szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár az ellenzéki MSZP napok óta élesen bírálja a kormány legutóbbi autóbeszerzését, a párt elnöke és frakcióvezetője maga is egy felsőkategóriás gépkocsit használ a képviselőcsoport finanszírozásában.

Egy fekete Audi A6-os gépkocsival közlekedik Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, melyet a képviselőcsoport, közvetve az Országgyűlés tart fenn.

A Fidesz és a legnagyobb ellenzéki párt hétfő óta vitatkozik a kormány legújabb gépkocsi-beszerzésén. A HVG Cégautó augusztus elején írt arról, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 97 új Skoda Superb szolgálati autót vásárolt a kormányzati vezetőknek.

A beszerzés azért került a figyelem középpontjába, mert a tavalyi kormányváltás után Orbán Viktor miniszterelnök költségstopot rendelt el a bútor-, telefon- és autóvásárlásra, amitől a kabinet 120 milliárdos megtakarítást remélt. Míg tavaly összesen 703 millió forintot költött a kormány az állami autóflotta fenntartására, most csak a beszerzésekre 600 milliót fordítanak – a költségstop felemásra sikeredett.

Az új autóbeszerzés hírére az MSZP közleményben reagált, melyben azt írták, „a kormány a nagy spórolás jegyében 600 millió forintért közel 100 luxusautót gördít le saját magának". A KEF szerint az új autókra azért volt szükség, mert az állami vezetőket már régi, több éves járművek szolgálták ki, amelyek sokszor lerobbantak, javíttatásuk pedig sokba került.

Kié a nagyobb?

Az MSZP kommünikéjére a Fidesz szerdán közleményben reagált, amiben azt kérdezték a szocialistáktól, hogy a párt parlamenti frakciója hány közpénzen vásárolt autót használ, továbbá, azt hogy Mesterházy Attila saját gépkocsijával jár-e munkába.

Mesterházy Attila - hol kezdődik a luxus?
©

Sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta Török Zsolt, az MSZP szóvivője, hogy a frakcióvezető a képviselőcsoport Audi A6-os autóját használja. Kérdésünkre úgy válaszolt, hogy Mesterházy ugyanazt a típust használja, mint Navracsics Tibor, amikor az ellenzéki Fidesz frakcióvezetője volt.

Lendvaitól örökölt masina 
Mesterházy Attilát cikkünk megjelenése után értük el, aki azt mondta, az általa használt Audi A6-os autót a korábbi szocialista frakcióvezetőtől, Lendvai Ildikótól örökölte. Mesterházy azt mondta, az autó igencsak használt, már 145 ezer kilométer van benne. 

A MSZP frakcióigazgatója, Tóbiás József a hvg.hu-nak viszont azt mondta, a képviselőcsoport vezetője valóban egy Audit használ. Ezen felül a frakciónak még három autója van, ezek 2007-es beszerzésű Volkswagen Passatok – az egyiket a frakcióigazgató használja, a másik kettőt szolgálati célokra tartják fenn a képviselőknek.

Mesterházy év elején a vagyonnyilatkozatába beleírta az Audit. A parlament honlapján található nyilatkozat egyik táblázatában, amely a párttól, a frakciótól vagy a pártalapítványtól „ingyenesen használatra kapott dolgokat” tartalmazza, szerepel egy Audi A6-os, ami egy 7,5 milliós VW Passatot váltott 2009-ben. Mesterházy 2009-ben lett az MSZP-frakció vezetője. Az Audi A6-os ára a piacon – felszereltségtől függően – 12 és 17 millió között mozog, felextrázva elérheti a 35 milliót is.

Az Országgyűlés házszabálya szerint a frakció a működési "kerete terhére a képviselőcsoport vezetőjének rendelkezése alapján vállalhat kötelezettséget és teljesíthet kifizetést".

Frakciókocsik

A Jobbik képviselőcsoportja négy középkategóriás Skodát használ, hangsúlyozottan nem személyre, hanem feladatra szabottan – tudtuk meg Pál Gábortól, a Jobbik frakciójának sajtófőnökétől. Pál azt mondta, a képviselőcsoport ezeket az autókat béreli, és bárki használhatja őket szolgálati célokra.

Audi a Ház előtt - Lázár és Mesterházy is ezt választotta
©

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a hvg.hu-nak azt mondta, neki jogosítványa sincs, így nem használ szolgálati gépkocsit. Harrach Pétert, a KDNP képviselőcsoportjának vezetőjét cikkünk megjelenéséig nem értük utol.

A Blikk idén január elején számolt be arról, hogy a fideszes frakcióvezető, Lázár János bolti áron 30 milliós Audi S8 V10-es luxusgépkocsit használ – amire az RTL Klub felvétele szerint még a radart megtéveszteni képes lézert is szereltek. Mint kiderült, a kocsit a parlamenti képviselőcsoport Hódmezővásárhellyel közösen bérelte. Lázár először azzal indokolta a drága autó használatát, hogy sokat utazik, és nem akar folyton lerobbanni, de a botrány nyomán végül leadta az autót és helyette vásárolt egy kétéves Audi A6 allroad quattrót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Autó

Milyen autóval járnak a miniszterek? Erősen titkolják

2010-ben 703 millió forintba került az adófizetőknek az állami autóflotta fenntartása. Eközben idén csak a frissítésre 600 milliót fordít a kocsikat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, korábbi nevén Központi Szolgáltató Főigazgatóság (KSZF). Négykerekűekre a legtöbbet a Miniszterelnöki Hivatal és a Közigazgatási Minisztérium költ, a terrorelhárítók pedig szeretik a luxust. Az EU soros elnöksége az állami Audikat és Saabokat szaporította.

Biró Csongor Autó

Pontosított a kormány: Audik helyett Skodákkal járnak a miniszterek

A HVG Cégautó 2011 különszámban feltérképeztük az állami autóparkot, megvizsgáltuk, mennyi pénzt költött az állam az adófizetők pénzéből kocsik fenntartására, beszerzésére. Az év elején az állami vezetői autók zöme Audi volt. Ma a miniszterek többsége Skodával jár.

Blikk Itthon

Blikk: luxuskocsit kaptak, mégsem ülnek bele egyes miniszterek

Majdnem száz új autót vásárolt a kormány a legfelsőbb vezetőknek – írja a Blikk. Az új járművekre az indoklás szerint azért volt szükség, mert a vezetést már többéves járművek szolgálták ki, amelyek állítólag sokszor lerobbantak. Az autók 600 millió forintba kerültek – a miniszterek egy része azonban egyelőre nem ül át az új kocsikba.

Antal Gábor Itthon

Gyurcsány után Orbán sem ússza meg a luxuskocsibotrányt

Előbb a Gyurcsány-kormány, majd az Orbán-kormány is spórolni szeretett volna a szolgálati autókon, ám az elrendelt költségstop felemásra sikeredett. Az állami gépkocsibeszerzések az utóbbi években újabb és újabb botrányokat okoztak: most a Fidesz azt kapja vissza, amit ellenzékben maga is művelt a korábbi kormányokkal szemben.

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Fenséges V12-essel ünneplik meg a Maybach 100 évét

Fenséges V12-essel ünneplik meg a Maybach 100 évét

Seres: Előjogok – az új normális

Seres: Előjogok – az új normális