szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elvándorlásra toborzás helyett a közös munka folytatását javasolja a rezidenseknek Szócska Miklós egészségügyi államtitkár abban a nyílt levelében, amelyet vasárnap küldött a Magyar Rezidens Szövetség elnökének.

Az államtitkár a Kossuth Rádióban azt mondta: baráti hangú levelében leírta, hogy elfogadja a rezidensek érveit és megérti helyzetüket, de egyúttal kiemelte: jelenleg nincs olyan ágazat, ahol meg lehetne mondani, hogy mi lesz öt év múlva. Ebben "az iszonyúan kiélezett gazdasági helyzetben a követelésekkel csak bajt lehet elérni" - fogalmazott az államtitkár. A megoldást csak közösen, kemény munkával lehet megtalálni - tette hozzá.

Szócska Miklós kiemelte, hogy a szövetséggel együtt átdolgozott Markusovszky Lajos ösztöndíjprogram második köre "meglehetősen sikeres", naponta negyvenen jelentkeznek.

Az államtitkárság és a rezidensszövetség együttműködésére utalva az államtitkár nyílt levelének címe: 374, mivel mostanáig ennyi rezidens jelentkezett a kibővített rezidensi ösztöndíjprogramra. Az államtitkár szerint ez a szám azt mutatja, hogy a decemberi határidő lejárta előtt biztosan be fog telni a keret, tehát megtalálták azt a modellt, amely alkalmas a rezidensek itthon tartására.

Papp Magor, a Rezidens Szövetség elnöke
©

Szócska Miklós szerint a következő években az intézményi hatékonyságból több százmillió forintot nyernek majd, és így lépésről-lépésre az összes rezidensre kiterjesztik majd ezt a fajta támogatást. Az államtitkár megjegyezte: a rezidenseknek ahelyett, hogy az országot járva felmondásra buzdítják a kollégákat, inkább a polgármesterekkel kellene egyeztetniük arról, hogy segítsék a települések egészségügyi intézményeiben dolgozók letelepedését.

Szócska Miklós elmondása szerint levelében arra is kitért, hogy a rezidenseknek képzésükben a hallgatói önkormányzati jogosítványokhoz hasonló jogokat adnának. Így értékelhetnék oktatóik munkáját, a visszajelzések mentén javulna a képzésük színvonala - tette hozzá.

Az államtitkár kedden jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy még ezen a héten megkeresi a rezidenseket javaslataival, amelyekkel véleménye szerint javítani lehet élethelyzetükön. A Magyar Rezidens Szövetség szintén kedden azzal a céllal indult országjáró körútra, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat tegyen érdemi intézkedéseket az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"

"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben