szerző:
MTI

Javaslatokat tesz a kormánynak a Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat - közölte a helyi romák képviseletével megbízott Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom vezetője pénteken. A gyöngyöspatai községi önkormányzat már április végén az ország vezetőihez fordult, a település egészségügyi és szociális bizottsága pedig cselekvési programot állított össze.

A közlemény szerint a kisebbségi önkormányzat javaslatai a cigány közösség és a nem cigány származású lakosság közötti harmonikus viszony, az együttműködés helyreállítását, a diszkriminációtól mentes társadalmi, oktatási, szociális, gazdasági és kulturális programok beindítását és megvalósítását célozzák. Egyebek mellett javasolják, hogy a demokratikus kormányzó és ellenzéki pártok "közösen lépjenek fel a szélsőjobboldali, újnyilas puccskísérletek, párthadseregek, félkatonai szervezetek létrehozása, cigányellenes pogromok, pszichikai és fizikai terrorcselekmények" ellen.
 
Javasolják, hogy a Belügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség indítson büntetőeljárást mindazokkal szemben, akik március 6. óta a gyöngyöspatai cigány közösség tagjaival szemben személyi szabadság megsértésével, zaklatással, közösség tagja elleni uszítással és erőszakkal alaposan gyanúsíthatók, továbbá a kormány haladéktalanul oszlassa fel a Magyar Gárda utód- és társszervezeteit.
 
A javaslatok között szerepel az is, hogy "helyezzék szabadlábra a gyöngyöspatai provokációk során jogos önvédelmet gyakorló, esetlegesen azt túllépő három cigány fiatalembert, mert nincs jogalapja a fogvatartásnak, ha reális alapja sincs a bűnismétlésnek". A gyöngyöspatai képviselő-testület április 27-én fordult nyilatkozatban "az ország vezetőihez és a magyar közvéleményhez", mert tagjai úgy érezték, hogy rajtuk kívül már mindenkit meghallgattak.

Azt írták: "minden törvénytisztelő és rendet akaró embernek helye van Gyöngyöspatán, ha embertársait tiszteletben tartva tesz eleget kötelességeinek és gyakorolja jogait, óvja mindannyiunk környezetét, egészségét". Szerintük a média és a politikai erők "leginkább a maguk kénye-kedve szerint, pusztán önös érdekből vagy politikai tőke reményében, sokszor elferdítve, tájékozatlanul, túlzó módon nyilatkoznak, lejáratva, megbélyegezve egy ezeréves múlttal büszkélkedő települést, mi több, nemzetközi fórum elé viszik becsmérlő módon községünk nevét, rasszistának, kirekesztőnek, megnyomorítónak bélyegezve az itt élő jó szándékú embereket", szítják az ellentéteket.

A képviselő-testület bejelentette: "nem járul hozzá a faluban tervezett demonstrációkhoz, felvonulásokhoz, pártrendezvényekhez, s követeli, hogy a jogvédő szervezetek által gerjesztett hisztéria-hadjárat is szűnjék meg". A nyilatkozatban azt is hangsúlyozták: a béke megteremtését és fenntartását a magyar kormánytól és a rendőrségtől várják.
 
A település egészségügyi és szociális bizottság elnöke által jegyzett, április 6-i cselekvési program utal rá, hogy szoros együttműködés szükséges a községi önkormányzat és a kisebbségi önkormányzat között, és elengedhetetlen az iskola- és óvodapedagógusok, jegyző, gyámügyi előadó, védőnő, gyermekjóléti és családsegítő szolgálat és egészségügyi szakemberek összehangolt munkája is.

A programban szerepel, hogy fontos a folyamatos rendőri jelenlét a településen. Mint írták, a gyöngyöspatai bűnügyi statisztikák a kisebb anyagi kárt okozó bűncselekményeket nem tartalmazzák, mert nem jelentették be őket, de véleményük szerint a legkisebb bűncselekményt is jelenteni kell a valós kép kialakításához. A bizottság javasolja, hogy a kisebbségi önkormányzatot támogassák azon törekvésükben, hogy "a bűnöző életformát választó embereket kiközösítsék maguk közül".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Seres Mária és férje állhat az utóbbi nyolc év féltucat kamupártja mögött

Seres Mária és férje állhat az utóbbi nyolc év féltucat kamupártja mögött

Remek ötlettel állt elő a Lego: látássérülteknek fejlesztett speciális kockákat

Remek ötlettel állt elő a Lego: látássérülteknek fejlesztett speciális kockákat

12 kamionnal érkezik a Foo Fighters a Szigetre

12 kamionnal érkezik a Foo Fighters a Szigetre

Aggasztó adatok: Hollandiából jön a sok pedofil tartalom

Aggasztó adatok: Hollandiából jön a sok pedofil tartalom

Napelemes pályázaton kartellezett öt cég, lebuktak

Napelemes pályázaton kartellezett öt cég, lebuktak

Két nap alatt 300 kilométert autóztatták egy tévedés miatt a beteget

Két nap alatt 300 kilométert autóztatták egy tévedés miatt a beteget