szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete, amely ősszel kerülhet a parlament elé - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtti meghallgatásán kedden.

A miniszter azt ígérte, hogy a törvénytervezetről -, amelynek elkészítésével 20 éves adósságát törleszti a kormányzat a szakma felé - még ebben a hónapban megkezdik az egyeztetést a szakmai szervezetekkel és a parlamenti pártokkal. Matolcsy György kiemelte azt is, hogy bár a versenyképesség miatt szükség lenne a vendéglátóipart és a turizmust érintő áfa-csökkentésre, azt egyelőre ebben a törvényben az államháztartás jelenlegi helyzete miatt nem tudják érvényesíteni. Mint mondta, az ágazatot érintő áfa-csökkentés jogos igény, amit majd a következő években kell teljesíteni.

Nagyítás-fotógalériánk az őszi ülésszak első napjáról - kattintson a képre!
©

 A turizmus elmúlt egy évéről szólva a szakminiszter azt mondta, hogy a kormányzati lépéssorozatnak köszönhetően 2010 közepére a magyar turizmus "túlélte" a 2002-2010 közötti, a belföldi vásárlóerőt jelentősen mérséklő kormányzati politikát. Kijelentette, nem kíván külön szólni az új kormányzat által örökölt gazdaságpolitikai helyzetről, csupán egy elemet emel ki, azt, hogy az Orbán-kormány úgy döntött, a 7 százalék körüli 2010. évi örökölt államháztartási hiányt megszorító csomaggal nem   a családokra, vállalatokra, önkormányzatokra terheli, hanem másik utat választ: újraindítja a növekedést, a pénzügyi egyensúlyt nem ortodox eszközökkel állítja helyre. A megszorításokkal   zuhant volna a turizmus teljesítménye az elmúlt egy évben, ez azonban nem történt meg, a hiszen a választott politikával meg lehetett állítani fogyasztás zuhanását, amely most stagnál - fogalmazott.

Úgy ítélte meg, ez volt a turizmus helyzetét érintő legfontosabb kormányzati döntés. Matolcsy György a turizmust közvetlenül érintő kormányzati lépések közül kiemelte az Új Széchenyi Tervet és a SZÉP-kártyát. Képviselői kérdésre válaszolva beszélt az szja-rendszerről is. Szerinte most szeptember elején "elsietett" azt állítani, hogy vannak, akik rosszabbul jártak az új adórendszerrel. Hozzátette: meg kell várni a jövő évi januári-februári adatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas terasszá alakulhat Budapest belvárosa 3,5 millió beoltott után

Hatalmas terasszá alakulhat Budapest belvárosa 3,5 millió beoltott után

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Mind a hat angol klub visszalépett az Európai Szuperligától

Mind a hat angol klub visszalépett az Európai Szuperligától