szerző:
hvg.hu

Mobilköltség, koszorúkra költött összegek, a tervezettnél több benzinpénz, „régiós bérkiegyenlítés” – információink szerint ezek szerepeltek a Fidesz képviselőinek kívánságlistáján Lázár János frakcióvezető javaslatával szemben a juttatások átláthatóvá tételéről.

Míg a jövő évi költségvetésről szóló vitát másfél óra alatt lezárták a Fidesz-frakció keddi ülésén, Lázár János képviselői költségtérítéseket „kifehérítő”, a juttatásokat átláthatóvá tévő javaslatát estig elemezték a kormánypárti képviselők. (A költségvetésről folytatott vitáról - a miniszterelnök által bejelentett "tükörköltségvetés" tervéről - itt olvashat.)

A hvg.hu információi szerint Lázár elvi álláspontját hangoztatta a frakció előtt, miszerint rendbe kell tenni ezt a húsz éve húzódó problémát (a frakcióvezető a hvg.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „képmutató” a mai javadalmazási rendszer, ami egy viszonylag alacsony alapfizetésre és a különböző jogcímeken igénybe vehető pótlékokra épül), míg a képviselők saját, gyakorlati problémáikkal hozakodtak elő.

Lázár javaslata szerint például az útiköltség-térítés helyett benzinkártyát kapnának a honatyák, melyre a választókerület Budapesttől mért távolsága szerint töltenének fel fedezetet, de úgy tudjuk, erre többen azt vetették fel, hogy egy kisfalvas térségben dolgozó honatya választókörzetében is sokat kell, hogy autózzon, akkor töltsék fel ennek fedezetét is a kártyára. Mások azt javasolták, hogy a honatyák kapjanak mobiltelefon-keretet. Információink szerint az is felmerült, hogy a különféle megemlékezésekre a képviselők gyakran vesznek koszorúkat is, és az ilyen gesztusokat szintén nem veszi figyelembe Lázár javaslata.

2000. október 23. - Áder János, Orbán Viktor és Mádl Ferenc megkoszorúzza Nagy Imre szobrát a Vértanúk terén.
©

Ki fizeti a titkárt?

A hvg.hu-nak egy, az ülésről távozó kormánypárti képviselő azt mondta, a frakció több tagja elégedetlenségét fejezte ki, amiért a koncepció nem díjazza a bizottsági munkát. Lázár János pénteki sajtótájékoztatóján ugyanis azt mondta, a házszabály szerint egy bizottsági helyet minden képviselőnek kötelező betölteni, ami szerinte ezért az általános képviselői feladatkör része, nem jár érte külön pótlék, a második-harmadik bizottsági tagság pedig nem kötelező – így ezeket a pótdíjakat is elörölné.

"Azért azt is figyelembe kéne venni, hogy a választási rendszer átalakulásával, a parlament létszámának csökkentésével a választókerületek nagysága nőni fog, így sokkal többet kell majd utazniuk a képviselőknek, ha be akarják járni a kerületüket. Nem beszélve arról, hogy az önkormányzatoknak milyen terhet jelent majd, hogy nekik kell fenntartani a képviselők helyi irodáit a titkárral együtt" – mondta a névtelenséget kérő politikus. Szerinte azt is szóvá tették a keddi ülésen, hogy Lázár javaslata a frakcióvezető és helyettesei fizetéskiegészítését a képviselőcsoportok éves költségvetéséből oldaná meg, ezért sem járna külön pótlék.

Többen felvetették – amiről Lázár János is beszélt –, hogy a magyar parlament tagjai régiós átlagban sincsenek kiemelkedően fizetve, ha már úgyis „rendezik a bért”, akkor emeljenek is rajta. A frakcióülésen döntések nem születnek, egy távozó képviselő szerint „morognak” a javaslattal kapcsolatban, más azt mondta, „aránylag elfogadóak” Lázár indítványával szemben, egy honatya viszont azt mondta, Lázár János világossá tette, hogy „ha nagy balhé lesz belőle”, akkor visszavonja a tervezetet. Mint ismeretes, Lázár egyszer már benyújtott egyet a parlamentnek, de az alkotmányügyi bizottság tárgysorozatba sem vette, ezzel kapcsolatban a frakcióvezető már idézett interjúnkban azt mondta lapunknak, „reméli, hogy ezúttal megszerzi a többséget a bizottságban".

Mennyit keresnek a képviselők?

Lázár János múlt hét pénteken jelentette be, hogy koncepciót készített a képviselői költségtérítések rendszerének átláthatóbbá tételére. A fideszes frakcióvezető azt mondta, jövő év szeptembertől megszűnik a zömében utazási költségek kiegyenlítésére szolgáló választókerületi pótlék és lakhatási költségtérítést sem kapnak a jövőben a parlamenti képviselők.

Pálfordulat késő este
A keddi frakcióülésen a Fidesz képviselőcsoportja támogatta Lázár Jánost abban, hogy szerdán egy új szabályozási javaslattal éljen a képviselők jövedelmének ügyében, és ezt a javaslatát eljuttassa az alkotmányügyi bizottsághoz – jelentette ki Ágh Péter szerdai sajtótájékoztatóján. A jelenlegi rendszer az elmúlt húsz évben folyamatos problémát jelentett, a rendszerváltás óta nem született megnyugtató válasz - szögezte le a fideszes országgyűlési képviselő. (Forrás: fidesz.hu)

Jelenleg 231 ezer forint a képviselői alapdíj, amit számos pótlék egészít ki. Így a fővárostól 250 kilométerre található választókerületben megválasztott, Budapesten lakással nem bíró, valamelyik bizottságban elnöki posztot betöltő és egy másik testületben tagként dolgozó képviselő havonta akár 1,1 milliót is kézhez kaphat. Tehát a fizetése közel 80 százalékát a pótdíjakból szedi össze.

Lázár János érkezőben a költségvetési vitára
©

Lázár javaslata szerint az alapdíj bruttó 750 ezer forintra emelkedne, cserébe semmilyen más pénzbeli támogatást nem kaphatnának a képviselők. A vidéki képviselőknek viszont bezinkártya járna, melyre egy meghatározott táv megtételére elegendő benzinpénzt töltene fel havonta az Országgyűlés hivatala – attól függően, hogy milyen távolságra van a választókerület központja a fővárostól. Lázár tervei szerint a Budapesten lakással nem rendelkező képviselőknek a parlament lakást venne, illetve bérelne.

A Fidesz frakcióvezetője korábban már megszondázta a képviselőket, hogy mit szólnak a rendszer átalakításához, de az előzetes terveknek a hvg.hu információi szerint elutasításban volt része. Lázár márciusban – miután több kormánypárti képviselőről kiderült, hogy szabálytalanul vette fel a költségtérítését – már beterjesztett egy törvénytervezetet a lakhatási támogatás kifizetésének szigorításáról, ám a kijelölt alkotmányügyi bizottság a mai napig nem vette tárgysorozatba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Lázár János: nagy a képmutatás a képviselői juttatások körül

Még az idén megreformálják a párt- és kampányfinanszírozás rendszerét. Ha kell, Orbán Viktort is meggyőzik, hogy a közoktatási törvény fő iránya az integráció legyen – mondta a hvg.hu-nak Lázár János. A Fidesz frakcióvezetőjétől azt is megkérdeztük, milyennek tűnik „belülről” a kormány ötletelőnek látszó gazdaságpolitikája.

hvg.hu Itthon

Videó: rejtélyes módon eltűnt Lázár János javaslata

Több mint fél éve nem vette tárgysorozatba Lázár Jánosnak a képviselők fizetéséről szóló javaslatát a parlament illetékes bizottsága. A fideszes frakcióvezető a lakhatási támogatás kifehérítését az első lépésnek szánta a költségtérítésekkel való trükközés elleni harcban. Videós stábunk kormánypárti képviselőket faggatott arról, mi az oka a Lázár-féle javaslat "pihentetésének". A többség nem tudott válaszolni, de olyan képviselő is akadt, aki szerint most nem ez a legfontosabb kérdés Magyarországon.

Új dátumot találtak, mikor írhatják alá a nagy kínai-amerikai megállapodást

Új dátumot találtak, mikor írhatják alá a nagy kínai-amerikai megállapodást

Bezár a miskolci gyermekváros is, még nem tudni, hova kerülnek a gyerekek

Bezár a miskolci gyermekváros is, még nem tudni, hova kerülnek a gyerekek

Kiderült, ki váltja Radics Gigit az X-faktorban

Kiderült, ki váltja Radics Gigit az X-faktorban

Friss mandátumbecslés az Európai Parlamenttől: A Momentum bejutna, az LMP nem

Friss mandátumbecslés az Európai Parlamenttől: A Momentum bejutna, az LMP nem

Bács Ferenc „finom és elegáns művész volt”

Bács Ferenc „finom és elegáns művész volt”

Váratlan fordulat: kibékült a Qualcomm és az Apple, miközben az Intel feladta az 5G modemchipet

Váratlan fordulat: kibékült a Qualcomm és az Apple, miközben az Intel feladta az 5G modemchipet