szerző:
hvg.hu

Már évek óta szorgalmazzák a háziorvosok, és az orvosi kamara is, hogy létrejöjjön egy praxisalap, amellyel kivásárolhatnák a nyugdíjba menő kollégákat. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság állítólag egy erről szóló koncepciót hamarosan a kormány elé visz. Ők úgy számolnak: 1,5-2 milliárd forintos lenne az alap. Egy átlagos praxis ma nagyjából tízmilliót érhet.

Hosszú évek óta visszatérő téma a háziorvosi finanszírozási gondjainak megoldása mellett a rendelők adásvételét megkönnyítő praxisalap létrehozása. Beneda Attila, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke ezzel kapcsolatban az MTI-nek úgy fogalmazott: ma nagyjából százötven betöltetlen háziorvosi praxis van, amiből százhúsznak már évek óta nincs gazdája.

Nem hagyja cserben a betegeket

A helyzetet nehezíti, hogy csak a nagyobb betegszámú, fővárosi és nagyvárosi praxisokat lehet eladni, míg kisebb betegszámú, s különösen szociálisan hátrányos helyzetű településeken lévő praxisok nem kellenek senkinek. Beneda azt is mondta: 1,5-2 milliárdos praxisalap kialakításán dolgozik a szaktárca, hamarosan a kormány elé kerül a praxisalapról kidolgozott koncepció.

Borsi Éva, a háziorvosokat tömörítő Kasszaorvosi Szervezet elnöke a hvg.hu-nak ezzel kapcsolatban azt mondja: már a praxisjogról szóló törvény bevezetése után, nagyjából 2004 óta szorgalmazzák, hogy legyen egy olyan alap, ami adott esetben kisegíti a háziorvosokat a bajból. „A legnagyobb probléma az, hogy egy kisebb településen dolgozó háziorvos nem tud jó szívvel nyugdíjba menni, mert nem szeretné cserbenhagyni a betegeit. Ha azonban lenne valaki, aki átveszi tőle a praxist, megoldódna a helyzete” – mondja Borsi Éva.

Sok idős háziorvos nem mer nyugdíjba menni, mert nincs kire hagynia a praxist
©

A Kasszaorvosi Szervezet éppen ezért már évek óta azt az álláspontot képviseli, hogy adott esetben fiatal pályakezdő doktorok vehessék át nyugdíjba menő kollégájuktól a praxist részletre. Ők azt szeretnék elérni, ha a praxis értéke az éves OEP-bevételükkel lenne egyenlő. Ez utóbbi egyébként attól függ, hogy mennyi és milyen korú beteg tartozik oda, valamint hogy hol működik a praxis. Borsi Éva azt mondja, Szegeden egy praxis nagyjából tízmillió forintot ér, de a fővárosban ennél nagyobb összeg is lehet, a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező praxisok átlagfinanszírozása havonta 800 ezer forint.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének álláspontja szerint viszont addig, amíg az OEP-finanszírozás nem biztosítja a praxisjog megszerzési költségeinek kitermelését, addig nem igazán lehet számítani a praxisalap érdemi működésére. Szerintük szükséges, hogy a praxisalap forrásaiból elsősorban azok a háziorvosok részesüljenek, akik jóval a nyugdíjkorhatáron túl végleg visszavonulnának. Sokan ugyanis még 80 év felett is dolgoznak. A szervezet azt mondja: évente a szükséges 250 helyett mindössze 60-100 fiatal lép be a háziorvosi rezidensrendszerbe, ám a szakvizsga megszerzése után 40 százalékuk elhagyja a pályát. Magyarországon nagyjából 6800 háziorvosi praxis van, amiből legalább 200 betöltetlen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Szócska közvetítői szerepet szán a háziorvosoknak

Közvetítői szerepet kaphat az orvosi alapellátás abban, hogy a szűréseken minél többen vegyenek részt, a segítséget anyagilag is ösztönözni szeretnék - közölte Szócska Miklós államtitkár szombaton, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének keszthelyi egészségpolitikai fórumán.

Stop Itthon

Hende Csaba háziorvosa miatt született törvénymódosító tervezet?

Hende Csaba honvédelmi miniszter 3,7 milliárdos állami pluszkiadást jelentő törvénytervezetbe csomagolta saját kezelőorvosa régóta tervezett, Honvédkórház-főigazgatói kinevezését – értesült a Stop.hu minisztériumi forrásból. Schandl László megfelelő tudományos fokozat hiányában jelenleg csak megbízottként láthatja el feladatait az ÁEK élén. A választások óta nem vezette megfelelő végzettségű orvos az intézményt.

MTI Itthon

Nem lesz elég háziorvos

Évente ugyan 60-100 fiatal lép be a háziorvosi rezidensrendszerbe, de a szakvizsga megszerzése után 40 százalékuk elhagyja a pályát, pedig legalább 250 rezidenst kellene képezni évente ahhoz, hogy 15 éven belül lecserélődjön az elöregedett háziorvosi kar – írta pénteki számában a Világgazdaság.

MTI/Világgazdaság Plázs

Több pénzt és jobb feltételeket ígérnek a háziorvosoknak

Szakmailag és anyagilag is vonzóbbá akarja tenni a háziorvosi szakmát az egészségügyi államtitkárság. Azt ígérik: egy, legfeljebb két éven belül már érezhetőek lesznek a hatásai az ennek érdekében tett intézkedéseknek.

Enyhítették a férfi büntetését, aki éjszaka, meztelenül támadt nőkre Zuglóban

Enyhítették a férfi büntetését, aki éjszaka, meztelenül támadt nőkre Zuglóban

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Radar360: Váratlan dolog történt idehaza és Washingtonban

Radar360: Váratlan dolog történt idehaza és Washingtonban

Lézerrel vakította el a pilótát, vádat emeltek ellene

Lézerrel vakította el a pilótát, vádat emeltek ellene

Svájc és Dánia is ott lesz az Európa-bajnokságon

Svájc és Dánia is ott lesz az Európa-bajnokságon

Kamuprofillal csábít Juliette Binoche

Kamuprofillal csábít Juliette Binoche