szerző:
hvg.hu

Jelentős hatalmi átrendeződés indult el a nyáron az MSZP-ben, amely Mesterházy Attila, a pártelnök pozícióit is gyengítette. Az idősebb szocialista politikusok elégedetlenek a vezetés teljesítményével, és a párt sorainak rendezése érdekében tárgyalásokat kezdtek a Gyurcsány-vonallal a békés elválásról – tudta meg a hvg.hu. A szerdán kirobbant vita viszont átírta a forgatókönyveket.

„A pártban pánikot keltett, hogy a kormány és a Fidesz fokozatos gyengülése és a bizonytalanok táborának növekedése ellenére nem növekszik a népszerűségünk. Szinte alig találni olyan szocialista politikust, aki elégedett lenne a teljesítménnyel. Ebben a hangulatban szólt a kelleténél nagyobbat Feri levele, és ismét a pártszakadás kérdése felé terelődött a vita” – beszélt a hvg.hu-nak az MSZP-ben szerdán kirobbant konfliktusról Gyurcsány Ferenc egyik név nélkül nyilatkozó támogatója.

A párt parlamenti képviselőcsoportja csütörtökön rendkívüli értekezletet tartott, ahol a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform (DKP) szerdai felvetését vitatták meg. Molnár Csaba, a DKP elnökhelyettese az MSZP elnökéhez írt levelében arra kérte a listán országgyűlési helyet szerző képviselőket, az MSZP megújítása érdekében fontolják meg a mandátumuk visszaadását.

A csütörtöki frakcióülést követő sajtótájékoztatón Mesterházy Attila azt mondta, szerinte ezzel a lépéssel Gyurcsány a pártból való távozását készíti elő, és ehhez keresi a megfelelő pillanatot. A pártelnök szerint „nem ördögtől való” a szakítás, de ezt békésen kéne véghezvinni és nem a médiában üzengetve, mert ez eltereli a figyelmet az MSZP kormányt bíráló ellenzéki politikájáról.

Figyelemelterelő hadműveletek

A nyáron már voltak tapogatózó tárgyalások az MSZP idősebb vezetői és a Gyurcsány emberei között az esetleges elválásról és a békés egymás melletti politizálásról – tudta meg a hvg.hu több egymástól független szocialista forrásból.

Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc - vonzás és taszítás
©

„Azért sem értem, hogy miért fogadta ilyen ingerülten a pártvezetés Feri ötletét, mert a frakció ciklus közbeni frissítését, a teljesítményértékelést az elmúlt egy évben már többször felvetették, sőt, olyanok is szóba hozták, akik nem tekinthetők gyurcsányistának” – mondta a volt miniszterelnök-pártelnök egyik támogatója, elismerve ugyanakkor, a Gyurcsánytól érkező, pártvezetést bíráló javaslatoknak mindig nagy a visszhangjuk.

A hvg.hu-nak nyilatkozó volt szocialista politikusok szerint oka van a levél kiszivárogtatásának, amely a források megjelölése nélkül jelent meg szerdán a Népszabadság internetes kiadásában. Míg a név nélkül nyilatkozó gyurcsányisták a pártvezetést, a Mesterházy Attila mellett álló források a volt miniszterelnök stábját vádolják azzal, hogy kiadta a javaslatot a sajtónak. Viszont mindkét fél azt állította a hvg.hu-nak, hogy a kiszivárogtatás a párt erőviszonyaiban történt tényleges változásról kívánja elterelni a figyelmet.

Az "öregek" lázadása

„Az öregek befolyása most megint olyan erős, mint a Gyurcsány előtti időszakban. Ők irányítják a szakpolitikai kabineteket, megint szervezik a párt társadalmi és szakszervezeti kapcsolatait, illetve jelentős a nosztalgia is a tagságban azon időszak után, amikor ők irányítottak és nagy volt az MSZP” – beszélt a nyári hatalmi átrendeződésről egy, a két tábor egyikébe sem tartozó szocialista politikus.

Kiss Péter, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre még Mesterházy mellett - még számítanak az "öregek"
©

Információink szerint a volt honvédelmi miniszter, Szekeres Imre, a korábbi oktatási miniszter és pártelnök, Hiller István, a volt kancelláriaminiszter, Kiss Péter és a korábbi európai uniós biztos, Kovács László különösen aktív, mint ahogy Baja Ferenc is őrzi befolyását. „Azt látják, hogy hiába a befektetett munka, a párt nem tud kitörni a pangásból, nem mennek át az üzenetek, a Jobbik jön a nyakunkra. Elégedetlenek Mesterházy teljesítményével” – állította az MSZP egyik budapesti politikusa.

Úgy tudjuk, az idősebb politikusok erre többször figyelmeztették a pártelnököt, mint ahogy – miként az egyik forrás fogalmazott – Mesterházy erős jelzéseket kapott a szeptember 7-8-i gárdonyi kihelyezett frakcióülés előtt. Információink szerint a vezetést a tanácskozás alatt is többen élesen bírálták. Ezt egy magát Gyurcsány-ellenesnek tartó szocialista parlamenti képviselő egyenesen úgy értelmezte, hogy az „öregek” kiálltak a pártelnök mögül, akinek megválasztását tavaly júliusban még támogatták – akkor Gyurcsány táborával szemben, a gyurcsányistákat kiszorítva a vezetésből.

„Rendezni akarják a párt sorait, ennek lehetett része az is, hogy jelezték Gyurcsánynak, készek tárgyalni a békés válásról” – mondta egy, a nyári egyeztetések tartalmát ismerő befolyásos szocialista forrás.

Kinek állt érdekében?

Több MSZP-s politikus is úgy véli, a DKP levelének kiszivárogtatása, a rendkívüli frakcióülés összehívása – melyen viszont nem született érdemi döntés a tanácskozástól távol maradó gyurcsányistákkal szemben – ezt a hatalmi átrendeződést hivatott elfedni.

Baja Ferenc távozóban a frakcióülésről - nem szabad leírni
©

Ám arról, hogy kinek állt érdekében a konfliktus kirobbantása, már megoszlanak a vélemények. A hvg.hu által megkeresett, a két tábortól egyenlő távolságot tartó szocialista politikusok szerint az „öregeknek” nem, mert bár – ahogy egy forrás fogalmazott – „a szivárogtatásban és az intrikákban ők is profik”, a szétválást most csendben akarták intézni. Az MSZP egyik idősebb parlamenti képviselője szerint azt mindenképpen meg akarják akadályozni, hogy Gyurcsány azt a látszatot keltse, azért távozik, mert az MSZP-t elfásult, változni nem képes politikusok irányítják, mellyel szemben ő a progressziót képviseli. A forrás szerint inkább az ideológiai különbségekre kéne hivatkozni, amelyek később egy szövetségi politikában még áthidalhatók.

Éppen ezért a hvg.hu által megkeresett szocialisták többsége úgy véli, a jelenlegi pártvezetés érdekeit szolgálja a Gyurcsánnyal való vita, mert ezzel el lehet terelni a figyelmet a belső hatalmi átrendeződésről, és le lehet vezetni a felgyülemlett feszültségeket. Akadt olyan forrás is, aki azt sem zárta ki, hogy a volt miniszterelnök-pártelnök is érdekelt a konfliktus kiélezésében, mert így van mire hivatkozni azon párttagok előtt, akik vele szimpatizálnak, de továbbra is kötődnek érzelmileg az MSZP-hez.

„Akárhogy is van, a november 12-13-ra tervezett kongresszusig ismét a Gyurcsány és Mesterházy közti vita lesz a meghatározó, miközben az érdemi kérdések, a párt újrapozicionálása csúszni fog” – összegzett egy idősebb MSZP-s politikus, aki szerint ez csak a Fidesznek és a két másik ellenzéki pártnak lesz jó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Videó: megnéztük, kik hisznek Gyurcsányban

Zömében nyugdíjas, idős emberek hallgatták Gyurcsány Ferenc beszédét azon a szerda esti rendezvényen, melyet a Magyar Demokratikus Charta gödöllői klubja szervezett. Videós stábunk arra volt kíváncsi, a hívek szerint szétszakad-e az MSZP, illetve börtönbe kerül-e az egykori kormányfő.

hvg.hu Itthon

Mesterházy: "nem ördögtől való" Gyurcsányék távozása az MSZP-ből

Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció Platformjának (DKP) tagjai feltehetően távozni akarnak az MPSZ-ből, és ehhez keresik a megfelelő pillanatot - mondta Mesterházy Attila, a párt elnöke a mai rendkívüli frakcióülésen. "Nem ördögtől való a gondolat, de akkor tegyék békésen, ne csomagolják mindenféle más javaslatokba a távozási szándékukat" - tette hozzá a szocialisták vezetője.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány híveinek távollétében értekezik az MSZP-frakció

Gyurcsány Ferenc támogatói nélkül kezdte el rendkívüli csütörtöki értekezletét az MSZP parlamenti frakciója. A pártelnök-frakcióvezető által összehívott tanácskozáson Gyurcsánynak azt a felvetését vitatják meg, mely szerint a listán bejutott képviselőknek a párt megújulása érdekében le kellene mondaniuk mandátumukról.

MTI Itthon

Újraalapítaná a köztársaságot Gyurcsány platformja

Az 1918-ban, 1946-ban és 1989-ben megalapított köztársaság "Orbán rendszerének" leváltásával történő, "negyedik újraalapítását" tűzi ki célul a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform 22 pontos kiáltványa, amelyet – miután egy szerdai gödöllői rendezvényen már ismertettek –, csütörtökön eljuttattak az MTI-hez is.

Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár, miután balesetet szenvedtek

Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár, miután balesetet szenvedtek

Négy évre eltiltották Oroszországot az olimpiákról és a világbajnokságokról

Négy évre eltiltották Oroszországot az olimpiákról és a világbajnokságokról

Elvándorlási hullám: elavultak a 2011-es népszámlálás adatai

Elvándorlási hullám: elavultak a 2011-es népszámlálás adatai

Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat

Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat

Bősz Anett beült a DK-ba

Bősz Anett beült a DK-ba

Kína hadat üzent az amerikai technológiáknak, mindent tilos használni

Kína hadat üzent az amerikai technológiáknak, mindent tilos használni