szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Nincs mit kommentálni, ugyanis a bírósági szervezet hivatalosan semmilyen koncepciót nem kapott. A sajtóban megjelentekre pedig nem alapozhat véleményt" - mondta Szűcs Péter, az LB és az OIT szóvivője annak kapcsán, hogy Áder János fideszes európai parlamenti képviselő pártja szombati elnökségi ülése után beszélt a bíróságokra vonatkozó koncepcióról.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) nem kommentálja a bírósági reform hétvégén nyilvánosságot kapott részleteit, mert arról a szervezetekkel senki nem egyeztetett - mondta az LB és az OIT szóvivője hétfőn az MTI-nek.

"Nincs mit kommentálni, ugyanis a bírósági szervezet hivatalosan semmilyen koncepciót nem kapott. A sajtóban megjelentekre pedig nem alapozhat véleményt" - mondta Szűcs Péter annak kapcsán, hogy Áder János fideszes európai parlamenti képviselő pártja szombati elnökségi ülése után beszélt a bíróságokra vonatkozó koncepcióról.

Áder János akkor többek között elmondta: az elsődleges cél, hogy a bírósági eljárások minél rövidebb idő alatt befejeződjenek. Ennek érdekében nem minden bíróság kapná vissza azt a státuszt, amelyből - az új szabályok értelmében 62 éves kortól - nyugdíjba vonul a bíró. Az így felszabaduló bírói álláshelyek egy részét azokhoz a bíróságokhoz csoportosítanák át, amelyek már évtizedek óta jelentős ügyhátralékkal küszködnek.

A tervek között szerepel az is, hogy megmaradnak az ítélőtáblák, a Kúria - mai nevén Legfelsőbb Bíróság - pedig alapvetően jogegységi szerepet töltene be a következő időkben, ugyanakkor a fideszes politikus nem ért egyet azzal, hogy kormány alá rendeljék az ügyészséget.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár múlt csütörtökön többek között arról beszélt: jelenleg Magyarországon "tisztán" önigazgatási alapon folyik a bíróságok igazgatása - azaz például a bírák kinevezése - az OIT irányításával. Ebben azonban változás várható, mert vagy egy független bírósági hivatal és az igazságügyért felelős tárca között oszlik majd meg a külső igazgatás feladata, vagy tisztán a szakminisztérium feladata lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!