szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint nagymértékű elbocsátásokhoz vezethet a pedagógusok kötelező óraszámának, nemzetgazdasági minisztérium által szorgalmazott emelése.

Osztolykán Ágnes, a párt országgyűlési képviselője, az Országgyűlés oktatási bizottságának tagja pénteki közleményében abszurdnak nevezi a tárca által képviselt elképzelést, amely szerinte aránytalanul növelné az amúgy is túlterhelt pedagógusok terheit, miközben Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár még néhány napja is a pedagógus életpályamodell bevezetését ígérte.

Az LMP az óraszámemeléssel a jelenlegi körülmények között azért sem ért egyet, mert az gátolná az egyéni odafigyelést és a fejlesztőpedagógiai módszerek alkalmazását. Osztálykán Ágnes megjegyzi ugyanakkor, hogy hosszú távon, az életpályamodell bevezetése és érdemi reáljövedelem-növelés, valamint kellő számú pedagógus-asszisztens munkába állítása után el tudnának fogadni "némi óraszámemelést".

Az ellenzéki politikus úgy gondolja, Matolcsy György minisztériuma vélhetően a rendvédelmi dolgozók és a bírák tiltakozó akcióiról, valamint a kilakoltatásokról akarta egy abszurd javaslattal elterelni a figyelmet, ami szerinte részben sikerült is.

A közoktatási törvény MTI birtokába került koncepciója szerint várhatóan április 20-án tárgyalja a kormány az anyagot. A 110 oldalas dokumentum szerint több kérdésben a kormány fog dönteni, a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) ugyanis ezekben eltérő állásponton van. E kérdések közé tartozik a pedagógusok kötelező óraszáma is.

A gazdasági tárca szerint a pedagógusok kötelező óraszámát átlagosan heti kötelező 28 órára szükséges emelni, ezen belül iskolafokozatonként, az egyes munkakörökre lényegesen differenciáltan is megállapíthatóak az óraszámok.

A Nefmi szerint az előző két kormányzati ciklusban kétszer történt burkolt bérelvonás a kötelező óraszám emelésével, ezért a 170 ezres pedagógustársadalom a kormánytól óraszámcsökkentést vár. Ha a pedagógus-életpályamodell bevezetése legalább fokozatosan megindul, azzal szoros párhuzamban minimális (10 százalékos) emelést látnak lehetségesnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

A hűvös szenvedély mestere – 100 éve született Mészöly Miklós

A hűvös szenvedély mestere – 100 éve született Mészöly Miklós