szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció Platformjának (DKP) tagjai feltehetően távozni akarnak az MPSZ-ből, és ehhez keresik a megfelelő pillanatot - mondta Mesterházy Attila, a párt elnöke a mai rendkívüli frakcióülésen. "Nem ördögtől való a gondolat, de akkor tegyék békésen, ne csomagolják mindenféle más javaslatokba a távozási szándékukat" - tette hozzá a szocialisták vezetője.

Ha a DKP tagjai békésen hagyják el a pártot, az MSZP is tudja rendezni a sorait, és az új párt is el tudja kezdeni az építkezést - mondta Mesterházy Attila a mai rendkívüli frakcióülésen. Az MSZP elnöke szerint viszont a párt egyetlen választott testületét - így az elnökséget, a frakciót és a választmányt - sem lehet megzsarolni, és megvannak azok a fórumok, ahol a különböző javaslatokat meg lehet vitatni. Ezért helyteleníti, hogy bárki a médián keresztül üzengessen a pártvezetésnek.

Mesterházy elmondta, hogy az előző kongresszuson kialakítottak egy menetrendet, ennek lesz majd záróakkordja a 2012-es tisztújítás. Ha valakinek személyi ambíciói vannak, ott megmutathatja - mondta Mesterházy, aki szerint "ott és akkor lehet lefolytatni a személyes vetélkedéseket". Viszont aki befelé fordítja a pártot vagy ellene fordul, kárt okoz és "Orbán Viktor forgatókönyvét hajtja végre" - tette hozzá. Akik nem bírják elviselni az MSZP-t vagy elégedetlenek a frakció munkájával, azok távozhatnak - mondta Mesterházy. Kérdésre válaszolva elmondta, a DKP által neki küldött levél, illetve Gyurcsány Ferenc megszólalásai - beleértve a 168 Órának adott interjút - miatt nem indítanak etikai vizsgálatot. Azt is hangsúlyozta, hogy a november 12-13-ai kongresszuson nem fognak személyi kérdésekről döntetni.

Egy párt, két jelkép, több platform
©

Mesterházy Attila azt követően hívta össze a frakcióértekezletet, hogy a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc párton belüli platformja, a Demokratikus Koalíció a párt vezetéséhez írt levélben azt kérte, hogy a listás mandátumot szerző szocialista képviselők pártszavazáson erősíttessék meg mandátumukat, és ezzel cseréljék le a képviselőcsoportot. "Újítsuk meg az MSZP-frakciót" című Facebook-bejegyzésében Gyurcsány azt írja: "nézzünk szembe azzal a ténnyel, hogy annak dacára sem növekszik támogatásunk, hogy a Fidesz lassan már egymillió szavazatot elvesztett. Eközben viszont azt olvassuk, hogy a Jobbik beért bennünket. Mi a tanulság? Szerintünk az, hogy gyökeres változások kellenek."

A mai ülés egyébként csak kisebb részben foglalkozott Gyurcsány Ferenc platformjának felvetésével, inkább az ellenzéki feladatokra koncentráltak - mondta Mesterházy. A frakció úgy döntött, támogatni fogja, hogy az élelmiszerek a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs alá kerüljenek, javasolni fogják egy krízisalap felállítását az uzsorakölcsönök kiváltására és a kárvallottak megsegítésére, illetve egy többkulcsos adórendszer bevezetésére tesznek javaslatot, amelyben 16 és 32 százalékos szja-kulcsokat terveznek. Az utóbbi, 32 százalékos kulcs a 400 ezer bruttó feletti keresőkre vonatkozna. Az oktatási reformtervezetről az MSZP úgy gondolja, hogy brutális tandíj bevezetésére készül a kormány, ezért elutasítják a koncepciót és továbrra is szorgalmazzák a nemzeti oktatási kerekeasztal összehívását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gyurcsány híveinek távollétében értekezik az MSZP-frakció

Gyurcsány Ferenc támogatói nélkül kezdte el rendkívüli csütörtöki értekezletét az MSZP parlamenti frakciója. A pártelnök-frakcióvezető által összehívott tanácskozáson Gyurcsánynak azt a felvetését vitatják meg, mely szerint a listán bejutott képviselőknek a párt megújulása érdekében le kellene mondaniuk mandátumukról.

hvg.hu Itthon

Videó: megnéztük, kik hisznek Gyurcsányban

Zömében nyugdíjas, idős emberek hallgatták Gyurcsány Ferenc beszédét azon a szerda esti rendezvényen, melyet a Magyar Demokratikus Charta gödöllői klubja szervezett. Videós stábunk arra volt kíváncsi, a hívek szerint szétszakad-e az MSZP, illetve börtönbe kerül-e az egykori kormányfő.

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is