szerző:
Blikk
Tetszett a cikk?

A Blikk utánajárt, mi mindenre költenek a tárcák. A KIM például egy januári csapatépítésre 1,5 millió forintot fizetett.

Nagy Anna kormányszóvivőnek havi 40 ezer forintért "vásárolt" öltözködési tanácsokat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). "2010. október és december között a KIM biztosított a kormányszóvivőnek ruházkodási tanácsadást, havi 40 ezer forintért" - közölték a Blikk megkeresésére a KIM-ben. Azt is elmondták: a szolgáltatással a kormányszóvivő nem kívánt hosszabb távon élni, ezért idén nem kötöttek új szerződést.

Mint ismert, tavaly a kormányszóvivő fodrászát és alkalmanként sminkesét is közpénzből fizették. Akkor Nagy Anna azt mondta: ő Magyarország "arca", így nem pazarlás, ha a külsejére költenek.

Nem ez az egyetlen különös kiadás a KIM-ben, a tárca például egy januári csapatépítésre 1,5 millió forintot fizetett - írja a lap. A KIM-től a Blikk megtudta: az évindító vezetői értekezleten 23 munkatárs vett részt. Piaci források a szerződés összegét magasnak találták; úgy tudjuk, egy 15-20 embert koordináló tréner napidíja 380–500 ezer forint között mozog.

Jogi tanácsadásra is szépen költ 2011-ben az Igazságügyi Minisztérium, ami azért is meglepő, mert képzett jogászokat feltehetően a tárca falain belül is találni. Így például egyetlen ügyvédi irodának 15 millió forintot fizettek ki a közalapítványokkal összefüggő jogi tanácsadásra - írja a lap. A KIM érvelése szerint a feladat "speciális szaktudást" igényelt, ezért nem találtak házon belül embert a feladatra. Jogi tanácsadás ügyében egyébként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jár az élen, ők tavaly december végétől összesen több mint 100 millió forintért rendeltek ilyesmit.

"A külső szakértők megbízása összességében kevesebbe kerül az állandó munkaerő alacsony kihasználtságú alkalmazásánál" - magyarázták az NFM sajtóosztályán. Ők is azzal érveltek: nincsenek olyan szaktudású munkatársaik, akik a tanácsadást a külsős cégek helyett el tudnák végezni. Az NFM-nél felhívták a figyelmet: az egyes szerződéseknél keretösszegek szerepelnek, tehát nem biztos, hogy az 50 millió forintért okiratszerkesztéssel megbízott ügyvédeknek az összes pénzt ki fogják fizetni.

A Médianéző Kft., mely Navracsics Tibor igazságügy-miniszter több rokonát korábban foglalkoztatta, egymillió forintért végez sajtófigyelést és -elemzést az NFM-nek; korábban a KIM-nél volt hasonló szerződésük. A Blikk kíváncsi volt a több tárca 2011-es szerződéseire is, ám ők egyelőre nem adtak közre idei adatok az idei külsős megbízásokkal kapcsolatban, és a lap ezeket firtató kérdéseire sem válaszoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

James Corden még egyszer utoljára jól kiparodizálja Trumpot

James Corden még egyszer utoljára jól kiparodizálja Trumpot

Meg kellett műteni Cseh Lászlót

Meg kellett műteni Cseh Lászlót