szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A büntetőeljárásról szóló törvényjavaslat számos pontja alkotmányellenes, és hatályos nemzetközi szerződésekbe ütközik, ezért a törvényjavaslat haladéktalan visszavonását kéri az előterjesztőtől csütörtöki közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A törvény módosítása melletti fő érv a büntetőjogi eljárások gyorsítása volt, különös tekintettel a kiemelt ügyekké nyilvánított esetekre, de a javaslat valójában alig tartalmaz olyan elemet, amely ténylegesen ezt a célt szolgálná - olvasható a TASZ közleményében. A jogvédő szervezet szerint a gyorsítónak nevezett technikák többsége a jelenleg hatályos törvényben is megtalálható.

A TASZ példaként említi, hogy kevésbé forgalmas bíróság átvehet ügyeket a leterhelt bíróságoktól, de jelenleg az ügyészségnek nincs beleszólása abba, hogy hol hozzanak ítéletet. A jogvédő szervezet álláspontja szerint a tárgyalásról lemondás - az úgynevezett vádalku - intézménye is évek óta ismert, de az ügyészek nem szeretik, mert keveslik a törvényben előirányzott büntetéseket. Ezzel azonban nem teszik népszerűbbé az egyszerűsített és gyorsabb megoldást, mivel így a vádlottak fogják elutasítani a "bizonytalan üzletet".

Az sem gyorsítja az eljárást, hogy a nyomozási bírót figyelmeztetik arra, hogy az előzetes letartóztatásról hozott határozatban ne tájékoztassa részletesen a terheltet, mert az veszélyezteti a rendőrség és az ügyészség speciális nyomozástaktikai érdekeit. A TASZ szerint nem szolgálja a gyorsaságot a 120 órás őrizet lehetőségének bevezetése, valamint az első 48 órában a védőtől való eltiltás sem, miként az sem, hogy a tanúkat poligráfos vizsgálat alá vetnék a kiemelt jelentőségűnek tartott ügyekben.

Magyarországon az őrizet hagyományosan 72 óráig tarthat, eddig lehet valakit bírói döntés nélkül fogva tartani. Az Európai Emberi Jogi Bíróság korábbi ítéletei szerint a terhelt bírósági határozat nélküli fogva tartásának ötnapos időtartama ellenkezik a haladéktalan bíró elé állítás követelményével. A jelenlegi alkotmány és a jövő januárban hatályba lépő új alaptörvény szerint a büntetőeljárás alá vont személynek az eljárás minden szakaszában joga van a védelemhez. A törvényjavaslat szerint azonban a fogvatartottat 48 órára elszigetelnék a védőjétől - áll a közleményben.

A TASZ álláspontja szerint a magyar bírói gyakorlat nem tekinti fajsúlyos bizonyítéknak a hazugságvizsgáló eredményét, azért a tanú poligráfos vizsgálatra küldése nem lehet a hatékonyság eszköze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez