szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kénytelen lesz felgyorsítani a megszorításokat és/vagy növelni az adókat a kormány, ha gyenge marad a gazdasági növekedésünk. Márpedig a legfrissebb magyar GDP-adat - 0 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest - azt mutatja, hogy a magyar gazdaság növekedése gyakorlatilag megállt. Így könnyen lehet, hogy a Széll Kálmán-terv jövő évre tervezett, 550 milliárd forintos kiigazítása mellé újabb pár száz milliárdos csomagot kapunk.

Újabb megszorításokat hozhat, hogy a magyar gazdaság a vártnál sokkal lassabban növekszik. Emiatt a következő időszakban elképzelhető, hogy a kormány megemeli az adókat, például az alkohol és a dohányáruk jövedéki adóját, de az is simán lehetséges, hogy bevezet egy új személyijövedelemadó-kulcsot a magasabb jövedelmekre (vagyis visszaállítja a progresszív adórendszert) - sorolta a vártnál rosszabb második negyedéves GDP-adat lehetséges következményeit az ING Bank vezető elemzője. Németh Dávid szerint az is elképzelhető, hogy a közmunkaprogram mégsem lesz annyira tömeges, mint a kormány tervezte, mert nem tud rá annyi pénzt szánni, de még a Széll Kálmán-tervben megkezdett kiadáscsökkentést is magasabb fokozatra állíthatja. Hasonlóan kommentálták a gyenge adatot más elemzők is.

Matolcsy György és Angel Gurria, az OECD főtitkára, kezükben az ország 2011-es növekedési terve. Újratervezés következik
©

Az, hogy a magyar gazdaság növekedése az előző negyedévhez képest megállt, azt jelenti, hogy nem vált be a gazdaságélénkítési recept, ami Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevéhez fűződik. A recept legfontosabb része az volt, hogy a kormány a személyi jövedelemadó csökkentésével felpörgeti a lakosság fogyasztását, ami lökést ad az egész gazdaságnak. A várt hatás azonban az év első felében elmaradt, és az eddigi eredmények alapján a kormány legfontosabb intézkedése, az egykulcsos adó, nem alkalmas a gazdaság élénkítésére, valamint a másik kitűzött cél, a foglalkoztatás növelésére (ugyanakkor a költségvetésben jelentős, ezermilliárd forinthoz közelítő bevételkiesést kell kompenzálni a kormánynak a következő években zömében az adócsökkentés miatt). Az elmaradó fogyasztás negatív hatását az utóbbi hónapokban az is tetézte, hogy a magyar gazdaság motorja, az export és a hozzá kapcsolódó ipari termelés is belassult.

Felhőtlen optimizmus

A magyar GDP 2010 második negyedévéhez képest még 1,5 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a kormány idén 3,1 százalékos növekedést tervezett be a költségvetésbe. A konvergenciaprogramban 2012-re 3 százalékos, 2013-ra 3,2 százalékos növekedéssel számolt a kabinet. Ezek a számok a kormány konzervatív növekedési várakozásai. A Brüsszelnek küldött dokumentumban a kabinet felvázolt egy dinamikus pályát is, amelyben 4-6 százalékos növekedést feltételez. Bár a konvergenciaprogramot a konzervatív pályára építette, a kormány és a nemzetgazdasági miniszter eredeti várakozása tavalyról még a 4-6 százalékos növekedés volt. A jelenlegi GDP-adat fényében viszont a kormány konzervatív várakozása is túlzottan optimistának tűnik.

300 milliárdos megszorítás is jöhet

A lefagyott magyar gazdasági növekedés miatt a kormány kénytelen lesz a jövő évi költségvetést hozzáigazítani a vártnál alacsonyabb növekedési pályához. A 2012-es büdzsének most folyik a tervezése, és ha a gazdasági növekedésünk lassabb lesz, a kormánynak alacsonyabb bevételekkel kell számolnia. Ezt gyorsított kiadáscsökkentéssel és/vagy bevételnöveléssel kell ellentételeznie ahhoz, hogy a költségvetés egyensúlyban maradjon. Ha ezt nem teszi meg, a költségvetés hiánya jövőre magasabb lehet a konvergenciaprogramban Brüsszellel szemben vállalt 2,5 százalékos deficitnél.

A konvergenciaprogramban a kormány 3 százalékos GDP-növekedéssel számolt jövő évre. Ha ehelyett 1 százalék körül alakul a 2012-es növekedésünk, az akár 300 milliárd forinttal is ronthatja a jövő évi büdzsé egyenlegét - véli Németh Dávid. A csökkenő vagy a várttól elmaradó növekedés folytán akár 150 milliárd forint is elmaradhat ugyanis az eredetileg várt áfabevételekből. A kormánynak tehát újra kell gondolnia a növekedési esélyeinket, mindenekelőtt a fogyasztás növekedésével kapcsolatos várakozásait. A kabinet már az idei költségvetésben is túl nagy áfabevétellel számolt, emiatt a februárban bejelentett, úgynevezett 250 milliárdos zárolás során utólag csökkentenie kellett az áfabevételi terveket. Ezért fontos kérdés, hogy a jövő évi költségvetésben hajlandó lesz-e a kabinet megválni optimista fogyasztási prognózisától, és kevésbé elrugaszkodott elképzelésre építeni a büdzsét.

A lassuló export a társasági nyereségadót nyesheti vissza 20-30 milliárddal jövőre, az esetleges elbocsátások és a béremelések elmaradása miatt pedig a személyi jövedelemadóból származó bevételek maradhatnak el, akár 40-50 milliárddal is, a tervezettől.

Kellemetlen fordulat
©

Ez tehát újabb jelentős kiigazítást követelhet a kormánytól, pedig a Széll Kálmán-tervben a jövő évre már 550 forintos megszorítást jelentett be a kabinet. A csomag döntő része a munkaerőpiaci ellátásokra, a közlekedési vállalatokra, a gyóggyszerár-támogatásokra, a nyugdíjakra, a felsőoktatásra, valamint az önkormányzatokra fordított kiadások drasztikus csökkentéséből áll.

Ha viszont a gazdaság növekedése jövőre eléri legalább a 2 százalékos mértéket, a költségvetés egyenlege jóval szebben alakul, ennélfogva a terveken felüli kiigazítási igény körülbelül 100 milliárd forint lehet - mondta az elemző.

Így az államadósság elleni háború sem lesz diadalmenet

Az új adat erősítheti a hazánkkal kapcsolatos piaci kétségeket, ugyanis a lassabban növő GDP-vel az ehhez mért, magasnak tartott államadósságunk is rosszabbul fest majd. A Magyarországnak kölcsönadó befektetők most leginkább azért aggódhatnak, mert a magas magyar államadósság csökkentését éppen arra a forgatókönyvre húzta fel a kormány, hogy 3 százalék feletti gazdasági növekedés lesz (a jövőre tervezett 2,5 százalékos költségvetési hiány mellett ugyanis egy ilyen növekedéssel elkezdhetnénk kinőni az adósságunkat). Mint a kormány a konvergenciaprogramban írja: "a Széll Kálmán Terv az államadósság csökkentését tűzte ki célul, a gazdaság növekedése illetve a foglalkoztatás növelésén keresztül".

A növekvő kiigazítási igény miatt azonban a piacon kétségek merülhetnek fel a beígért megszorító intézkedések megvalósításával kapcsolatban is, hiszen már az eddig bejelentett csomagban is számoltak azzal a kockázattal, hogy bizonyos lépésektől visszaretten a kormány. Ha még nagyobb megszorítást kell majd végrehajtania, erre még nagyobb lesz az esély.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem vált be Matolcsy receptje: megállt a magyar gazdaság

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) stagnált az idei második negyedévben a megelőző negyedévhez, és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes számok alapján.

MTI Gazdaság

Nagy csalódást okozott a GDP-adat az elemzőknek

Nagy csalódást okozott a második negyedéves GDP adat az MTI által megkérdezett makroelemzőknek, akik elérhetetlennek tartják a kormány által várt 3 százalék körüli éves növekedési ütemet, saját prognózisaikat is érdemben csökkentik, a jövő évi kilátások romlása miatt pedig nem zárnak ki további intézkedéseket a hiánycél teljesítéséhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem kívánta kommentálni az adatot.

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Összelegóztak egy teljes városrészt a Los Angeles-i hajléktalanoknak

Összelegóztak egy teljes városrészt a Los Angeles-i hajléktalanoknak