szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat elnöke megnyugtatónak minősítette, hogy Gyöngyöspatán több száz rendőr ügyel a közbiztonságra, ugyanakkor nem tartotta jónak, hogy jogvédő szervezetek és "önjelölt politikusok, vezetők feszültséget szítanak a romák között".

Farkas Flórián, aki a Lungo Drom elnöke is, kifogásolta, hogy Richard Field amerikai-magyar üzletember segített abban, hogy péntek reggel a roma nők és gyerekek elhagyják Gyöngyöspatát.

Richard Field, aki a Magyar Vöröskereszt önkénteseként járt pénteken Gyöngyöspatán, korábban az akció egyik szervezőjének, az Együtt a Közjóért Egyesület elnökének beszámolóját megerősítve az MTI-nek azt mondta, a roma asszonyokat és gyerekeket a magát Véderőnek nevező mozgalom hétvégére tervezett katonai tábora miatt költöztették ki vasárnapig a településről. Az üzletember - aki segélycsomagokat vitt a romáknak és több önkéntes társával együtt felügyelte a roma családok elköltöztetését - úgy fogalmazott: lehet ezt "kirándulásnak" nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket.

Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója ugyanakkor azt közölte, gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". A főigazgató közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek. A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el az egykori úttörőtáborban, további, körülbelül száz társukat Szolnokra vitték.

Nézze meg képeinket is. Kattintson!
©
Farkas Flórián az amerikai üzletember közreműködésével kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy politikai akcióra használják a gyöngyöspatai romákat. Szerinte az, hogy egy jól szervezett akció keretében több száz gyöngyöspatai romát vittek el a településről, nemcsak a helybéliek, hanem az egész ország cigánysága körében félelmet keltett.

A roma vezető az országos önkormányzat elnökségi tagjaival azután érkezett Gyöngyöspatára, hogy Pintér Sándor belügyminiszter sajtótájékoztatót tartott a településen, és járt a helyi cigánysoron.

Farkas Flórián a helybéli roma vezetőkkel és aktivistákkal is találkozott, és azt mondta, hogy a rendőrség megfelelően tudja kezelni a magát Véderőnek nevező szerveződés miatt kialakult helyzetet. Hangsúlyozta, mindenki érdeke, hogy Gyöngyöspatán és az ország más településen is békében éljenek együtt cigányok és nem cigányok.

A település romák által lakott utcáiban több száz ember, köztük újságírók és környékbeliek tartózkodnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak nyolc állami egyetem marad?

Csak nyolc állami egyetem marad?

WHO-főigazgató: Katasztrofális morális bukás szélére sodródott a világ

WHO-főigazgató: Katasztrofális morális bukás szélére sodródott a világ

Három nagyvárosban nő a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Három nagyvárosban nő a szennyvízben a koronavírus koncentrációja