szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Védegylet az Aradi utcában tüntetett a vesztegetéssel gyanúsított természetvédő, Zsák Ferenc mellett.

A Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) előzetes letartóztatásban lévő vezetője, Zsák Ferenc szabadlábra helyezéséért tüntetett a Védegylet hétfőn Budapesten; a természetvédő korábban megtámadta a győri Audi-beruházás környezethasználati engedélyét, később elállt a pertől, majd az Audi feljelentése nyomán vesztegetés gyanúja miatt büntetőeljárás indult ellene.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai fogdája előtt a mintegy harminc tüntető előtt Vida Viktor, a Védegylet munkatársa elmondta: fel akarják hívni a figyelmet a "túlzó ügyészi intézkedésre", amely miatt megvonták a természetvédőtől azt a lehetőséget, hogy szabadlábon védekezhessen. Mindezt úgy tették, hogy nem hivatkoztak konkrétumokra – fűzte hozzá. Vida Viktor a kormányhoz azt a kérdést intézte: miért kell arra gondolni, hogy politikai nyomásra született meg az ügyészség javaslata? Közölte azt is, hogy Zsák Ferencet időközben – már a tüntetés meghirdetése után – Debrecenbe szállították.

A TTT áprilisban megtámadta a győri Audi-gyárbővítéssel érintett terület egységes környezethasználati engedélyének kiadásáról szóló másodfokú határozatot. Zsák Ferenc az MTI-nek akkor elmondta: álláspontjuk szerint a végzés eljárási hibákat tartalmaz, emellett megsérti egyebek között a Natura 2000 környezetvédelmi programra vonatkozó kormányrendeletet, amely a beruházás alternatív helyszíneinek teljes körű vizsgálatát írja elő a beruházó számára.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság májusban megszüntette a gyárbővítés miatt a TTT által indított pert, mivel a szervezet elállt a keresettől. Azért állt el a keresettől Zsák Ferenc, mert egy természeti rehabilitációs programról szóló megállapodást kötött az Audival – közölte akkor a Védegylet. Az NNI májusban "egy multinacionális cég feljelentése alapján indult bűnügyben" vesztegetés megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás alá vonta Zsák Ferencet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Seres: Előjogok – az új normális

Seres: Előjogok – az új normális

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását

Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

Hadiipari gyárat építenek Kaposváron