szerző:
Csikász Brigitta

Nulla volt az árbevétele 2008-ban és 2009-ben annak a Mafracht Kft.-nek, amelyik egy másik céggel, a Pyro-1 Kft.-vel konzorciumot alkotva rendezi az idei tűzijátékot. A Mafracht másik érdekessége, hogy a médiatanács jelenlegi szóvivője, Kiricsi Karola tavaly egy ideig még a társaság ügyvezetője volt.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep leglátványosabb eseményének, az ünnepi tűzijátéknak a megszervezésével az utóbbi évben többször is problémák adódtak. 2006-ban öt halálos áldozatot követelt az a hatalmas erejű vihar, amely a rendezvény ideje alatt csapott le Budapestre. Az eseményt lebonyolító Absolut Pyro nem érezte magát felelősnek, és az azt következő években is a tűzijáték szervezője maradhatott.

Tavaly arról volt szó, annak érdekében, hogy a kormány minél nagyobb összegekkel segíthesse az árvízkárosultakat, egy szombathelyi cég, a Kopula '96 Kft. felajánlotta, ingyen megrendezi a tűzijátékot. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elfogadta a cég felajánlását. A vállalkozás azonban csak a tűzijáték-petárdákat adta, a hang- és fényjáték biztonsági felügyeletét az Edex Kft. kapta meg. A cégben lévők közül egyesek családtagjai abban a Pyro-Technic Kft.-ben voltak érdekeltek, amelynek törökbálinti raktára 2004-ben felrobbant. Az Edex ügyvezetőjével, Lengyel Gáborral szembeni, a Pyro-Technic peremartoni telephelyén történő, nem megfelelő lőportárolásra vonatkozó vádakat rövid idő alatt ejtette az ügyészség, így a büntetőeljárás a férfival szemben megszűnt.

Lengyel Gábor az idei tűzijáték szervezésében is szerepet kapott. Ő az esemény lebonyolítását elnyert konzocium munkájának pirotechnikai felelőse – tudta meg a hvg.hu. A fővárosi és a vidéki – bajai és debreceni – látványosságot megrendező konzorcium egyik tagja gyulai székhelyű Pyro-1 Kft., a másik az angyalföldi központú Mafracht Kft. – közölte pénteken a hvg.hu-val a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság.

Fotógaléria a tűzijátékról. Kattintson a képre!
©

Pyro-1 Kft. - amely idén a pirotechnikáért felelős - már 2002-ben is részt a tűzijáték szervezésében. A konzorcium másik tagja, a Mafracht Kft. a szállítási munkákat végzi. Ennek a cégnek volt tavaly év elején három hónapig ügyvezető igazgatója Kiricsi Karola, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jelenlegi szóvivője.

Kiricsi a hvg.hu-nak azt mondta, miután 2009-ben a BKV-tól eljött (ahol szintén szóvivőként tevékenykedett), a Mahart Passnave-nál (a Mahart személyszállítási cégénél) dolgozott fejlesztési vezetőként a cég profiljának kialakításában, s egyidejűleg volt a társaság érdekeltségbe tartozó Mafracht ügyvezető igazgatója. „A Mafrachtnak akkor nem volt tevékenysége, úgymond, alvó cég volt” - állította Kiricsi. Ezt alátámasztja, hogy a kft. mérleg szerinti eredménye, ahogy árbevétele is nulla volt 2008-ban és 2009-ben.

Az államtitkárság közlése szerint a tűzijáték teljes, bruttó összege 132,5 millió forint. „A kulturális és a családi programok, a vízi és légi parádé, a történelmi hajókarnevál, a zászlófelvonás, valamint a koncertek személyi és dologi költségei” pontosan 135,1 millió forintot tesznek ki. Ezen felül a kreatív tervezés, illetve a médiavásárlás 86,3 millió forintjába kerül a költségvetésnek. Mindez együtt meghaladja az előző kormányok hasonló célú kiadásait.

A tragikus tűzijáték szervezője is próbálkozott

A Hungarofest által meghirdetett közbeszerzési pályázatra jelentkezett, án nem nyert az a cég, az Absolut-Pyro is, amely a 2006-ban öt halálos áldozatot követelő szerencsétlenség idején a tűzijátékot rendezte meg. Az áldozatok hozzátartozóinak és sérülteknek – összesen 63 embernek – százhúszmillió forintnál több kártérítést fizetett az állam. A halálos áldozatok családtagjai összesen 42 milliót kaptak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Eddig 128 milliót kaptak a 2006-os tűzijáték károsultjai

A 2006. augusztus 20-ai tűzijáték károsultjainak ügyében mostanáig összességében több mint 128 millió forint összegben jött létre egyezség, amely a kárigények hatvan százaléka - jelentette be Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Három állami tűzijáték lesz augusztus 20-án

Budapesten, Debrecenben és Baján finanszíroz az idén augusztus 20-i tűzijátékot a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft., az erre fordítható keret bruttó 160 millió forint. A gyorsított tárgyalásos közbeszerzési felhívás a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

MTI Itthon

132,5 millióba kerül az ünnepi tűzijáték Budapesten

Négy helyszínről tizenhatezer rakétát lőnek fel Budapesten augusztus 20-án, a félórásra tervezett tűzijáték alatt; az előrejelzések szerint rendkívüli időjárási eseményre nem kell számítani - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság.

110 millió forintos magyar Rolls-Royce divatterepjárót fotóztak Korcula szigetén

110 millió forintos magyar Rolls-Royce divatterepjárót fotóztak Korcula szigetén

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong

Orbán Viktor is alig talál szavakat arra, amit az alkotmányos jogállammal művel

Orbán Viktor is alig talál szavakat arra, amit az alkotmányos jogállammal művel

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Rejtélyes tulajdonos vette át Szíjj László részvénycsomagját az MKB-ban

Rejtélyes tulajdonos vette át Szíjj László részvénycsomagját az MKB-ban

Újabb tüntetések Moszkvában

Újabb tüntetések Moszkvában