szerző:
hvg.hu

A jövedéki adó emeléséről döntött ma a parlament, emellett korrigálták a múlt hétfőn elfogadott végtörlesztéses javaslatot is. Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában a Wikileaks-táviratokról és Gyöngyöspatáról is kapott kérdést Novák Elődtől.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Videó: Orbán kérdéseket kapott, Lázár csalódott Szekeresben

Véget ért a parlament határozathozatala, ezzel befejezzük a parlamenti közvetítést.

A parlament mai ülésén Orbán Viktor a WikiLeaks-táviratokról és Gyöngyöspatáról is kapott kérdést Novák Elődtől. Balczó Zoltán szerint előrehozott választásokra van szükség. Lázár János frakcióvezető csalódott Szekeres Imrében, és ígérete szerint kérni fogja a kormányt, hogy csökkentse az államadósságot, és szüntesse meg az állami stikliket.

Új távhő-támogatási rendszer épül ki

A parlament 245 igen, 95 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. A törvény egy új, hőoldali támogatási rendszer bevezetését célozza meg. Az új támogatási rendszer alapvető célkitűzése a lakossági távhőárak szinten tartása mellett az, hogy a közszolgáltatási kötelezettséget ellátó távhőszolgáltatókat ösztönözze a ténylegesen primer energia megtakarítással járó, nagy hatásfokú, kapcsolt termelésből való vételezésre.

November 13. a magyar nyelv napja lett

A magyar nyelv napjává nyilvánítják november 13-át, a magyar nyelvet hivatalossá tevő 1844-ben született törvénycikk elfogadásának napját - erről döntött a parlament.

Megszavazták az adóemelést, korrigálták a végtörlesztést

Hosszú vita után 244 igen és 85 nem szavazat mellett elfogadták a jövedéki adó emeléséről szóló javaslatot.

November 1-jétől 13 forinttal, 110 forintra emelkedik a gázolaj jövedéki adója, és nő a szeszesitaloké, valamint a dohánytermékeké is. A mai mérték öt-, illetve hatszorosára emelkedik a pénznyerő játékautomaták tételes adója, és január 1-jétől megadóztatják az online szerencsejátékot is. A kormány azzal indokolta az adóemelés szükségességét, hogy részben ezzel "foltozná be" azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett.

A törvényjavaslat elfogadásával korrigálták a múlt héten elfogadott végtörlesztéses törvényt is. Így nem kell azoknak sem illetéket fizetniük, akik szabadfelhasználású hitelüket akarják kedvezményesen végtörleszteni.

Le "MSZP-sezték" a jobbikost, kikérte magának

"Megadom a szót Zakó Lászlónak, az MSZP képviselőjének" – mondta nemrég Jakab István levezető elnök, a jövedékiadóról szóló heves vitában. Zakó László a Jobbik-frakció tagja, ki is kérte magának a bakit, mint mondta, "nagyon nem mindegy", hogy Jobbik vagy MSZP.

Gaudi-Nagy Tamás: a végén még kilövik a szemem

Kezd felbomlani a fegyelem a Házban. A jövedéki adós termékek vitájában már többször rendre kellett utasítani a képviselőket. A levezető elnök szerint a "szocialisták majdnem birkózó versenyt rendeztek" a padsorokban, Gaudi-Nagy Tamás azt mondta felszólalásában, szívesen megkérné Jakab Istvánt, hogy utasítsa rendre az MSZP-frakciót, de egyből hozzátette, ezt mégsem kéri, mert "még a végén kilőnék a szemét".
©

Lázár lebolsevikozta Schiffert

"Még a szocialisták között is kevesen vannak, akiknek tapasztalatai lehetnek a bolsevik mentalitásról, de Schiffer Andrásnak igen, így ezt ne kérje rajtunk számon" – mondta Lázár János az LMP frakcióvezetőjének. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője az után mondta ezt, hogy Schiffer azt vetette a szemére, "bolsevik mentalitást" tükröz, hogy aki Lázár szerint kritizálja javaslataikat, az automatikusan a különböző lobbik (dohány-, cigaretta-, stb.) szekértolója. Schifffer András szerint Lázár ezzel olyan erkölcsi mélységekbe süllyedt, és aljas módon a származásáról beszélt, amit a Fidesz korábban elutasított, miközben arról nem szólt, hogy a söripari szövetség emberei miért ültek bent a parlament alkotmányügyi bizottságának ülésén. Lázár János válaszában azt mondta, ha Schiffer András ennyire érzékeny, őket se vádolja bolsevizmussal, egyben visszautasította, hogy a sörlobbival tárgyalt volna, és hangsúlyozta, hogy a bizottsági ülések nyilvánosak. Schiffer András Dédapja Szakasits Árpád újságíró, politikus, köztársasági elnök, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának első elnöke volt, aki a történelmi Szociáldemokrata Párt utolsó elnökeként támogatta a Kommunista Párttal való egyesülést.
©

Orbán rajzolgat vita közben

Lazára vette a figurát a hosszas parlamenti vitában Orbán Viktor. A kormányfő levette nyakkendőjét, kigombolta inge felső gombját. Miközben a képviselők éles vitát folytatnak arról, hogy a Fidesz felrúgja-e a törvényhozás alkotmányossági normáit az utolsó pillanatban  sokadszorra fordul elő  beterjesztett rengeteg módosító indÍtvánnyal, vagy éppen az ellenzék került a nagyipar uszályába, a miniszterelnök kedélyesen beszélget Semjén Zsolttal, és közben köröket rajzolgat egy papírlapra.
©

Lázár visszautasítja a vádakat

Lázár János visszautasította, hogy lobbiérdekek szerint módosították volna az eredeti javaslatot, mivel szerinte akik dohányt vagy szeszt állítanak elő, és a játékszenvedélyből élnek, azoknak az adója emelkedik.

"Beindult a lobbi" – totális kiakadás az ellenzékben

Az LMP, az MSZP és a Jobbik is annak adott hangott, hogy lehetetlen az a gyakorlat, amivel a kormánypárti képviselők átírnak egy-egy óra alatt egy teljes törvényjavaslatot. Az alkotmányügyi bizottság ugyanis délután olyan módosítókat fogadott el, amelyek a jövedéki adó emeléséről szóló eredeti javaslatot nagy mértékben megváltoztatták. 

Bánki Erik (Fidesz) képviselő a cigaretta minden ezer darabjára megszabott adó megemelését javasolta, amit a kormány képviselője és a bizottság is támogatott. Az eredeti javaslat a két elemből álló adó közül az ezer darabonkéntit változatlanul hagyta, viszont a kiskereskedelmi ár százalékában megadott adón emelt. A mostani módosítás az első elemet is három fokozatban emelte. Így november 1-től az ezer darabonkénti adó a korábbi 9750 forint helyett 10 550 forint lesz. Jövő május 1-től 11 300 forint, míg november 1-től 11 750 forint lesz az ezer darabonkénti jövedéki adó a cigarettán. A szivar, továbbá a cigaretta- és a pipadohány adója az eredeti javaslat szerint emelkedik.

Az alkoholpárlatoknál az volt a kormány célja, hogy a természetes aromával ízesített ilyen termékek adója alacsonyabb, míg a többié magasabb legyen. Rogán Antal ezt a megkülönböztetést eltörölni javasolta, de úgy, hogy minden párlatra az alacsonyabb taksát kelljen alkalmazni. Ez a 289 900 forint csak 5 százalékkal több a mai  minden párlatra alkalmazandó  adónál, míg a magasabb adó 414 150 forint lett volna  mindkét esetben egy hektoliter tiszta szeszre vetítve.

Rogán Antal javaslatát a kormány képviselője és a bizottság is támogatta, Font Sándor (Fidesz) indítványára viszont csak a bizottság mondott igent, így nagy valószínűséggel az Országgyűlés is az előbbit támogatja majd. Font Sándor a törköly-, a gyümölcstörköly-, a mazsola-, és a gyümölcspárlatra javasolta az alacsonyabb adókulcsot, a többire a magasabbat.

1 2 3 4 5 6

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

A szomszédban már nem munkaszüneti nap a nagypéntek - tiltakoznak az egyházak

A szomszédban már nem munkaszüneti nap a nagypéntek - tiltakoznak az egyházak

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Magdi anyussal készített az unokázós csalókról figyelemfelhívó videót a rendőrség

Magdi anyussal készített az unokázós csalókról figyelemfelhívó videót a rendőrség