szerző:
InfoRádió
Tetszett a cikk?

Az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás arról beszélt, hogy az Egyesült Államok politikusai nem vizionálták a demokrácia halálát a magyar médiatörvény, vagy az új alaptörvény kapcsán.

Visszatérő kérdés, hogy a stabilitás vagy a demokrácia-e a fontosabb, és ez egy elvi vita kiindulópontja is lehet - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás, aki ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az egyik legtöbbet idézett amerikai politológus, Fareed Zakaria pár évvel ezelőtt könyvet írt az illiberális demokráciákról.

Tehát minden további nélkül előfordulhat, hogy egy demokratikus választás eredményeképpen egy antidemokratikus kormány kerül hatalomra - tette hozzá a Magyar Külügyi Intézet igazgatója, aki ennek legeklatánsabb példájaként az 1933-as Németországot említette, ahol a nácik teljesen szabályosan, minden csalástól mentesen nyertek. Hasonló eset történt 1991-ben, Algériában is, ahol az első fordulóban a szélsőséges, antidemokratikus Iszlám Üdvfront nyert, a második fordulót pedig már törölték. Kérdés tehát, melyiket támogassuk: a stabilitást vagy a demokráciát - tette hozzá.

Ami Magyarországot illeti, a médiatörvényt és különösen az Alkotmányt illetően az amerikaiak álláspontja az, hogy meg kell várni, hogyan fognak ezek érvényesülni a gyakorlatban, addig nem érdemes prejudikálni - hangsúlyozta Magyarics Tamás. Tehát az amerikaiak álláspontja nagyjából megegyezik az Európai Unió vezetőinek véleményével. Természetesen érdekli őket, mi folyik Magyarországon, milyen irányban mennek a dolgok, de semmi konkrét kritikát nem fogalmaztak meg - tette hozzá.

Magától értetődően a kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozták, milyen fontos a demokratikus intézményrendszer, a civil szervezetek létezése, az egyetértés kialakítása bizonyos alapkérdésekben - ezek lehettek a közvetett "tanácsok" - vélekedett a szakértő, hozzátéve: ez utóbbi szerinte nemcsak a kormánynak szólt, hanem az ellenzéknek is.

Az amerikaiak látják, hogy miről van szó, de azt is tudják, hogy Magyarország esetében nem kell végletekben gondolkodni, senki nem beszél a demokrácia haláláról.

Magyarics Tamás
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!