szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtöktől sok közterület más nevet visel. Ezek el-, illetve átnevezéséről az elmúlt hetekben több ülésen döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A Széchenyi István teret is érintő 2-es villamosra már felszerelték az új táblákat, és a hangos utastájékoztató sem Roosevelt teret, hanem Széchenyi teret jelez a megálló előtt. A főpolgármesteri hivatal sajtóirodája az MTI megkeresésére kedden azt közölte, hogy a legtöbb átnevezett közterület május 12-én kap hivatalosan is új nevet.

Így csütörtöktől az I. kerületi Petermann bíró utca Nándor utca lesz, a II. kerületi Moszkva tér Széll Kálmán tér, a III. kerületi Ságvári Endre utca Sinkovits Imre utca, a Nagybátonyi utca Hidegkuti Nándor, a Koltói Anna utca Domján Edit utca, a Harsány lejtő Kocsis Sándor út lesz. Egy IV. kerületi, eddig névtelen közterületet Gróf Esterházy János nevét viselheti, a józsefvárosi Erdélyi utca pedig Bauer Sándorét. Ugyancsak a VIII. kerületi Köztársaság tér most csütörtöktől a nemrég boldoggá avatott II. János Pál pápa emlékét őrzi.

Tudjon meg többet az utcanév változtatásokról, itthon rovatunk cikkeiből. -Kattintson a képre!
©

A XV. kerületi Gyalu utca új neve Dalnoki Jenő utca lesz, a Szőcs Áron utca Illyés Gyula utcára változik, míg a Rákospalotai temető és laktanya közötti közterület Zala György utca lesz. A XVI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky tér Tabódy Ida tér lesz, a XVII. kerületi Mónus Illés park Kósa Pál tér, a XVII. kerületi Wass Albert szobornál lévő közterület Wass Albert tér, a XXI. kerületi Bajáki Ferenc utca Mansfeld Péter utca, a Ságvári Endre utca Popieluszko utca, a Tanácsház utca Károli Gáspár utca, az Áruház tér Görgey Artúr tér, a XXII. kerületi Sallai Imre utca Rudnyánszky utca, az Anger Jakab utca Fáy Ferenc utca, a Koltói Anna utca Romhányi József utca, a Zalka Máté utca Simándy József utca, az Andra János utca pedig Zakariás József utca lesz a közgyűlés döntése értelmében.

A Margit híd budai hídfőjéhez közeli, II. kerületi, eddig névtelen közterületnek az Elvis Presley park elnevezést adta ugyancsak csütörtöktől a közgyűlés. A főváros a XIV. kerületi Pákozdi teret azonban csak május 16-ával nevezte át Wass Albert térre, mert - a tájékoztatás szerint - ekkorra kapott a hivatal határozatszámot. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől két Wass Albert tér is lesz Budapesten, miközben korábban egy sem volt. A Főváros Közgyűlés egyik határozatában azt javasolta a Földrajzinév-bizottságnak, hogy a Lágymányosi hidat Rákóczi hídra nevezzék át, erről azonban még nem született döntés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Nem lesznek új térképek Tarlósék miatt

A fővárosi közgyűlés április 27-én elfogadta Tarlós István főpolgármester előterjesztését, aminek értelmében 26 budapesti közterületnek új neve lesz. A névadási folyamat még közel sem ért véget, ezért további névváltozásokra számíthatunk.

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?