szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzet és a Hír Tv szerint az államellenes bűncselekmények miatt folytatott nyomozás negyedik gyanúsítottja vélhetőleg egy biztonsági cég társtulajdonosa, P. László, akinek az édesanyja és üzlettársa is orosz származású. A férfi – a cégnyilvántartás adatai alapján – az a Püski László lehet, aki az Eclipse-botrányba belekeveredett egyik cég, a Zömök Kft. fő tulajdonosa.

A nemzetbiztonsági kapcsolatokkal is rendelkező Zömök Biztonságtechnikai Kft. neve az adócsalással gyanúsított Eclipse Zrt. ügyében tavaly bukkant fel. A VPOP gyanúja szerint a Zömöknek – mint alvállalkozónak – kulcsszerepe volt abban, hogy az összességében tízmilliárd forintos, nemzetbiztonsági okokból titkosított informatikai közbeszerzéseket elnyert Eclipse Zrt.  8,1 milliárdja után járó áfának nyoma veszett. Az adócsalás és pénzmosás miatt indult nyomozás gyanúsítottjait – köztük Eclipse-cégvezetőket – az ügy kipattanásakor előzetes letartóztatásba vették. Minderről tavaly március 20-án számolt be a HVG.

Az Eclipse-hez kapcsolódó cégek 2010-ben feltárt hálózata
©

Az Eclipse 2007–2009 között 8,1 milliárd forint állami pénzhez jutott, mint beszállító. Az összeget továbbutalták a Zömöknek, majd egy Szoftver 2006 Kft. nevű rétsági cégnek, amelytől a pénz osztódni kezdett kisebb vállalkozások között, és a végén a körözött, egyesek szerint a valószínűleg már nem is élő, Katzenbach Imre egykori MTK-s labdarúgó készpénzben felvette. Az Eclipse eközben nem fizette ki az áfát. A cégek papíron az Eclipse beszállítói voltak, munkát azonban – legalábbis a pénzügyőrség gyanúja alapján – nem végeztek, ellenben egymilliárd forint értékben állítottak ki hamis számlákat.

A pénzmosással is gyanúsított számlagyárosok, illetve az előzetesben került eclipse-esek – a most lefoglalt luxussportautókkal hobbiversenyző Deák Endre ügyvezető, Hagymási László felügyelőbizottsági (fb) tag, valamint idősebb Püski László részvényes – között más kapcsolat is van. A számlagyártásban főkolomposnak mondott Ardai Barnabás a Budapest Airport (BA) biztonságvédelmi osztályvezetője volt. Dolgozott a BA-nak Püski családi cége, a Zömök is, és az Eclipse fb-tagja volt 2005-ig Veréb Balázs ügyvéd, a BA előzetes letartóztatásban lévő jogi igazgatójának, Rényi-Vámos Krisztinának az egykori élettársa. Hagymási és idősebb Püski jelenleg is tulajdonos (Ardai 2006-ig volt az) az Airport Security and Safety Management Tanácsadó Kft.-ben.

Az ügyben részt vevő volt, bár eljárás alá nem került, Pintér Hajnalka, Pintér Sándor belügyminiszter lánya, aki programozóként dolgozott az Eclipsnél. Projektvezetőként az eredetiségvizsgáló szoftver ügyében ő volt a főnök. Az Eclipse-szoftvert ötmilliárdért megrendelő Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát egyébként Ignácz István, az ORFK volt bűnügyi főigazgatója, korábbi Pest megyei, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitány vezeti (Ignácz utóbbi két tisztsége idején Pintér belügyminiszterként tevékenykedett).

A belügyes szál mellett azonban nem elhanyagolható a titkosszolgálati sem. Az Eclipse testvércégében, az Eclipse Assets Management Kft.-ben Deák és Hagymási üzlettársa volt 2007-ig Hevesi Tóth Ferenc, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egykori vezetője.

A Zömök a cégtárban

A Zömök Kft-t 1995-ben hozták létre. Az Opten cégtára szerint a vállalkozásnak, amely többek között nyomozási, biztonsági tevékenységet és információ-technológiai szaktanácsadást is végezhet, idén április 28-a óta Stotz Anikó az ügyvezető igazgatója. Tulajdonosai egyike Püski László, aki a szavazatok 96,7 százalékával rendelkezik, valamint Varga Rezsőné.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Hogy állhat össze a kép Galambos, Laborc és Szilvásy ügyében?

Jakubinyi Róbertet, az Egymásért Alapítvány csempészetért elítélt vezetőjének, Földesi-Szabó Lászlónak az üzlettársát alig három hete fogták el. Azóta két egykori NBH-főigazgatóval és egy volt titokminiszterrel szemben indult büntetőeljárás államellenes bűntettek gyanúja miatt. Az ügyben vagy a közhasznú szervezet NBH-s kötődésének hibáiról vagy a Mol-részvények orosz kézre játszásáról lehet szó. Cikkünk kísérlet a történtek kibogozására.

MTI Itthon

A kémügy negyedik szereplője egy biztonsági cég vezetője

Megvan az eddig ismeretlen gyanúsítottja a kémügynek, Galambos Lajos, az Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője ártatlannak mondja magát és Jakubinyi Róbert immár nem előzetes letartóztatásban, hanem házi őrizetben várja a vele szemben vesztegetés gyanúja miatt folyó eljárás végét. Ezek a Budapesti Katonai Főügyészség által folytatott nyomozás legújabb fejleményei.

hvg.hu Itthon

Szilvásy-ügy: a kémkedést nehéz bizonyítani

Tárgyi bizonyítékok hiányában nem könnyű valakire rábizonyítani, hogy idegen államnak kémkedik – márpedig forrásaink kétlik, hogy az ügyészségnek épkézláb bizonyítékai lennének az őrizetbe vett egykori titkosszolgálati vezetők és Szilvásy György exminiszter ellen. Az első Orbán-kormány idején egyébként már gyanúsítottak meg kémkedéssel egy titkosszolgát, de akkor az ügy „házon belül” maradt, sajtónyilvánosságot nem kapott. Igaz, most is nagy a csönd: amit lehet, titkosítottak.

510 lóerős lopott Mercedes-AMG GT bukkant fel Röszkén

510 lóerős lopott Mercedes-AMG GT bukkant fel Röszkén

Több tízmillióból fejleszti Budapest az éjjeli menedékhelyeket

Több tízmillióból fejleszti Budapest az éjjeli menedékhelyeket

Ez a tuti: a dolgozóknak nem kell bért adni, és járulékot sem kell fizetni utánuk

Ez a tuti: a dolgozóknak nem kell bért adni, és járulékot sem kell fizetni utánuk

11,2 milliárdot kell fizetnie a Quaestor-vezérnek

11,2 milliárdot kell fizetnie a Quaestor-vezérnek

Közösség elleni uszítás miatt bepereli az Indexet a Mi Hazánk

Közösség elleni uszítás miatt bepereli az Indexet a Mi Hazánk

181 milliárd forintért adta el cégét a világ legfiatalabb dollármilliárdosa

181 milliárd forintért adta el cégét a világ legfiatalabb dollármilliárdosa