szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak mítosz, hogy az egyfordulós választás, a kisebb létszámú parlament olcsóbb és hatékonyabb - mondta a Political Capital kutatási igazgatója, aki szerint kidolgozott választási reformkoncepció hiányában a Fidesz kényszerpályára manőverezte magát a 200 fős parlament bejelentésével.

Nem létezik pártpolitikai érdekektől mentes, mindenki által igazságosnak tartott választási rendszer. Ez egy tévhit - mondta csütörtökön a választási reformról tartott sajtótájékoztatón a Political Capital (PC) választási szakértője. A július 9-én, Áder János által bemutatott Fidesz-koncepciót elemezve László Róbert azt mondta, nehéz egyszerre a kormányzati stabilitást, azaz a parlamenti többséget és egy arányos, az ellenzék támogatottságát maximálisan figyelembe vevő szisztémát alkotni.

Az elemző intézet az elmúlt években többször szorgalmazta már a választási rendszer reformját, korábban több elemzést készített az átalakítás mikéntjéről. A PC szerint a 20 éve kialakított rendszer több eleme elavult, sőt egyes részei alkotmányellenesek, ezért 2009-ben az Alkotmánybírósághoz fordultak, amely tavaly év végén, részben a beadvány nyomán, megsemmisítette azt a jogszabályt, mely szerint a kormány rendeletben alakíthatja ki a választókerületek beosztását.

Politikai mítoszok

László Róbert azt mondta, az elmúlt egy évben kibontakozott választójogi vita (a Fidesz 2010-ben alkotmányt módosított a 200 fős parlament érdekében, illetve egy törvénytervezetet is, amelyet Áder János néhány hete egy új koncepcióval egészített ki) számos tévhitet vetett fel. A PC szakértője szerint ilyen a "kicsi és olcsó" parlament elképzelése is, ugyanis, ha jóval kevesebb képviselő van a parlamentben, akkor sokkal több mindenhez kell, hogy értsenek, vagyis ez a szakértők számának növekedéséhez, a frakciótitkárságok bővüléséhez fog vezetni. Az sem igaz, hogy a jóval kisebb parlamentbe "rátermettebb" politikusok fognak bekerülni, nem kizárt, hogy ez kontraszelekcióhoz vezet.

Sokan látnának szívesen sokkal kevesebb képviselőt a parlamentben
©

A PC szerint az is mítosz, hogy a második forduló megszüntetése olcsóbbá teszi a választásokat, ahogy erre az Áder János koncepciója mellett érvelő fideszes politikusok hivatkoztak. Az egyfordulós rendszerben is sokat kell költeni ugyanis például a névjegyezékek összeállítására. Legfeljebb a második forduló dologi költségein és a szavazást felügyelők napi illetményén lehet spórolni, de az a PC számításai szerint maximum 1 milliárd forint, miközben egy teljes választás 5-6 milliárdba kerül. Ehelyett inkább arra kellene törekedni, hogy a jelenlegi rendszer hibáit kijavítsák. Példaként említette, hogy a veszprém megyei 6. és a pest megyei 12. választókerület között közel háromszoros a választók számának különbsége. Vagyis a Veszprém megyeiek szavazata több mint kétszer annyit ér, mint a Pest megyeieké.

Mi lesz a külföldön szavazókkal?

Az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy ilyen nem létezhet, ezért a PC azt javasolja, az új választójogi törvénybe írják bele, hogy bizonyos időközönként előre meghatározott elvek mentén át kell világítani a rendszert. A választókerületek kialakításának felelőséről László Róbert azt mondta, hogy erre független bizottságot kellene létrehozni, de az is elfogadható, ha a parlament dönt erről. Azt mondta, erre azért van szükség, mert az országban jelentős népességmozgás történik, példakánt Pest megyét mondta, ahol a lakosság 20 év alatt 34 százalékkal emelkedett. Ugyanilyen fontos a külképviseleti szabályozás is, de László Róbert szerint az egyfordulós rendszerben ez nem fog gondot okozni, mert meg lehet tartani egy időben itthon és külföldön is a választásokat.

A Fidesz koncepcióját elemezve azt mondta, azáltal, hogy a párt megszabta, 200 fős legyen a parlament, kényszerpályára került, hiszen így nem lehet olyan rendszert alkotni, amely egyszerre megfelel az Ab előírásainak, biztosítja a kormányzati stabilitást, az arányosságot, és egyenletes választókerületeket hoz létre. Szerinte a Fidesz vagy a mandátumszám emelésére készül, vagy pedig a választás alapvető elveit megsértő rendszer jön létre.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Szegő Péter Itthon

"Azt kell nézni, az országnak mi a jó" - fideszes képviselőnők a választási rendszerről

Szombaton a Fidesz elnöksége magáévá tette Áder János választójogireform-koncepcióját. A dolog pikantériája, hogy az Áder-féle javaslat számos lényegi ponton eltér a Kósa Lajos, Navracsics Tibor, Répássy Róbert és Rétvári Bence által jegyzett, még tavaly május 17-én az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslattól. Fideszes képviselőnőket kérdeztünk: melyik elképzelés kedvesebb a szívüknek. Úgy tűnik: a párt talpasainak fogalmuk sincs alapvető kérdésekről, Ékes Ilona pedig már várja egy liberális párt megalakulását.

hvg.hu Napi merítés

VV: miért rossz a Fidesz választási rendszere?

A tervezett egyfordulós rendszer ott működik jól, ahol a politikán kívüli hatalmi tényezők is erősek. Magyarországon azonban a civil szféra gyenge, a pártpolitika mindenhová elér, és a kormányzat felett már intézményes korlát sincs.

MTI Itthon

Alapjaiban érinti az új választási rendszert az Ab határozata

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint a 2014-ig hatályba lépő új választási rendszert alapjaiban érinti a választókerületekkel kapcsolatos hétfői alkotmánybírósági határozat, mivel a Fidesz új választásitörvény-javaslatában szinte egy az egyben szerepel a hatályon kívül helyezett paragrafus, megkerülhetetlen annak felülvizsgálata.

A táboroztatók szigorúbbak magukhoz, mint azt a kormány elvárja

A táboroztatók szigorúbbak magukhoz, mint azt a kormány elvárja

Milliók élete lehet veszélyben, mert a koronavírus-járvány eltereli a figyelmet más fertőző betegségekről

Milliók élete lehet veszélyben, mert a koronavírus-járvány eltereli a figyelmet más fertőző betegségekről

Időkapszula: eladó egy 23 éves Porsche kevesebb, mint 900 kilométerrel

Időkapszula: eladó egy 23 éves Porsche kevesebb, mint 900 kilométerrel