szerző:
hvg.hu

A tárca vezetésének átvételekor nem létező országvédelmi képességekről kapott tájékoztatást Hende Csaba, aki az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén beszélte erről tegnap, július 5-én.

Hende Csaba a kormányváltás óta eltelt egy esztendő eredményeiről szólva kiemelte: a minisztériumban az igazgatási feladatokat ellátó főosztályok mellett a NATO-parancsnokságokra jellemző csoportfőnökségi rendszert vezettek be, a háttérintézmények átalakításával pedig áttekinthetőbbé váltak a folyamatok. A kialakított új szervezetek biztosítják a katonai vezetés hatékonyságát és a közigazgatással szemben támasztott követelményeknek is megfelelnek.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén szó volt a Honvédelmi Minisztérium idei költségvetésének mintegy kettőszázhetvenöt milliárd forintjáról. A tárca GDP-arányos költségvetésére vonatkozó képviselői kérdésre válaszolva Hende Csaba megjegyezte: „tudni kell, hogy korábban volt például egy nagyjából huszonkilencmilliárdnyi - a költségvetés mintegy tíz százalékát kitevő átfutó - tétel, amelyet a tárca a korkedvezményes nyugdíjak ellentételezéséül - mondhatni - átfuttatott önmagán. Azaz, a költségvetési törvényben megszavazták ezt az összeget, amely azonmód a nyugdíjbiztosítóhoz került. Most viszont, „A tiszta vizet a pohárba!” - elv érvényesítése alapján, a tétel eleve kikerült a költségvetésből. Formailag tehát ezért és ennyivel is csökkent a GDP-ből való részesedésünk.”

©
Ugyancsak képviselői kérdésre válaszolva Hende Csaba hangsúlyozta: „elkészült a minisztérium tízéves forrásprognózissal foglalkozó tervezete. Ennek lényege, hogy az előttünk álló néhány évben reálérték-megtartást kalkulálhatunk, majd 2015–2021 között évi 0,1 százalékos, GDP-arányos növekedés várható."

Hende Csaba egyik kijelentését – amely szerint "a korábbi években bizonyos kérdésekben hazugságon kaptak bennünket a szövetségeseink" – egy képviselő megemlítette. A honvédelmi miniszter kifejtette: „válogathatunk a kifejezések között, mondhatnánk azt is, hogy füllentettek, amikor 2007-ben az akkori kormány ígéretet tett tízéves haderőfejlesztésre, bizonyos képességek kialakítására, ám ebből úgyszólván semmi nem teljesült. 2010-ben - amikor a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek értekezletén először részt vehettem - kénytelen voltam azt mondani, hogy most kimaradunk egy kicsit a szövetségi tervezésből és odahaza újratervezzük a tízéves haderő-fejlesztési elgondolásainkat. E tervezés határideje egyébként nemsokára lejár, annak tartalmát természetesen időben megismerheti a bizottság.”

A honvédelemmel foglalkozó szakbizottság ülésén az új honvédelmi törvényjavaslat kérdéseit is megvitatták. A törvénytervezet általános és részletes vitájára utalva Hende Csaba kijelentette: „az általános vita során még nem tudhattam, hogy azzal szinte egy időben az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama Washingtonban, a tervezett afganisztáni csapatcsökkentéseik kapcsán kijelenti, ideje most már odahaza építenünk a nemzetet, mert nem csak Kandahárban kell építeni, hanem Kentuckyban is. Én meg épp azt mondtam a terveket ellenző képviselőtársaimnak – folytatta a miniszter –, hogy ha már Afganisztánban 2006 óta hozzájárulunk az ország újjáépítéséhez, akkor itthon, a magyar haza közmunkaprogramok általi újjáépítéséhez miért nem lehet?! Az igenlő válasz kézenfekvő, hiszen mely szervezetnek, ha nem a honvédségnek lennének ehhez logisztikai képességei, és mely hivatás képviselőinek, ha nem a katonáknak, köztük az idő előtt nyugdíjba ment katonáknak ne lenne másokét felülmúló szervező, munkát irányító képessége”.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén szó volt az önkéntes tartalékos rendszerről is. Elhangzott: megkezdődött a hadköteles korú lakosság katonai nyilvántartásának aktualizálása és az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése. Jelenleg mintegy kettőezer önkéntes tartalékossal rendelkezik a honvédség. A közeljövőben pedig e fejlesztés részeként indul útjára az önkéntes műveleti tartalékosok felkészítése is. Hende Csaba hangsúlyozta: ez - az immár valós képesség - korábban nem létezett, olyan kiképzett őrző-védő szakemberekről van szó, akik bármilyen katasztrófahelyzetben parancsra haladéktalanul igénybe vehetők. Hozzátette: a korábban az őrző-védő cégeknek kifizetett megbízási díjak összegével egybevetve, az önkéntesek rendszerbe állítása és rendszerben tartása összességében milliárdos nagyságrenddel kevesebb összeget tesz ki.

„A tárca vezetésének átvételekor nem létező országvédelmi képességekről kaptam tájékoztatást. Feladatrendszerünk pedig a haza fegyveres védelmét tartalmazza első helyen, minden más csak ezután következhet. Legfontosabb célunk tehát az országvédelmi feladatok maradéktalan végrehajtására való félkészülés, az ehhez szükséges képességek kialakítása. Missziós vállalásokként e képességeinket lehet azután korrekt módon felajánlani!” – fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter.

(kormany.hu)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ritkábban jelenik meg jövőre a magyar Cosmopolitan

Ritkábban jelenik meg jövőre a magyar Cosmopolitan

Kívülről indított be egy traktort egy férfi, ami aztán halára gázolt egy nőt

Kívülről indított be egy traktort egy férfi, ami aztán halára gázolt egy nőt

Közgyűjteményi toplista: Frida Kahlóék lenyomták Picassóékat

Közgyűjteményi toplista: Frida Kahlóék lenyomták Picassóékat

Pornó és családi képek – ezek mindenki keresési előzményeiben biztos pontok?

Pornó és családi képek – ezek mindenki keresési előzményeiben biztos pontok?

Havazás, kőlavina, földcsuszamlás - rájár a rúd Stájerországra

Havazás, kőlavina, földcsuszamlás - rájár a rúd Stájerországra

Budapestre jön Kelis

Budapestre jön Kelis