szerző:
Tossenberger Adél
Tetszett a cikk?

A felháborodott újpesti nyugdíjasoknak köszönhetően megtudtuk, hogy Gyurcsány Ferenc egy arany ember, a Fidesz „hazúg”, Orbán Viktor leváltásához pedig forradalom kell. Ötmilliárd forintos hitel felvételére bólintott rá kedden a fideszes vezetésű újpesti önkormányzat, miközben az Orbán-kormány egyik kulcsüzenete az államadósság elleni harc fontossága. Az MSZP pénteken a városháza előtt tüntetett.

Gyurcsány Ferenc egy arany ember volt, Orbán Viktort pedig vagy népszavazással, vagy forradalommal kéne eltávolítani a pozíciójából – mondta a hvg.hu-nak egy idős férfi azon a tüntetésen, amelyet az újpesti városháza elé szervezett a kerületi MSZP-frakció. Az önkormányzat kedden arról döntött: ötmilliárd forint értékben bocsát ki kötvényeket. A tervek szerint a pénzből uszodát építenek, saját kézbe veszik a járóbeteg-ellátást, új szakrendelőt építenek, valamint a Szent István teret és a piac környékét is felújítják.

„Hazúg Fidesz”, „Gyurcsány=MSZP, Feri, küzdünk érted”, "Orbán V. diktátor, hazug népnyúzó”, „Gyurcsány Ferenc néped visszavár” – ilyen és ehhez hasonló feliratokkal készült a városháza előtti téren pár száz nyugdíjas, hogy „véget vessenek a narancsos gazemberek uralmának”. A felháborodott demonstrálók, akik szerint mellesleg Gyurcsány „jobb államfő lenne”, joggal tették fel többször a kérdést: „de hol vannak a fiatalok?”.

Elég volt a hullarablásból

A helyszínen megjelent Horváth Csaba, az MSZP budapesti elnöke, aki a jelenlévők nagy megelégedésére kifejtette, hogy „elég volt a hullarablásból és abból, hogy felhatalmazás nélküli, senki politikusok teszik tönkre az országot”. A képviselő szerint „Orbán Viktort ki kéne seprűzni ebből az országból”, és az lenne a legjobb, ha „csatlósai is követnék vezérüket, elutaznának jó messzire, és csak akkor jönnének vissza, ha nem becsapni, hanem szolgálni akarnák ezt a népet”.

Horváth Csaba jelenléte erősen csökkentette a résztvevők átlag korhatárát - további képekért kattintson!
©

Horváth tovább fokozta a drámai hatást, amikor arról beszélt: Magyarország egyre nagyobb katasztrófák felé közeledik, ezért egyre rosszabb itt élni. A fővárost egy kiterítésre váró vadhoz hasonlította, amely felett fideszes dögkeselyűk keringenek.

Trippon Norbert, az újpesti MSZP-frakció vezetője is kiváltotta a megjelentek bámulatát, amikor a „narancsos gazemberekről beszélt”, akik nem kérdezték meg a helyieket arról, egyetértenek-e az 5 milliárd forintos kötvénykibocsátással. A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fideszen kívül senki, még a KDNP sem szavazta meg a hitelfelvételt.

Volt hiány, vagy nem volt hiány?

Furcsa ellentmondásnak tűnt, hogy míg Wintermantel Zsolt fideszes polgármester szerint tavaly ősszel az új városvezetésnek 900 millió forintos hiánnyal kellett szembesülnie a kerület költségvetésében, addig a szocialisták szerint Újpestet fejlesztési, működési hitel és kötvényadósság nélkül vette át a Fidesz. E mögött az ellentmondás mögött a szocialisták számokkal való trükközést sejtenek, Trippon pedig azt mondta a hvg.hu-nak: az, hogy a fideszes városvezetés életműdíjjal tüntette ki Derce Tamás volt újpesti polgármestert, meglehetősen furcsa gesztus lett volna, ha Derce valóban 900 milliós hiányt hagyott volna maga után.

A fideszes városvezetés mindenesetre most elégedett: Wintermantel szerint a kerület a kötvénykibocsátással „ismét biztos pénzügyi és gazdasági lábakon áll”. Trippon erről egészen mást gondol: szerinte ezzel a döntéssel akár 20 évre is megköthetik a következő városvezetések kezét, a visszafizetendő összeg 11 milliárd forintra duzzadhat az évek során, a félmilliárdos törlesztőrészletre pedig nemigen lát fedezetet. A szocialista politikus ezért arra szólította fel a kerület polgármesterét, hogy a felvett adósságra vállaljon készfizető kezességet a saját vagyona és bevételei terhére.

A jelenlévők jól érezték magukat, a harcias jelszavak ellenére a hangulat békés volt
©

Büntetést várnak

A MSZP országos szinten is kifejezte nemtetszését az önkormányzatok további eladósításával szemben, levélben fordultak a fővárosi kormányhivatalhoz és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez. Azonnali adósságstopot akarnak az önkormányzatoknál, amíg az új önkormányzati törvény hatályba nem lép, a szaktárcától és a kormányhivataltól azt kérik, hogy azonnal tiltsa meg Újpest eladósítását, illetve büntessék meg a kerületi városvezetést az államadósság növelésének, valamint a IV. kerület eladósításának kísérlete miatt.

Az ellenzéki párt szerint a döntés azért is furcsa, mert az elmúlt időszakban Újpest vezetője fideszes parlamenti, és fővárosi közgyűlési képviselőként is megszavazta az országos és fővárosi, valamint helyi megszorításokat.

Kapuzárási pánik

A hvg.hu információi szerint az új önkormányzati törvény állami jóváhagyáshoz köti majd a helyhatóságok fejlesztési célú hitelfelvételét, ezért nem meglepő, hogy egyes önkormányzatok az utolsó pillanatban még önállóan akarnak dönteni milliárdos kötvénykibocsátásaikról, az esetleges árfolyamkockázattal is dacolva.

Nagyítás-fotógalériánk a tüntetésről - kattintson a képre!
©

Korábban több önkormányzati szakértő is azt mondta: elképzelhető, hogy az önkormányzatok megpróbálnak tartalékolni, mielőtt az állam a pénzügyi szabadságukat szűkíteni kezdi. A kormányzat nemcsak az önkormányzatok feladatait és bevételeit szabja ugyanis újra, hanem információink szerint a hitelfelvételre vonatkozó mozgásteret is korlátozni fogja. A hvg.hu birtokába került koncepció szerint működési hitelt egyáltalán nem vehetnek majd fel, és a fejlesztési célokhoz is az illetékes kormányzati szervek engedélye kell. Vagyis az állam nem zárja be teljesen a kaput, de odaáll kapuőrnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbán: Tovább az államadósság csökkentésének útján

A miniszterelnök szerint a kormány tovább fog menni az államadósság csökkentésének útján; Magyarországnak egy új világrendben kell sikeresnek lennie a válság után, ehhez az ország kiszolgáltatottságát okozó államadósságot kell csökkenteni - mondta a miniszterelnök szóvivője szombaton újságíróknak Kötcsén, a fideszes politikusok és jobboldali értelmiségiek zárt körű rendezvényén elhangzottakról.

Király Dávid Itthon

Szabadulnának Tarlósék az újpesti uszodától

Az évekkel ezelőtt bezárt, leromlott épületet már tavaly is megpróbálták eladni, de nem kellett senkinek. A fővárosi Fidesz hat éve úgy tiltakozott a privatizáció ellen, hogy az akkori városvezetés nem is akarta eladni a fürdőt. Újpest fideszes polgármestere a hvg.hu-nak azt mondta: ha a létesítmény üzemképes fürdő lenne, ma is tiltakozna, az épület azonban már csak egy vasbetonszerkezet, "amit az MSZP és az SZDSZ hagyott lerobbanni".

MTI Gazdaság

Ezermilliárd fölé rúg az önkormányzatok adóssága

Tavaly év végén 1247 milliárd forint volt az önkormányzati szféra adósságállománya, ez mintegy 22 százalékkal több, mint a korábbi években - derült ki az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának ülésén.

MTI Itthon

Matolcsy: 20 éves adósságát törleszti a kormány

Elkészült a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete, amely ősszel kerülhet a parlament elé - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtti meghallgatásán kedden.

hvg.hu Gazdaság

Orbán bejelentett: emelkednek az adók, csökken az államadósság

Októberben és novemberben Magyarország visszafizet két lejáró hitelt úgy, hogy nem vesz fel újabb hitelt – jelentette be Orbán Viktor. Ez azt jelenti a kormányfő szavai szerint, hogy 77 százalékról 73 százalékra csökken az államadósság. Megemelik a dohány, az alkohol és a gázolaj jövedéki adóját.

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt