szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. korábbi vezérigazgatóját. A BKV jelenlegi vezérigazgatója közölte, hogy a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be. A BKV-t tulajdonló főváros nem reagál Kocsis meggyanúsítására.

Az ügynek eddig három gyanúsítottja van, mindhármukat a napokban hallgatta ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI); a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek - értesült a HavariaPress. A gyanú szerint Kocsis és társai több milliárd forintos kárt okoztak a cégnek egy 2007-es és egy 2008-as üzleti szerződéssel.

Amint az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában elhangzott: Kocsis Istvánt két ügylet miatt különösen jelentős, valamint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg. Az egyik egy 2007-es szerződés, amely alapján egy ciprusi offshore-cég befektetési portfóliójának összeállítására kapott megbízást. A szerződésből semmi nem teljesült. A másik ügylet 2008-ban, egy Milánóban bejegyzett kft.-nek nyújtott kölcsön, amit az olasz cég a mai napig nem fizetett vissza.

Kocsis István
©

A hirado.hu úgy tudja: a nyomozó hatóság szerint az ügyet az a főtanácsadó hozta tető alá, aki ebben a minőségben dolgozott az MVM-nél, illetve az ügyben érintett, ciprusi bejegyzésű Aquifex Kft.-nél is. A portál értesülése szerint a 2 millió eurós kölcsönt a DECOTRA S.R.L. cég kapta, amely fedezetként olyan ingatlanokat ajánlott fel, amelyek egy részének rendezetlen volt a tulajdonjoga, illetve már korábban jelzáloggal terhelték azokat. Ráadásul a pénzt a szerződés aláírása után 5 nappal már átutalták úgy, hogy közben a kölcsönt felvevő cég nem nyújtott fedezetet - írja a hirado.hu.

A gyanú szerint Kocsis István mindkét szerződést az MVM igazgatóságának megkerülésével kötötte meg. Az MTI információja szerint az okozott vagyoni hátrány összege legalább kétmilliárd forint.

Nem volt célja

Kocsis István gyanúsítotti kihallgatásáról közleményt jelentetett meg, amely szerint a nyomozó hatóság az MVM Zrt.-nél 2006 és 2008 között betöltött vezérigazgatói tevékenységének időszaka alatti, a Magyar Villamos Műveket (MVM) érintő ügyekkel kapcsolatban hallgatta ki. Mint írja, ennek alapját az a feljelentés és eljárás képezte, amelyet az MVM Kocsis utáni új vezetése tett ismeretlen tettesek ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. Kocsis közölte, a kihallgatás során tagadta a terhére rótt bűncselekményt, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.

A BKV vezérigazgatója a kihallgatás során elmondta, hogy nem ő követte el a terhére rótt bűncselekményt. "Kijelentem, hogy sem nekem és - legjobb tudomásom szerint - sem az általam irányított menedzsmentnek nem volt célja vagyoni hátrány okozása" - írta közleményében Kocsis. A meggyanúsított vezérigazgató szerint ha az általa irányított menedzsmentet nem váltják le, "és a futó projekteket be tudjuk fejezni, akkor nem keletkezett volna vagyoni hátrány az MVM-nél".

Gyurcsány rúgta ki

Kocsis Istvánt 2008 elején, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt váltották le az MVM éléről, majd 2008 szeptemberében foglalta el a BKV Zrt. vezérigazgatói posztját. Kocsis menesztését az akkori kormányfő az MVM személyi, szabályozási és szervezeti változtatásokkal indokolta. A kormány célja az volt, hogy felszámolja a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolisztikus helyzetet.

A Hírszerzőnek akkor nyilatkozó szocialista politikusok értetlenül álltak az MVM átszervezésének tervei előtt, mint azt a lapnak 2008-ban elmondták: az évi 60-80 milliárdos állami bevétel kiesésétől, az MVM külföldi kézbe kerülésétől, valamint ezzel összefüggésben az energiaárak elszabadulásától tartottak. Gyurcsány Ferenc három és fél évvel ezelőtti bejeletése váratlanul érte a két akkori kormánypárt, az MSZP és az SZDSZ frakcióját is, bár a miniszterelnök tájékoztatta mindkét képviselőcsoportot.

Menesztését követően Kocsis István a BKV megürült vezérigazgatói posztját pályázta meg. A hvg.hu információi szerint bár személye a fővárosi SZDSZ számára elfogadható volt, a budapesti szocialisták, valamint Gyurcsány Ferenc elutasították Kocsis kinevezését. 2008 nyarán az MSZP attitűdje 180 fokos fordulatot vett, így a korábban számos állami intézmény vezetői posztján megfordult Kocsis nyerte a közlekedési vállalat vezetésére kiírt pályázatot.

©

Értéktelen, összeollózott

Egy hónappal ezelőtt Molnár Lászlót, az MVM és a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgató-helyettesét gyanúsították meg különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, lakásán a nyomozók házkutatást is tartottak. A Magyar Rádió információi szerint Molnár Lászlót egy 2008 februárjában kötött, 40 milliós tanácsadói szerződés miatt hallgatták meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói. A munkával megbízott cégnek a paksi atomerőmű bővítési lehetőségeiről kellett volna egy tanulmányt készítenie 30 millió forint egy összegű, plusz napi 200 ezer forint díjazás ellenében. A rendőrök szerint az elkészült tanulmány értéktelen, korábbi dokumentumok összeollózásával, szó szerinti felhasználásával készült. A megbízási szerződést Molnár László írta alá és ő igazolta a teljesítést is.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 2009. április 15-én rendelt el nyomozást hűtlen kezelés és más bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Ugyancsak hűtlen kezelés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást az MVM székház megvásárlása és a sopronkövesdi szélerőmű-beruházás ügyében.

Tekintettel arra, hogy Kocsis István jelenleg a főváros legnagyobb vállalatának, a BKV Zrt.-nek a vezérigazgatója, a hvg.hu megkereste az ügyben a Fővárosi Önkormányzatot, a Városháza kommunikációs igazgatóságán azonban lapunkkal azt közölték: nem kívánnak reagálni Kocsis meggyanúsítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Elutasította a bíróság a Népszava karikatúrája miatt indított keresetet

Elutasította a bíróság a Népszava karikatúrája miatt indított keresetet