szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra kell indítani az elmúlt három évtizedben csaknem teljesen leállt társadalmi mobilitást, támogatni kell a civil mozgalmak és hálózatok kibontakozását – véli Hankiss Elemér szociológus a HVG Jövő Extra 2011-nek adott interjújában.

Az interjúban Hankiss rámutat: a magyar társadalom – különböző történeti és jelenkori okok miatt – különösen megszenvedi a bizonytalanságot, ez történik most is. A válság azonban nemcsak rombol, hanem építhet is, amennyiben lerombolja az elhasználódott régi struktúrákat, és lehetővé teszi új struktúrák kialakulását. A válságból való kiutat abban látja, hogy „mindenekelőtt olyan politikai és gazdasági gyakorlatot kell kialakítani (az elmúlt húsz év gyakorlata nem ilyen volt), amelyben az emberek túlnyomó többségének lehetősége van arra, hogy szabad és felelősségteljes emberként maga alakítsa a sorsát”.

Úgy véli, újra kell indítani az elmúlt három évtizedben csaknem teljesen leállt társadalmi mobilitást, támogatni kell a civil mozgalmak és hálózatok kibontakozását. „A világban rengeteg új gondolat, kezdeményezés, megoldás, megoldáskeresés van, amiről – hála a médiumok torz műsorpolitikájának, az értelmiség alvajárásának, a közélet provinciális túlpolitizáltságának – a magyar társadalom alig tud valamit” – véli Hankiss a HVG Jövő Extra 2011-nek adott interjújában.

A válságból való kilábaláshoz szerinte nemcsak a gazdaságot és a politikát kell rendbe tenni, hanem az emberi fejeket is – meg kell tanulnunk azt, hogy a jogokkal felelősségek is járnak. Fontos lenne szerinte az is, hogy már az óvodától kezdve egészen az egyetemig intenzív legyen a személyiségfejlesztés, az autonóm, felelősségteljes emberek nevelése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

A műtüdőre kerülő covidosok háromnegyedét meg tudják menteni Bécsben

A műtüdőre kerülő covidosok háromnegyedét meg tudják menteni Bécsben

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?