szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teljes illetékmentességet kapnak a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai, függetlenül attól, hogy új vagy használt lakást vásárolnak az állami kártalanítás során - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Devecser honlapján.

Az adóhatóság közlése szerint az állami kártalanításban új lakást választók - mivel telkükön négy éven belül felépül a lakóházuk - az illetéktörvény értelmében illetékmentességet kapnak.

A kártalanításban használt lakást vagy lakáshoz tartozó vagyoni értékű jogot (haszonélvezet) szerző károsultaknál egy lakás, illetve egy vagyoni értékű jog esetében a NAV a nemzetgazdasági miniszter rendelete alapján nem szab ki illetéket.

A NAV Veszprém Megyei Adóigazgatóságának közleménye szerint "az érvényben lévő jogszabályok alapján az állami adóhatóságnak a fenti illetékmentességről, illetve az illeték kiszabásának mellőzéséről írásban, úgynevezett fizetési meghagyásban kell az érintett károsultakat tájékoztatni", de ez a kiküldött fizetési meghagyás nem jelent fizetési kötelezettséget, ezzel a károsultaknak "közvetlen teendőjük nincsen".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!