szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tarlós István segítségét kérik az életveszélyessé vált Andrássy úti 1. számú ház lakói. A lakóközösség szerint "borítékolható", hogy halálos balesetek történnek, ha a főváros nem tesz lépéseket az ügyben.

A Tarlós Istvánnak írt, "segélykiáltás" című nyílt levelet csütörtökön az MTI-hez is eljuttatták a lakók. Ebben egyebek mellett azt írják, nem lenne szabad megvárni, hogy a világörökségi területen álló épület életveszélyes tetőszerkezete miatt járókelők haljanak meg. Állításaik alátámasztására a lakók szakvéleményeket és fényképeket is mellékeltek levelükhöz. A társasház azért fordult most a főpolgármesterhez, mert - mint írták - Tarlós István "műszaki ember", aki biztosan megérti a helyzet komolyságát.

Az MTI először május 5-én számolt be arról, hogy a Stein-palotaként is ismert négyemeletes épület életveszélyt jelent az alatta közlekedők számára; aznap kezdődött meg a VI. kerületi társasház kártérítési pere a Fővárosi Bíróságon. A lakók azért nyújtottak be keresetet a bírósághoz, mert álláspontjuk szerint az épület tetőterében 400 millió forintos kárt okozott egy beruházó. Az épület egy része szerintük azért vált életveszélyessé, mert a beruházó - aki egyben tulajdonosa is a tetőtéri ingatlannak - 2001-ben építkezésbe kezdett, ám egy elszámolási vita miatt a kivitelező 2003-ban levonult a munkaterületről. A félbehagyott munkálatok után életveszélyes állapotban maradt a tetőtér; a megbontott tetőszerkezet miatt a tető és a zárófödém bármikor beomolhat. A társasház közlése szerint a belváros forgalmas helyén álló épület homlokzati elemei az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Paulay Ede utca járdáira zuhanhatnak. A kártérítési per november 3-án folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

A társasház közössége a Facebookon oldalt nyitott "Andrássy út 1. megmentése" néven, ahol a világörökségi területen álló Stein-palotáról, valamint az életveszélyessé váló épületről olvashatók, illetve láthatók beszámolók és fényképek.

Az MTI az ügyben május 9-én megkereste a VI. kerületi önkormányzat hivatalát. Ott azt a tájékoztatást adták, hogy a fővárosi önkormányzat illetékes hivatala "tekintettel a nagy forgalmú csomópontra" nem támogatja az épület környéki közterület lezárását. Közölték ugyanakkor, hogy a terézvárosi önkormányzat az elmúlt években a ház állapotáról több szakvéleményt is készíttetett, amelyek életveszélyesnek nyilvánították a tetőhéjalást, a tetőszerkezetet, a szerkezeti elemeket, a díszeket, a kéményeket és a homlokzatot. A tájékoztató szerint az elmúlt évben két alkalommal is vakolat hullott le a homlokzatról a járdára, de ezek szerencsére nem okoztak balesetet. Hozzátették: miután a homlokzati falsík a tetőzet miatt folyamatosan ázik, a további vakolathullás, sőt a tetőről esetleg lehulló épületelemek miatt az életveszély folyamatosan fennáll.

Az életveszély jelenleg érinti az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Paulay Ede utca egy-egy szakaszát, de mindeddig csak egy két méter széles sávot kerítettek le. A terézvárosi hivatal szerint azonban a tetőről esetleg lehulló elemek akár a parkolósávig, illetve azon túl is repülhetnek, így azok elkerítése, lezárása is szükséges lenne.

Az ügyben az MTI korábban megkereste a fővárost is; a főpolgármesteri hivatal május 10-én azt közölte: ha az élet- és a vagyonbiztonság azt megköveteli, akkor forgalomkorlátozást léptetnek életbe az Andrássy út 1. szám alatti épület környékén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos lett a német egészségügyi miniszter

Koronavírusos lett a német egészségügyi miniszter

Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda

Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda

Novák Hunor szerint rosszul oltották be Orbán Viktort

Novák Hunor szerint rosszul oltották be Orbán Viktort