szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint vissza kellene vonni az egyházi törvényről szóló javaslatot, mert az a lelkiismereti és vallásszabadság súlyos korlátozását jelenti.

Az indítvány a szervezet közleménye szerint súlyos visszalépést jelent a rendszerváltás vallásszabadságot védő jogszabályaihoz képest. "A törvényhozó 116 évet lép vissza az időben, amikor a "bevett és elismert" egyházakról rendelkezik, hiszen egy múlt század előtti törvény koncepcióját teszi magáévá. Súlyos visszalépés a felekezetek közti egyenjogúság terén, hogy a jogalkotó kiemel egyes neki tetsző egyházakat és azokat privilegizálja" - írta Hegyi Szabolcs, a TASZ munkatársa.

A TASZ álláspontja szerint az időszerű módosítások önmagukban még nem indokolják a vallásszabadságot alapvetően tiszteletben tartó törvény "felforgatását". A szervezet kitért arra is, hogy a javaslat minden egyházat újraregisztrálásra kényszerít 2012. január 1-től. Mint hozzátették: az állam normatív módon kívánja meghatározni a vallás fogalmát, és annak állami ellenőrzését is előírja. Ez azt jelenti, hogy az állam megengedhetetlen módon vallási-hitéleti tanokat fog vizsgálni. Így akár húsz éve működő egyházak tucatjai szűnhetnek meg Magyarországon - véli a TASZ.

Négy KDNP-s képviselő - Lukács Tamás, Vejkey Imre, Varga László és Harrach Péter - június 10-én terjesztette a Ház elé a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló javaslatot. A tervezet szerint legalább ezer fő szükséges egy új egyház alapításához; az egyházak hitéleti célú bevételeit, közöttük az 1 százalékos adófelajánlások felhasználását állami szerv nem ellenőrizheti. 

A javaslat egyenjogú egyházakat ismer el és mellékletben sorolja fel azokat az egyházakat, amelyek bejegyzését - az illetékes miniszter kezdeményezésére - a bíróság automatikusan végzi el. A melléklet 13 felekezetet említ, amelyet az 1895-ös törvény alapján bevett, illetve elismert felekezetnek minősít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA