szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A parlament költségvetési bizottságának egyetlen fideszes tagja sem akart arról beszélni a hvg.hu-nak, hogy szerinte mit kéne tennie a kormánynak a vártnál sokkal rosszabb növekedési adatok tükrében a 2012-es költségvetéssel. Egy biztos: „megszorítások” továbbra sem lesznek – retorikai szinten.

„Nyilván nem mondhatjuk azt, hogy megszorítások lesznek, ebbe már annyira beleálltunk, hogy nem tehetünk mást” – mondta a hvg.hu-nak egy fideszes képviselő, akit arról kérdeztünk: mit lép várhatóan a kormány amiatt, hogy kedden a vártnál sokkal rosszabb növekedési adatokat – többek között az előző negyedévihez képest 0 százalékos GDP-növekedést – publikált a KSH.

„A legfrissebb prognózisok szerint a növekedés idén két százalék körül alakulhat, és jövőre is csak néhány tizeddel lehet ennél magasabb: ez majd' egy százalékkal alacsonyabb a kormány prognózisánál, így biztosra vehető, hogy az eddig is kétséges költségvetési hiánycélok csak újabb kiadáscsökkentő vagy bevételnövelő intézkedésekkel tarthatóak” – mondta a hvg.hu-nak Gimes Gergely, a Political Capital elemzője. Gimes úgy véli: az idei évben még a magán-nyugdíjpénztári vagyon jelent némi mozgásteret, de 2012-re vonatkozóan már bizonyosan felül kell bírálnia a kormánynak az előzetes terveit.

A Fidesz most nem ér rá

Matolcsynak elő kell húznia valamit, ha meg akarja nyugtatni a kormányt
©

Lapunk megkereste a parlament Költségvetési és Számvevőszéki Bizottságának fideszes tagjait, hogy megkérdezzük: szerintük mit kellene tenni ebben a helyzetben. Babák Mihály, Bóka István, Dancsó József azt mondták, éppen nem érnek rá, visszahívják munkatársunkat – ez azóta nem történt meg. Balla György azt mondta, szabadságon van, „én nem akarok most ezzel foglalkozni (...), azt javaslom, inkább keresse a Fidesz sajtóosztályát”.

Pósán Lászlót nem értük utol. Vitányi István felvette a telefont, de azt mondta, nem ért gazdasági kérdésekhez, hanem inkább az alkotmányjoghoz, így arra kért, ne kérdezzük ebben a témában. Nagy István és Márton Attila Szijjártó Péterhez, a miniszterelnök szóvivőjéhez irányított minket. Szijjártó Péter titkárságán írásban kérték a kérdéseinket, majd azt közölték, hogy a miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az ügyben.

A százmilliárdos „újragombolás”

Ugyancsak nem értük el az ellenzéki tagok közül Vágó Gábort (LMP) és Tukacs Istvánt (MSZP). Nyikos László, a bizottság jobbikos elnöke azt mondta a hvg.hu-nak: „Sem növekedés, sem belső fogyasztás. Nyilvánvaló, hogy Matolcsy György politikája megbukott, újra kell gombolni a mellényt, mert százmilliárdos lyukak vannak a költségvetésben.” Arra a kérdésünkre, hogy miképpen kellene az „újragombolást” végrehajtani, Nyikos azt mondta: a költségvetés kiadási oldalán még mindig rengeteg tételen lehetne spórolni, de „azt az aprómunkát, hogy mik ezek pontosan, még senki nem végezte el a rendszerváltás óta, csak jön a fűnyíróelv mindig, holott ehhez nem kell közgazdászdiploma, ez csak arról szól, hogy két-három százalékot csökkentek mindenhol”. Ehhez azonban a képviselő szerint először is egy „államszámviteli törvényre lenne szükség”.

Gimes Gergely, a Political Capital elemzője szerint a mostani nehéz helyzetben a kormány valószínűsíthetően inkább a bevételek növelésével, azaz adóemeléssel fog operálni, mivel a kiadáscsökkentő intézkedések vagy a strukturális átalakítások pozitív költségvetési hatása mindig lassabban jelentkezik. Gimes szerint nem zárható ki, hogy a kormányzat újabb szektorokra vet ki válságadókat, ahogy az sem, hogy a jövedéki adókat emeli, illetve az adócsökkentés ütemét lassítja, azaz a szuperbruttó kivezetését felfüggeszti.

A Fidesz eredeti gazdaságpolitikai elképzelése a belső fogyasztás, a belső piac felpörgetésére alapult, ez magyarázta a nagyarányú, elsősorban a magasabb keresetű rétegeknek kedvező adócsökkentést – emlékeztetett az elemző. Gimes Gergely szerint ez a terv azonban sikertelen volt: a vártnál alacsonyabb második negyedéves GDP-adat egyik legfontosabb oka épp a továbbra is stagnáló belső kereslet volt, miközben az adócsökkentés jelentősen rontotta a költségvetés strukturális egyenlegét. „Az újabb esetleges megszorítások részben ennek a gazdaságpolitikai iránynak a feladását jelentik, bár látni kell, hogy ez már a Széll Kálmán-tervvel megkezdődött. Ez hosszabb távon azt eredményezi, hogy a gazdaság egyetlen motorja továbbra is a külső kereslet és az export marad, de mivel a külföldi piacok is visszaesőben vannak, így végső soron a válságból való kilábalás akár évekkel is elhúzódhat, és sokkal lassabb ütemben valósulhat meg” – magyarázta a Political Capital elemzője.

Gimes Gergely szerint a Fidesznek várhatóan arra kell felkészülnie, hogy az egész ciklus a válságról és a válságkezelésről fog szólni, azaz nem lehet majd egyértelműen „romeltakarításra” és kilábalásra felosztani. Ennek ellenére az elemző szerint nem várható, hogy a Fidesz kommunikációjában egyértelműen vállalja majd a „megszorításokat”, sokkal inkább az „ország újjászervezéséről” beszélnek majd, de ezzel párhuzamosan próbálják majd egyértelművé tenni, hogy a válságkezelést nem a kormány hibái, hanem a külső környezet és az MSZP elhibázott kormányzása teszi szükségessé.

Meglepődtek, de bizakodnak

Már idézett fideszes forrásunk szerint az mindenkit meglepett, hogy a második negyedéves növekedési adat rosszabb lett az elsőnél. „Mindig az első negyedév a legrosszabb, mert karácsony után, év elején mindenki visszafogja magát. Tavasszal már élénkülni szokott a fogyasztás, míg a nyáron a nyaralások, utazások miatt ez tovább nő, és év végén, karácsony előtt pörög fel igazán” – mondta. Viszont abban bíznak, hogy az NGM által jósolt 90 milliárdos bevételkiesésnél nem kell többel számolni.

„A Fidesz hagyományosan konzervatív módon tervez, több meglepetés remélhetőleg már nem ér minket” – mondta. A 90 milliárdos kiadáscsökkentéssel kapcsolatban úgy vélekedett, azt össze lehetne szedni olyan területekről, amik nem érintik közvetlenül az embereket – igaz, ide sorolta a további állami leépítéseket is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Titkolja a kormány, ki ment szabadságra

Mind a nyolc minisztériumot és a kormányszóvivői irodát is megkerestük, hogy megtudjuk: a központi apparátusból hányan töltik éppen szabadságukat, és hányan dolgoznak. A miniszterekre, államtitkárokra név szerint is kíváncsiak lettünk volna, de nem kaptunk tájékoztatást. A napokban a nemzetközi adósságválság miatt alapvetően megváltozott az a gazdasági környezet, amire az Orbán-kormány az elképzeléseit és a költségvetést alapozta.

MTI Gazdaság

Nem vált be Matolcsy receptje: megállt a magyar gazdaság

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) stagnált az idei második negyedévben a megelőző negyedévhez, és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes számok alapján.

hvg.hu Gazdaság

Kemény megszorítások jöhetnek a Matolcsy-recept buktája után

Kénytelen lesz felgyorsítani a megszorításokat és/vagy növelni az adókat a kormány, ha gyenge marad a gazdasági növekedésünk. Márpedig a legfrissebb magyar GDP-adat - 0 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest - azt mutatja, hogy a magyar gazdaság növekedése gyakorlatilag megállt. Így könnyen lehet, hogy a Széll Kálmán-terv jövő évre tervezett, 550 milliárd forintos kiigazítása mellé újabb pár száz milliárdos csomagot kapunk.

WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

Parragh szerint az önkormányzatoknak kéne spórolni. Ön szerint kinek? Szavazzon!

Parragh szerint az önkormányzatoknak kéne spórolni. Ön szerint kinek? Szavazzon!

Az utasok csaknem egyharmada a járvány után sem térne vissza a tömegközlekedéshez

Az utasok csaknem egyharmada a járvány után sem térne vissza a tömegközlekedéshez