szerző:
MTI

A kormány sertéságazati stratégiájának alapja az állomány megduplázása: ennek első lépése az, hogy egy-két éven belül akár 800 ezer-1 millió sertéssel is nőhet a belföldi állomány, ha megvalósul a miniszterelnök által a közelmúltban javasolt "egy koca egy porta" program - mondta Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerdán.

A kormány úgy igyekszik megoldani a sertéságazat problémáit, hogy megduplázzák az állományt. Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szerint  a háztáji, a családi és a kisgazdaságokban történő sertéstartási és hízlalási programban a VHT sajátos eszközeivel kíván közreműködni. Ennek jegyében készítette el azt a csaknem 100 oldalas szakmai kiadványt, amelyet az érdeklődők az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) ismerhetnek meg. A kiadvány szakmai segítséget kíván adni mindazoknak, akik a programban részt akarnak venni. A Németh Antal által Orbán Viktornak tulajdonított "egy koca egy porta" program létezéséről szerdán érdeklődtünk a Miniszterelnökségen és az érintett agrárszervezetnél is, de választ egyelőre nem kaptunk.

Németh Antal szerint reális az a cél, hogy a következő egy-két évben a jelenlegi mintegy 220 ezer belföldi koca létszáma mintegy 50 ezerrel nőjön a kisgazdaságokban. E növekmény a sertésszámban mintegy 1 millió darabos többletet jelentene. A VHT elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy a programot csak intenzív kormányzati támogatással lehet megvalósítani. Utalt arra, hogy a program megvalósításához nemcsak - és nem elsősorban - anyagi eszközökre van szükség, hanem összefogásra, szoros együttműködésre, hogy a belföldön megtermelt árut, belföldön el is lehessen adni. Szerinte nemcsak az állattartókat, hanem a különböző üzemméretű feldolgozókat is támogatni kell annak érdekében, hogy a megtermelt magyar árut, sertést vegyék meg a külföldi alapanyag helyett.

©

Mindehhez Menczel Lászlóné a VHT titkára hozzátette, hogy a magyar áru piaci versenyképessége érdekében elengedhetetlenül szükséges az áfa csökkentése, mivel a magyar áru a 25 százalékos áfa-tartalom miatt átlagban mintegy 15 százalékkal drágább mint a versenytársaké. Megjegyezte, hogy az áfa-csökkentés növelné az áfa-körbe tartozó árualapot, így fehérítve a sertésszektort. Ennek nyomán pedig a nagyobb adóalap ellentételezné a kieső bevétel mértékét. Az áfa csökkentésének hatását elsősorban a fogyasztó érezné meg, mivel az adott termékhez olcsóbban jutna hozzá - mondta.

A VHT vezető szakemberei jelezték, hogy javaslataik egy részét már eljuttatták a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárságára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson