szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedden teljesen megváltozhat Stohl András élete. Ittasan okozott közlekedési balesetének ügyében várhatóan jogerősen ítéletet hirdet a Pest Megyei Bíróság. A korábban kiszabott két év négy hónap letöltendő börtönt a színész súlyosnak tartja, és szereplések, interjúk sorával lobbizik azért, hogy ne kerüljön a rácsok mögé.

Kedden eldőlhet, börtönbe kell-e vonulnia Stohl Andrásnak, megszülethet ugyanis ügyében a jogerős ítélet - tudósításunkat a tárgyalásról itt olvashatja. Stohl Andrást maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt az első fokon eljáró bíróság idén március 31-én két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Emellett három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, illetve öt évre bevonták a jogosítványát.

Közismert, hogy tavaly május 8-án otthonából állították elő Stohl András színész-műsorvezetőt, mert ő vezette azt az autót, amely balesetet okozott Budapest és Fót között. A rendőrség akkori közleménye szerint Stohl járművével „áttért a szemközti sávba, és nekiütközött két szabályosan közlekedő személygépkocsinak. A baleset következtében az egyik járműben egy ember súlyosan, a másikban szintén egy ember könnyebben megsérült. A vélhetően vétkes sofőr a helyszínt a baleset után elhagyta.”  Mint azt a véralkohol-vizsgálat eredményei kimutatták, Stohl közepesen ittas volt, a vérében mért alkohol szintje fél üveg tömény szesz mennyiségének felelt meg. A vizeletvizsgálat ráadásul drog fogyasztását is kimutatta, de mivel a színművész vállalta az elterelést, ez az eljárás megszűnt vele szemben.

Egy csík kokain, whisky, fehérbor

Stohl Andrással szemben 2010. október 25-én emeltek vádat súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt. A tárgyalás a Budakörnyéki Bíróságon mintegy másfél hónappal később, december 14-én kezdődött el. A színész műsorvezető már a tárgyalás első napján bűnösnek vallotta magát, s elmondta, a szerencsétlenség előtt másfél liter fehérbort, egy deci whiskyt és egy csík kokaint fogyasztott el.

Kedvezőtlen tanúvallomások
A bírósági tárgyalás során a legsúlyosabb sérülést szenvedett Kaincz Pál arról számolt be, nem emlékszik arra, hogy Stohl odament volna hozzá a baleset után. Egy másik szemtanú pedig, aki megállt segíteni a balesetnél, azt vallotta, hogy hallotta, amikor a színész feleségének, Nagy Anikónak azt magyarázza, „a lényeg, hogy te vezettél!”

A bíróság négy hónappal később hozta meg a letöltendő börtönbüntetést kimondó ítéletet. A történtek kapcsán a bíró enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy Stohlnak három gyermeket kell eltartania. Súlyosbító körülmény volt ugyanakkor, hogy a vádlott ivott, kábítószert fogyasztott, valamint, hogy áthárította a tettét a párjára, és hogy már volt büntetve ittas vezetésért, valamint hogy elhagyta a helyszínt. A bíróság szerint ezek miatt nem lehet eleget tenni annak a kérésnek, hogy börtön helyett az enyhébb büntetési fokozatot jelentő fogházba helyezzék Stohlt.

Az ügyész tudomásul vette a bírói döntést, a színész-műsorvezető azonban nem fogadta el az ítéletet és fellebbezett ellene (bár előzőleg úgy nyilatkozott, bármi is lesz a verdikt, elfogadja majd azt), ugyanakkor a tárgyalás során elismerte bűnösségét. A sértettek, így a legkomolyabb sérülést szenvedett Kaincz Pál is az ítélethirdetés előtt megbocsátottak Stohl Andrásnak, aki egyébként több munkáját is elveszítette a történtek miatt, így búcsút kellett vennie az RTL Klub tehetségkutatójától, az X-Faktortól, amelynek műsorvezetője lett volna, s a Nemzeti Színházban is elhagyták azt a két ifjúsági előadást, amelyben a színész játszott.

Interjúkkal, előadásokkal a bírósági ítélet megváltoztatásáért

Az ítélet után a műsorvezető új ügyvédje, Ruttner György új taktikát választott. Támadás alá vették a Kaincz Pál sérüléseiről szóló szakértői véleményt, mondván, hogy az idős embernél a „csípőmozgás beszűkülését okozhatta más is, mint a baleset”. Emellett Stohl András áprilisban védőjével, majd Stemler Mihály drogprevenciós szakember társaságában indult országjáró körútra, hogy a saját példáján keresztül figyelmeztesse a fiatalokat a drog- és alkoholfogyasztás veszélyeire.

Mindezzel a teljes megbánást tanúsító és életvezetési fordulatával házaló Stohl Andrásnak és ügyvédjének az a célja, hogy elérjék az ítélet enyhítését. Ezt kívánták segíteni azok a színész- és művészkollégák – Haumann Péter, Kulka János, Egri Márta, Kukorelly Endre, Závada Pál, Alföldi Róbert, Nagy Ervin, Bodrogi Gyula, Hollósi Frigyes, Szarvas József, Molnár Piroska, Makk Károly és Gothár Péter –, akik Stohl András érdekében petíciót írtak alá. Ebben azt hangsúlyozták, hogy a színész segítőkész, dolgos ember, aki mélyen megbánta tettét, és ha letöltendőt kap, akkor a hazai színjátszás fiatal generációjának egy "pótolhatatlan művészét" veszti el.

Stohl András az első fokú tárgyaláson: kedden kiderül, foghatja-e a fejét felelőtlensége miatt
©

Az első fokú bírói döntésről a hvg.hu-nak egy közlekedési balesetekre szakosodott ügyvéd azt mondta, hogy mivel a színész visszaesőnek számít és súlyos balesetet okozott, megfelelő mértékű az ítélet. Mások úgy vélekednek, azért is jó az elsőfokú döntés, mert Stohl közszereplő, akinek példát kell mutatnia, ezért súlyosabb elbírálás alá esnek a tettei is.

Ezzel együtt folyamatosan arról cikkeztek a bulvárlapok, hogy Stohl életére munkái nagy részének elvesztése mellett még milyen következményekkel járt a baleset. Pszichiáter kezelte, illetve végrehajtók kopogtattak nála, miután egyik cége másfél millió forintos adótartozást halmozott fel. Ugyanakkor beszámoltak arról is, hogy Stohl eldöntötte, könyvet ír az életéről, ami az előzetes számítások szerint busás hasznot hozhat számára. Nem tudni, az önéletrajzi mű vázlatai készülnek-e már, de a keddi jogerős ítélet alapvetően meghatározza majd a sztorit.

Stohl korábbi ügyei: ittas vezetés és drogfogyasztás

A színészt 2002 júliusában súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, miután autójával közlekedési balesetet szenvedett a 30-as úton, Aszód és Gödöllő között. A jármű felborult, hármat pördült, és a tetejére borulva egy árokban állt meg. Mint kiderült, Stohl közepes alkoholos befolyásoltság állapotában volt a baleset idején. A bíróság akkor 112 ezer forint bírságot szabott ki, illetve egy év kilenc hónapra bevonta a jogosítványát.

Stohlnak négy évvel ezelőtt volt már egy drogügye: a Fővárosi Főügyészség 2007 áprilisában vádat emelt egy kábítószercsempész banda ellen, és a vádiratban fogyasztóként szerepelt Stohl is. A vád szerint a színész több alkalommal kokaint vásárolt a csoport egyik tagjától. Stohl vállalta az elterelést, ezért akkor megszüntették vele szemben az eljárást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Blikk Itthon

Blikk: nem Stohl miatt sántít Pali bácsi

Az igazságügyi orvosszakértő vizsgálata szerint nem szenvedett maradandó károsodást az az idős férfi, aki Stohl András tavaly májusi autóbalesetében sérült meg – értesült a Blikk. A lap azt írja, hogy a Pali bácsiként emlegetett férfi nem a karambolban szerzett csonttörése miatt sántít.

RTL Hírek Itthon

Stohl-baleset: 12 milliós kártérítést akar az egyik sérült

Összesen 12 millió forint kártérítést követel Stohl Andrástól a színész által okozott baleset egyik sérültje. A 87 éves férfi megalázónak érezte a letétbe helyezett 1 millió forintot, és magának 10, lányának további 2 millió forint kártérítést akar. Stohl András ügyvédje szerint egy ekkora összegű kártérítési igénnyel előállni túl korai, és amíg az esetleges maradandó sérülést meg nem állapítja a bíróság, megalapozatlan is – hangzott el az RTL Híradóban.

hvg.hu Napi merítés

Stohl-ügy: kockázatos dolog nyomás alá helyezni a bíróságot

Szeptemberre napolták el az első fokon 2 év 4 hónap letöltendő börtönre ítélt Stohl András perének másodfokú tárgyalását. Így nem lehet tudni, hogy az a példátlan jogi pr-rally, amivel a vádlott és védője az elmúlt három hónapban körbeszáguldotta az országot, megtette-e a hatását - olvasható a Petrocelli blogon.

hvg.hu Napi merítés

Stohl András 4 éves zarándoklatra tett fogadalmat

Pontosabban aláírt egy megállapodást, miszerint egy alapítvánnyal szorosan együttműködve fogja szolgálni a drogprevenció nemes ügyét. Az egész egy közepesen megkoreografált sajtóesemény keretében látott napvilágot, ezzel is építvén Stohl bűnbánó imidzsét.

HavariaPress Itthon

Stohl-per: ellentmondanak egymásnak az orvosszakértők

Igazságügyi orvosszakértők meghallgatásával folytatódott kedden délután a Stohl-per, a védelem szakértője kétségbe vonta Kaincz Pál maradandó károsodását megállapító szakértői véleményt.

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Nem találtak közvetlen összefüggést az oltás és az idősek halála között a norvég hatóságok

Nem találtak közvetlen összefüggést az oltás és az idősek halála között a norvég hatóságok

A Budán élők átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél

A Budán élők átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél