szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem vetíthetik a 42. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes információs programjában Szomjas György rendező Fábry Sándor közreműködésével készült Dumafilm című alkotását, mert a humorista személyiségi jogaira hivatkozva nem járult hozzá a vetítéshez.

A Dumafilm három gyerekkori barát, Dettre Gábor, Heller Gábor és Fábry Sándor találkozását örökíti meg a 2010-es országgyűlési választások időszakában. Fábry Sándor pénteken juttatott el levelet a szemle szervezőbizottságához, abban azt írta: "a Dumafilm című <<alkotás>> bemutatásához soha, semmilyen formában nem járultam hozzá, sőt, annak bemutatását, illetve forgalmazását erősen tendenciózus jellege miatt, többször, szóban, illetve írásban megtiltottam". Mint a humorista írja, "miután a film helyzete abszolút jogsértő, aki bemutatja, úgyszintén jogot sért, ezért a Dumafilmet a szemle programjából törölni szíveskedjetek".

A Dumafilmet május 4-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban már láthatták az érdeklődők, a humorista szerint Huszár Viktor producer az ő tiltakozása ellenére mutatta be az alkotást és nevezte a filmszemlére. A producer az MTI megkeresésére közölte: azt szeretné, ha az alkotók nyilatkoznának a történtekkel kapcsolatban. Szomjas György és Huszár Viktor szerint Fábry Sándor jogi képviselője útján arra való hivatkozással tilttatta le a filmet, hogy az nem az eredeti koncepció szerint valósult meg. "Ezt mi határozottan cáfoljuk és cáfolja ezt magának Fábry Sándornak a forgatás során tanúsított és a filmben látható magatartása is" - olvasható a rendező és a producer közleményében, amelyet az MTI-hez is lejuttattak.

"Szomjas György ötlete volt, hogy a politika radikalizáló és egymástól elválasztó hatását ábrázolja a beszélgetések kapcsán, amelyek a múltról, jövőről és politikáról folytak" - fogalmazott Dettre Gábor az MTI-nek. Mint mondta, bár nem volt beszélő viszonyban Fábryval, mindannyian igent mondtak a felkérésre "hátha ez segít". Dettre Gábor szerint a Dumafilm száz százalékig abban a szellemben született meg, ahogy azt Szomjas György elgondolta. A felvételek jó hangulatúak voltak. Mint utóbb kiderült, "Fábry, mint már annyiszor az életben, valószínűleg azt gondolta, hogy nem esik majd szó a problémákról. Amikor látta, hogy azokról is beszélünk, megsértődött" - mondta Dettre Gábor. 

"Ki akart vágatni egy részt a filmből, azt amiben megfogalmaztam egykori szakításunk lényegét. Neki küldött levelemben valahogy úgy fogalmaztam: <<rasszista, gyűlölettel teli attitűdöd, ami sajátod, megrontja az ember lelkét, amire nincs szükségem>>" - idézte fel. Az alkotók leszögezték: Fábry Sándor tanúk előtt jelentette ki, hogy ha kivágják ezt a részt, részéről zöld lámpát kap a produkció. Később mégis visszakozott, de "semmi emberileg elfogadható indokot nem hozott fel, csak nevetséges, hiúsági kérdésekre hivatkozott" - hangsúlyozta Dettre Gábor. A személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt levettük a filmet a műsorról, de a produkció polgári perre készül - fűzte hozzá. Megjegyezte, nem tudtak kapcsolatba lépni Fábry Sándorral, semmilyen választ nem kaptak tőle. Dettre szerint Fábry tudhatott a május 4-iki bemutatótól, mert meghívták rá. Miután nem reagált, a vetítés napján SMS-ben is tájékoztatták. "A bemutató alkalmával egyöntetű vélemény alakult ki, hogy a film Fábry Sándorra vonatkozóan semmilyen sértő elemet nem tartalmaz. Fábry Sándor magatartását érthetetlennek, ellenségesnek és sérelmesnek tekintjük, ami ellen tiltakozunk" - írták a film alkotói az MTI-hez eljuttatatott levelükben.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin Oroszországa: mérgező bogyók és megalázó bosszúk

Putyin Oroszországa: mérgező bogyók és megalázó bosszúk

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Késelés történt az éjjel Zuglóban

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg