szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Somogy Megyei Közgyűlés megyei közgyűlési mandátuma visszaadására szólította fel Gyenesei Istvánt, a Somogyért Egyesület elnökét szerdai ülésén.

Veres Zoltán, Somogy megye sajtószóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a közgyűlésen Csorba Ottó (Fidesz-KDNP) képviselő határozati javaslatot tett, miszerint Gyenesei István az Ormai-ügyben betöltött szerepe miatt, a közgyűlés jó hírének megőrzése- és a civilek érdekében adja vissza mandátumát.  A közgyűlésen fideszes képviselők igennel szavaztak, a somogyértesek, a szocialista, a jobbikos és a független képviselő - nemmel szavazott, illetve tartózkodott.

Gyenesei István
©

Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke, aki korábban több cikluson át a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt, majd a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztereként is dolgozott, a közelmúltban beadványt juttatott el a területi választási bizottsághoz, amelyben tudatta, hogy Nagyatád polgármestere, Ormai István lemondott közgyűlési mandátumáról.

A korábban az egyesület színeiben mandátumhoz jutott Ormai István viszont arról tájékoztatta a bizottságot, hogy nem mondott le a tisztségéről, függetlenként megtartotta azt.

A vita egy, tavaly az egyesületben a mandátumok kiosztása előtt minden érintett által kitöltetett, lemondó nyilatkozatról szól, amely az egyesület vezetése szerint Ormai István tagságból való kilépésével aktiválhatóvá vált. Nagyatád polgármestere elismerte, hogy aláírt ilyen lemondó nyilatkozatot, de azt még 2010 októberében, presszió hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja.

Zana István, a Somogyért Egyesület sajtószóvivője közleményben közölte, az egyesület álláspontja szerint a Somogy Megyei Közgyűlés szerdai, Gyenesei Istvánt mandátuma visszaadására felszólító döntése törvénytelen. A megyei főjegyző előzetesen figyelmeztette a javaslattevőket, hogy erre nincs hatásköre a testületnek, az önkormányzat fideszes képviselői ennek ellenére támogatták szavazatukkal a javaslatot. A hatáskör túllépéséből adódó törvénysértő határozat meghozatala miatt, a törvényesség helyreállítása érdekében a Somogyért Egyesület beadvánnyal fordul a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz - áll a közleményben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön dönt arról, hogy melyik megyei rendőr-főkapitányság hatáskörébe utalják a somogyi vitatott mandátum ügyét. Az ügyben a múlt héten nyomozó hatósághoz fordult a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság. Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel közölte, a somogyi rendőrség az ügyben kizárási indítványt terjesztett elő az ORFK-nak. Az ORFK-n az MTI megkeresésére megerősítették, hogy megkapták az indítványt szerdán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Gigantikus dinó csontvázát találták meg Argentínában

Gigantikus dinó csontvázát találták meg Argentínában