szerző:
hvg.hu

"Tükörköltségvetéssel" készül a kormány a válság hatásainak kivédésére - jelentette be a miniszterelnök a hvg.hu információi szerint a Fidesz-frakció keddi ülésén. A gazdasági minisztérium a 260-as, a 280-as és a 300-as euróra is készít számításokat, hogy ne kelljen folyamatosan újratervezni a költségvetést. A büdzsé bemutatása után a kormánypárti képviselők Lázár János képviselői költségtérítésekről szóló javaslatát vitatta meg.

Három euróárfolyamra számolva is készít költségvetési tervezetet a kormány - tudtuk meg a Fidesz-KDNP közös frakcióüléséről. Az árfolyamkockázatot olyan jelentősnek tartja a kormány, hogy a költségvetést 260, 280 és 300 forintos euróárfolyam mellett is elkészíti annak érdekében, hogy ne év közben kelljen válaszokat keresni a külső adottságok hirtelen megváltozása miatt.

Orbán Viktor, aki Matolcsy György mellett zömében a szót vitte, ezt a módszert tükörköltségvetésnek nevezte. A hvg.hu kérdésére a tükörköltségvetés tervét Szijjártó Péter, miniszterelnöki szóvivő megerősítette.

A miniszterelnök az ülésen a név nélkül megszólaló forrásunk szerint bizakodónak tűnt: az államadósság csökkentésével Magyarország azon kevés európai ország közé fog tartozni, ahol az állam pénzügyei kézben vannak tartva - mondta. A kedvező jelek közé sorolta a Magyarországon elinduló újabb beruházásokat (példaként felhozva az Audi legújabb már elkészült és tervezett beruházásait.)

Emlékeztetőül

A 2012-es költségvetési tervezet eredetileg 1,5 százalékos GDP-növekedéssel, 2,5 százalékos államháztartási hiánnyal számol, az inflációt 3,4 százalék helyett 4,2 százalékra becsüli - mondta másfél hete Matolcsy György a sarokszámokat ismertető kormányszóvívői tájékoztatón, ahol többek között az is elhangzott, hogy két százalékponttal megemelik az áfát, kivezetik az adójóváírásokat és a félszuperbruttót, valamint új adót vezetnek be, és több adóklulcsot is módosítanak. (A 2012-es költségvetés pilléreiről és a kapcsolódó adóváltozásokról részletesen korábbi cikkeinkben olvashat.)

Az MTI fél hat után közölte, hogy a költségvetést szerdán fogják véglegesíteni.

Több diákhitel az állami felsőoktatási helyekről kiszorulóknak

A prezentációt követően a képviselők is tehetettek fel kérdéseket, akik főként az egészségüggyel és a kkv-k helyzetével kapcsolatban érdeklődtek. Például, hogy mi lesz az orvos, illetve rezidenselvándorlással, és hogyan lehetne segíteni a kkv-k hitelhez jutását.

Orbán Viktor megérkezik a Fidesz-KDNP frakcióülésre
©

Orbán ezen kívül részletesen beszélt a felsőoktatás tervezett átalakításáról, külön koncentrálva arra a kérdésre, hogy a keretlétszámok jelentős szűkítése miatt szükség lesz a diákhitelrendszer kibővítésére. A diákhitel közvetlenül fedezné a felsőoktatásban való részvétel költségeit azok számára is, akik nem tudnak bejutni az államilag finanszírozott helyekre. Ehhez Orbán szerint a piacról kellene bevonni forrásokat, a diákhitel nagyságát pedig a megváltozott igényhez kéne igazítani.

Orbán és Matolcsy háromnegyed hat körül távozott a frakciülésről. A frakció információink szerint viszont tovább ülésezett: Lázár János képviselői költségtérítésről szóló javaslatáról vitatkoztak.

Szijjártó: az elrugaszkodás költségvetése készül

Megtárgyalja, és péntekig beterjeszti a parlamentnek a 2012-es költségvetésről szóló törvényt - jelentette be Szijjártó Péter. A kormányfő szóvivője szerint jövőre "az euró-válságzónától való  elrugaszkodás költségvetése készül el", ennek lényegeként azt említette, hogy tovább csökkentik az államadósságot, illetve hogy "3 százaléknál jóval alacsonyabb" lesz a büdzsé hiánya. A jövő évi költségvetés öt célra épül: "tovább folyik az arányos adórendszer kiterjesztése" az adójóváírás és a félszuperbruttó kivezetésével (ezt 202 ezer forint fölötti jövedelem esetén két lépésben vezetik ki, az efeletti jövedelmeknél a 202 ezer forintot meghaladó résznél még megmarad 2012-ben); az idei 595 ezer jövedelempótló-támogatásban részesült közül legalább 200 ezret át akarnak irányítani a közmunkaprogramokba; fellépnek az adóelkerülés ellen; "rendbe teszik a nyugdíjkasszát" (vagyis csak ebből fizetnek nyugdíjat); és "rendbe teszik az egészségügyi kasszát is".

 

A hvg.hu kérdésére, miszerint három forintárfolyamra is megtervezték a költségvetést, Szijjártó Péter azt felelte, egy törvény készül, de természetesen a kormány "nem dughatja a homokba a fejét" a változó gazdasági környezetben. További kérdéseinkre elmondta, hogy az Audi, a Mercedes, és az Opel is kapacitásbővítést tervez (illetve a Mercedes esetében a gyártás indul el). Kérdésünkre, hogy mit kell érteni jövőre a "nyugdíjkassza rendbetételén", a szóvivő csak annyit mondott, ezzel kapcsolatban a kormányfő megfogalmazta, hogy megőrzik eközben a nyugdíjak értékét.

Csúszás volt a programban

A miniszterelnök elhúzódó programja miatt félórás késéssel kezdődött a Fidesz-KDNP közös frakcióülése, melyen Orbán Viktor mutatja be a jövő évi költségvetés részleteit.

Fél négy körül kezdődött az ülés, Orbán nagyjából háromnegyed óráig beszélt.

...és távozóban a képviselői irodaházból
©

Úgy tudjuk, a miniszterelnök elsősorban az irányokról beszélt, számok kevésbé jelentek meg az előadásában. A Fidesz sajtó öt órára sajtótájékoztatót jelentett be. Tudósítóink a helyszínen azt tapasztalták, hogy már közvetlenül az Orbán-beszéd elhangzása után szivárogtak el fideszes képviselők.

A frakció támogatni fogja, az már biztos

Orbán Viktor a 2012-es költségvetés részléteit előzetesen nem ismertette a frakcióval. Így a kormányfő mai látogatását nagy várakozás övezte. Lázár János frakcióvezető a frakciómeghallgatást múlt pénteken jelentette be, egy héttel azután, hogy a nemzetgazdasági miniszter a sajtó előtt bemutatta a jövő évi költségvetés sarokszámait.

A hvg-hu-nak adott hétfőn megjelent interjúban a frakcióvezető azt mondta, hogy a komoly kiigazítást tartalmazó költségvetésről szóló szavazásnál „abszolút garantálni tudja” a frakció egységét: „Ez Hajdúszoboszlón eldőlt. Sőt, az összes kétharmados törvény mögött is fel tud sorakozni a frakció.” – mondta. A  mai meghallgatás ennek fényében előzetesen nem tűnhetett többnek puszta formalitásnál, bár Lázár azt ígérte, a frakció „érdemben” fog nyilatkozni a részletekről. Előzetesen Lázár csak alapelveket kommentált, például, hogy a frakció nem támogatja a többkulcsos adót.

Egy kulcs jó, több kulcs rossz

Ahogy a hvg.hu megírta, a szeptember 7-8-i hajdúszoboszlói frakcióülésen vita alakult ki az egykulcsos adó körül, de Orbán Viktor nemhogy engedett volna, hanem kijelentette, az egykulcsos, arányos adórendszer megerősítését szorgalmazza. Ezzel információink szerint arra utalt, hogy az egykulcsos adó bekerülhet a tervezett adóalkotmányba, melynek „megírását” Orbán  saját magának szignózta ki.

Lázár János - nagy vita volt a javaslatáról
©

A költségvetés pilléreinek múlt heti beharangozását követően kiderült, hogy az adójóváírás és a félszuperbruttó eredetileg tervezett teljes kivezetésével a lakosság jelentős része rosszabbul járna: a bérkompenzációra több megoldás is született, melyek megoldásukban nagyon hasonlítottak egy második kulcs megjelenésére, miközben a kormány változatlanul ragaszkodott ahhoz, hogy marad az egykulcsos adózás.

Lázár János a hvg.hu felvetésére, hogy a kormány az ezermilliárdos költségvetési kiigazítással kapcsolatban folyamatosan korrigálja önmagát, azt mondta, hogy „néha túlzottan is előreszalad a kormány.” Ezért a költségvetésre vonatkozó javaslatok kommentálásával megvárná, hogy mi kerül a tervezetbe.

(A Lázár János frakcióvezetővel pénteken készült interjúnkat itt olvashatja.)

A költségvetés atyja
©

Már csak párat kell aludni

Az előzetes menetrend szerint a költségvetési törvényjavaslatot pénteken nyújtják be az Országgyűlés elé. Ezt megelőzően szerdán pedig a béremelés, illetve a bérkompenzáció részleteit szeretné a kormány megosztani a nyilvánossággal.

A költségvetési tervezetet a Költségvetési Tanács múlt pénteken elfogadhatónak minősítette, de Járai Zsigmond, a Tanács, valamint a jegybank felügyelő bizottsági elnöke azt mondta, hogy jelentős kockázatokat is hordoz.

A költségvetési tervezet megítélésben a Magyar Nemzeti Bankot képviselő Simor András különvéleményt fogalmazott meg: a jegybank szakértőinek az elemzésére támaszkodva azt mondta, hogy a kormány egyenlegjavító intézkedései több esetben kisebb lehet a kormány által várt megtakaírtásoknál, más esetekben pedig a részletek hiánya miatt a költségvetési hatásokat egyelőre lehetetlen megbecsülni. Így az MNB szerint a központi költségvetés hiánya akár 1,1 százalékkal is magasabb lehet az előirányzatnál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halálos verekedés Veszprémben

Halálos verekedés Veszprémben

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát