stratégiák kidolgozásával, a gyakorlatba való átültetésével foglalkozik tanácsadói szerződése szerint Hegedűs Zsuzsa szociológus, aki ezért tízmillió forintot kap, és akit a Heti Válasz egy 2009-es interjújában – igaz, kérdőjellel – Orbán Viktor szociális minisztereként emlegetett. Az ő nevéhez fűződik többek között a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány létrehozása, amelynek az RTL Klubon futó Való Világ szereplői – több ismert tévéssel kiegészülve – közel 177 millió forintot gyűjtöttek egy jótékonysági akcióban. A jótékonysági szervezetek nemzetközi kapcsolatai is szerepelnek azok között a témák között, amelyekkel kapcsolatban már egy másik tanácsadó, Félegyházy-Megyesy Jenő segíti a miniszterelnök munkáját. A korábbi denveri tiszteletbeli konzul, aki többek között Orbán Viktor 2008-as USA-beli utazásának szervezését is segítette, tavaly már olimpiai attaséként szerepelt a Schmitt Pál akkori MOB-elnök által vezetett vancouveri olimpiai delegáció tagjai között. Tanácsadói munkájáért – amibe beletartozik a nyugati magyarsággal kapcsolatos elemzések készítése is – májusig nyolcmilliós díjazást kap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!