szerző:
Csikász Brigitta

Míg Pintér Sándor belügyminiszter nem tartott igényt Tóth Gábor volt budapesti rendőrfőkapitány munkájára, addig Tarlós István főpolgármester igen. Az egykori rendőri vezető a Fővárosi Önkormányzatnál közbiztonsági munkacsoportjának vezetőjeként dolgozik – tudta meg a hvg.hu. Tóth Gábor szerint szakmai tevékenységének elismerése ez a megbízás, amit ő társadalmi munkaként végez.

A kormányváltás után megváltak az előző érában kinevezett rendőri vezetők többségétől. Az első körben elküldött parancsnokok között volt Tóth Gábor vezérőrnagy, Budapest főrendőre. Az idén 45. életévét betöltő főkapitány leváltását előre jelezték azok a feljelentések, amelyeket még regnálása idején tettek ellene a Központi Nyomozó Főügyészségen. Sejthető volt ugyanis, hogy ezeket az ügyeket azért kezdeményezték, hogy büntetőeljárás induljon Tóth Gábor ellen, ami pedig megakadályozza, hogy a budapesti testület élén maradjon.

Tóth Gábor
©

A volt főkapitány korábban úgy nyilatkozott, hogy nyilván sokaknak jól jönne, ha őt menesztenék. „Az elmúlt hónapokban sokaknak ráléptünk a lábára, sokak érdekeit sértettük. Az a meglepő, hogy csak most kezdődnek az üzengetések, a fenyegetések” - közölte akkor. Mára ezeket az eljárásokat egyébként - mint azt Fazekas Gézától, a főügyészség szóvivőjétől megtudtuk - megszüntették.

Pintér Sándor nem is marasztalta a tábornokot - bár információink szerint nem vetette el annak a lehetőségét sem, hogy más feladatot oszt rá. Tóth leváltását követően rendelkezési állományban maradt, s intenzív angolnyelv-tanulásba kezdett. Úgy tudjuk, várta, folytathatja-e a rendőrként való szolgálatot, s ha igen, milyen poszton, de ebből semmi sem lett. Végül maga Tóth Gábor döntött úgy tavaly év végén, hogy távozik a testülettől.

Akkor azt mondta, hogy a civil szférában szeretné magát kipróbálni. Erre máris módja van, mivel értesüléseink szerint a volt budapesti főkapitány a Fővárosi Önkormányzat közbiztonsági munkacsoportjának vezetője lett. Pintér Sándor belügyér nem, de Tarlós István főpolgármester igényt tart a munkájára. Mind az önkormányzat, mind Tóth Gábor megerősítette információnkat. Az önkormányzat sajtóirodája azt közölte, hogy a közbiztonsági tanácsnok, Zsolnay József kérte fel Tóth Gábort arra, hogy szakmai tanácsadóként közreműködjön.

A volt főrendőr a hvg.hu-nak azt mondta: jólesik neki a felkérés, mert szakmai munkája elismerését jelenti. Hozzátette azt is, hogy a közbiztonsági bizottság tagja több aktív, illetve nyugállományú rendőri vezető, akikkel közösen augusztus végére dolgozzák ki a bűn- és baleset-megelőzési, illetve rendészeti koncepciókat tartalmazó szakmai programot, amelyet egyrészt a főváros, másrészt a rendőrség hajt majd végre, megfelelő céltámogatással. Tóth Gábor megjegyezte: a munkacsoport vezetését társadalmi munkaként végzi.

Ezzel a helyzet érdekesen alakul, hiszen az elküldött főkapitány vezetésével kidolgozandó közbiztonsági koncepciót éppen utódjának kell megvalósítania majd, annak, akit a mostani belügyi és rendőri vezetés nála megfelelőbbnek tart a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!