szerző:
hvg.hu

Csak mítosz, hogy az egyfordulós választás, a kisebb létszámú parlament olcsóbb és hatékonyabb - mondta a Political Capital kutatási igazgatója, aki szerint kidolgozott választási reformkoncepció hiányában a Fidesz kényszerpályára manőverezte magát a 200 fős parlament bejelentésével.

Nem létezik pártpolitikai érdekektől mentes, mindenki által igazságosnak tartott választási rendszer. Ez egy tévhit - mondta csütörtökön a választási reformról tartott sajtótájékoztatón a Political Capital (PC) választási szakértője. A július 9-én, Áder János által bemutatott Fidesz-koncepciót elemezve László Róbert azt mondta, nehéz egyszerre a kormányzati stabilitást, azaz a parlamenti többséget és egy arányos, az ellenzék támogatottságát maximálisan figyelembe vevő szisztémát alkotni.

Az elemző intézet az elmúlt években többször szorgalmazta már a választási rendszer reformját, korábban több elemzést készített az átalakítás mikéntjéről. A PC szerint a 20 éve kialakított rendszer több eleme elavult, sőt egyes részei alkotmányellenesek, ezért 2009-ben az Alkotmánybírósághoz fordultak, amely tavaly év végén, részben a beadvány nyomán, megsemmisítette azt a jogszabályt, mely szerint a kormány rendeletben alakíthatja ki a választókerületek beosztását.

Politikai mítoszok

László Róbert azt mondta, az elmúlt egy évben kibontakozott választójogi vita (a Fidesz 2010-ben alkotmányt módosított a 200 fős parlament érdekében, illetve egy törvénytervezetet is, amelyet Áder János néhány hete egy új koncepcióval egészített ki) számos tévhitet vetett fel. A PC szakértője szerint ilyen a "kicsi és olcsó" parlament elképzelése is, ugyanis, ha jóval kevesebb képviselő van a parlamentben, akkor sokkal több mindenhez kell, hogy értsenek, vagyis ez a szakértők számának növekedéséhez, a frakciótitkárságok bővüléséhez fog vezetni. Az sem igaz, hogy a jóval kisebb parlamentbe "rátermettebb" politikusok fognak bekerülni, nem kizárt, hogy ez kontraszelekcióhoz vezet.

Sokan látnának szívesen sokkal kevesebb képviselőt a parlamentben
©

A PC szerint az is mítosz, hogy a második forduló megszüntetése olcsóbbá teszi a választásokat, ahogy erre az Áder János koncepciója mellett érvelő fideszes politikusok hivatkoztak. Az egyfordulós rendszerben is sokat kell költeni ugyanis például a névjegyezékek összeállítására. Legfeljebb a második forduló dologi költségein és a szavazást felügyelők napi illetményén lehet spórolni, de az a PC számításai szerint maximum 1 milliárd forint, miközben egy teljes választás 5-6 milliárdba kerül. Ehelyett inkább arra kellene törekedni, hogy a jelenlegi rendszer hibáit kijavítsák. Példaként említette, hogy a veszprém megyei 6. és a pest megyei 12. választókerület között közel háromszoros a választók számának különbsége. Vagyis a Veszprém megyeiek szavazata több mint kétszer annyit ér, mint a Pest megyeieké.

Mi lesz a külföldön szavazókkal?

Az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy ilyen nem létezhet, ezért a PC azt javasolja, az új választójogi törvénybe írják bele, hogy bizonyos időközönként előre meghatározott elvek mentén át kell világítani a rendszert. A választókerületek kialakításának felelőséről László Róbert azt mondta, hogy erre független bizottságot kellene létrehozni, de az is elfogadható, ha a parlament dönt erről. Azt mondta, erre azért van szükség, mert az országban jelentős népességmozgás történik, példakánt Pest megyét mondta, ahol a lakosság 20 év alatt 34 százalékkal emelkedett. Ugyanilyen fontos a külképviseleti szabályozás is, de László Róbert szerint az egyfordulós rendszerben ez nem fog gondot okozni, mert meg lehet tartani egy időben itthon és külföldön is a választásokat.

A Fidesz koncepcióját elemezve azt mondta, azáltal, hogy a párt megszabta, 200 fős legyen a parlament, kényszerpályára került, hiszen így nem lehet olyan rendszert alkotni, amely egyszerre megfelel az Ab előírásainak, biztosítja a kormányzati stabilitást, az arányosságot, és egyenletes választókerületeket hoz létre. Szerinte a Fidesz vagy a mandátumszám emelésére készül, vagy pedig a választás alapvető elveit megsértő rendszer jön létre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szegő Péter Itthon

"Azt kell nézni, az országnak mi a jó" - fideszes képviselőnők a választási rendszerről

Szombaton a Fidesz elnöksége magáévá tette Áder János választójogireform-koncepcióját. A dolog pikantériája, hogy az Áder-féle javaslat számos lényegi ponton eltér a Kósa Lajos, Navracsics Tibor, Répássy Róbert és Rétvári Bence által jegyzett, még tavaly május 17-én az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslattól. Fideszes képviselőnőket kérdeztünk: melyik elképzelés kedvesebb a szívüknek. Úgy tűnik: a párt talpasainak fogalmuk sincs alapvető kérdésekről, Ékes Ilona pedig már várja egy liberális párt megalakulását.

hvg.hu Napi merítés

VV: miért rossz a Fidesz választási rendszere?

A tervezett egyfordulós rendszer ott működik jól, ahol a politikán kívüli hatalmi tényezők is erősek. Magyarországon azonban a civil szféra gyenge, a pártpolitika mindenhová elér, és a kormányzat felett már intézményes korlát sincs.

MTI Itthon

Alapjaiban érinti az új választási rendszert az Ab határozata

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint a 2014-ig hatályba lépő új választási rendszert alapjaiban érinti a választókerületekkel kapcsolatos hétfői alkotmánybírósági határozat, mivel a Fidesz új választásitörvény-javaslatában szinte egy az egyben szerepel a hatályon kívül helyezett paragrafus, megkerülhetetlen annak felülvizsgálata.

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

Letahózhatta Kövér az ordibáló ellenzéki képviselőt

Letahózhatta Kövér az ordibáló ellenzéki képviselőt

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához