szerző:
hvg.hu

Már gőzerővel dolgozik az igazságügyi minisztérium egy olyan törvényjavaslaton, amelynek értelmében gyilkosság miatt elítélt, vagy emberöléssel vádolt, gyanúsított személy nem adhat pénzért interjút az ügyével kapcsolatban – és semmilyen más módon nem húzhat hasznot a bűncselekményből. A kezdeményezés Vujity Tvrtko televíziós újságírótól származik.

Senki ne juthasson plusz bevételhez azzal a bűncselekménnyel kapcsolatban, aminek elkövetésével gyanúsítják, vádolják, vagy aminek kapcsán elítélték – lényegében így foglalható össze Vujity Tvtrko televíziós újságíró ötlete. Igaz, ez már több mint ötlet, a minisztérium ugyanis a Népszabadság értesülése szerint erről szóló törvényjavaslatot készít elő, s ugyanezt erősítették meg a hvg.hu kormányzati forrásai is.

„Természetesen a sajtó- és szólásszabadság számomra szent és sérthetetlen. A kezdeményezésem célja éppen ezért nem az, hogy a gyilkossággal gyanúsítottat, vádlottat vagy jogerősen elítélt személyt korlátozzák abban, hogy elmondhassa saját verzióját, álláspontját az ügyében. De ezt ne tehesse pénzért” – mondta a hvg.hu megkeresésére Tvrtko. Az újságíró azt állítja, többször előfordult már vele, hogy hírhedt gyilkossági ügyben gyanúsított személy ügyvédje kereste fel azzal az ajánlattal: ha milliós összeget fizet a csatorna (ez esetben a TV2), akkor ügyfele hajlandó exkluzív interjút adni. Az ismert televíziós ezekre a megkeresésekre rendre nemet mond, de úgy tudja, ilyen fajta „üzletelés” igenis létezik a magyar sajtóban. „Elfogadhatatlannak, erkölcsileg megmagyarázhatatlannak tartom, hogy miközben egy áldozat hozzátartozója a gyermekét, testvérét, szülőjét gyászolja, siratja, vagy éppen ápolja, addig az elkövető azzal próbál meg pénzért haknizni, hogy mit tett vagy nem tett” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban a honlapján.

©

Tvrtko a hvg.hu-nak példaként az amerikai O. J. Simpson ügyét hozta fel. Az 1994-ben felesége és annak szeretője meggyilkolásával vádolt, végül azonban felmentett, egykori futballsztárból lett színész 2007-ben Ha én tettem volna címmel adott ki egy könyvet, amelyben leírta, ő hogyan követte volna el a két gyilkosságot. Csakhogy az amerikai közvélemény felháborodott azon, hogy Simpson még bevételhez is juthat az általa elkövetett két bűntényből, ezért a kiadó kénytelen volt több mint félmillió példányt bezúzatni az első kiadásból. Egy floridai csődbíróság 2007 augusztusában a kiadás jogát az áldozat családjának ítélte. Igaz, mindezt azért, mert miután felmentették O. J. Simpsont, a család polgárjogi eljárást indított ellene és ezt meg is nyerte, a kárpótlási összeget azonban az egykori sztár nem fizette ki a családnak, amely így a könyv bevételéből jutott a pénz egy részéhez – amely a kamatokkal együtt meghaladta a 38 millió dollárt.

A négy ember meggyilkolása miatt húsz évre ítélt, büntetését a szegedi Csillag fegyházban töltő, a sajtóban korábban többször feltűnő Bene Lászlóról járta az a hír, hogy komoly összegeket kell fizetnie annak, aki nyilatkozatot kér tőle. Bene volt a társa a később a börtönben öngyilkosságot elkövető Donászi Lászlónak, a skálás gyilkosnak: együtt egy pénzszállító autó két őrét és két vadászt öltek meg. Ugyancsak a szegedi fegyházban raboskodik Balogh Lajos, a „százhalombattai rém”, aki négy fiatalt lányt gyilkolt meg. Baloghról már írtak egy könyvet, amit azonban éppen az áldozatok hozzátartozóinak kérésére zúzattak be. (Az egyik, a szegedi fegyházról szóló könyvben pedig a szerzők az áldozatok hozzátartozóira tekintettel nem készítettek interjút Bene Lászlóval.)

A Tvtrko által javasolt kezdeményezésből hamarosan törvényjavaslat készülhet – ezt az igazságügyi tárcánál nem hivatalosan megerősítették lapunknak, bár részleteket nem tudtunk meg. Amikor a televíziós újságírót a részletekről faggattuk, közölte, hogy azok kidolgozása a törvényalkotók dolga, ő csak a sarokpontokat vetette fel, de örül, hogy egy „civil kezdeményezés” meghallgatásra talált. Hozzátette, hogy nemcsak a pénzért adott nyilatkozatokat kellene tiltani, de azt is, hogy a gyilkossági ügy szereplője könyvet írjon vagy írasson a sztorijából és ezzel bevételhez jusson. Kérdés persze, hogyan ítéli meg majd a bíróság, ha olyan könyvet ír valaki, amely fikcióként van ugyan tálalva, de az olvasók tudják, hogy valójában nem az.

Vujity Tvtrkonak nem ez az első olyan ötlete, amelyet a politika felkap és törvény születik belőle. A riporter korábban a TV2 Mokka című műsorában politikus interjúalanyának azt javasolta, hogy a nemdohányzók védelméről szóló, akkor még csak készülő törvénybe beemelhetnék azt a passzust is, amely szerint nem lehet zárt terű autóban dohányozni, ha ott gyermek is ül. Az interjúalany akkor jelezte neki, hogy ezt megfontolják. Később valóban bekerült a törvénybe a javaslat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pápalátogatás után gyakrabban húzunk óvszert és kevesebbet szexelünk

Pápalátogatás után gyakrabban húzunk óvszert és kevesebbet szexelünk

Halálra gázoltak egy gyalogost a Blaha Lujza térnél

Halálra gázoltak egy gyalogost a Blaha Lujza térnél

Bármikor robbanásszerűen kitörhet egy vulkán a Fülöp-szigeteken

Bármikor robbanásszerűen kitörhet egy vulkán a Fülöp-szigeteken

Összehozta Bochkor Gábort Jáksó Lászlóval a Bors

Összehozta Bochkor Gábort Jáksó Lászlóval a Bors

Bumerángként üthet vissza a demokratákra a Trump elleni vádemelés

Bumerángként üthet vissza a demokratákra a Trump elleni vádemelés

Hogyan kapta a nevét a Monty Python? Eric Idle így emlékszik

Hogyan kapta a nevét a Monty Python? Eric Idle így emlékszik