szerző:
MTI

Egy izraeli nagybefektető szerint a Hunvald-ügy egyes vádlottjai háromszoros áron próbálták továbbadni az erzsébetvárosi önkormányzattól vásárolt ingatlanokat, de miután a bérlők kiköltöztetése rájuk hárult, az sem kizárt, hogy végül még veszítettek is volna az ügyleteken - derült ki a befektető tanúvallomásából a Fővárosi Bíróságon csütörtökön.

A tolmács segítségével meghallgatott üzletember elmondta, hogy 2005-ben és 2006-ban a Király utca 15. és 21. szám alatti házakról folytatott tárgyalásokat, ám az egyik ingatlannál még pereskedtek a bérlőként ott lakók, így jogi képviselője tanácsára elállt a vásárlástól. A másik ügylet azért hiúsult meg, mert a tárgyalások végső stádiumában a régóta stabil árajánlatot váratlanul 15-20 százalékkal megemelte a vádlotti kör egyik tagja.

Mindkét ingatlant - tucatnyi másik vádbeli épülethez hasonlóan - a VII. kerületi önkormányzattól vásárolták egyes vádlottak, és az ügyletekben jogászként közreműködtek egyes olyan személyek, akik a nyomozás során még gyanúsítottak voltak, ám mióta terhelő vallomásokat tettek másokra, már tanúként vehetnek részt az eljárásban.

Az ügyészség szerint ingatlanonként 20-30 millió forinttal, összességében 366 millióval vesztegették meg Gál György elsőrendű vádlottat, aki a vádbeli cselekmények idején az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának szabaddemokrata elnöke volt. Gál cserébe elintézte, hogy a valótlan tartalmú ingatlan-értékbecslésekkel megtévesztett képviselő-testület mélyen a reális ár alatt, versenyeztetés nélkül adja el az önkormányzati ingatlanokat a kiválasztott közvetítőknek, akik nyomban 50-100 százalékos haszonnal tudják azokat továbbértékesíteni külföldi tőkeerős befektetőknek.

A vád szerint Hunvald György másodrendű vádlott, annak idején a VII. kerület szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő tudott a cselekményekről és bűnsegédként közreműködött azokban, támogatta az eladásokat, holott tudta, hogy reális áron is lenne vevő az ingatlanokra. A vádbeli, tucatnyinál is több ingatlannak végül is csak a töredéke kelt el, a bűncselekmények zöme az ügyészség szerint kísérleti szakaszban maradt. A vádiratnak van több más, az ingatlanpanamákkal szorosan össze nem függő pontja is.

Gál, Hunvald és a további 23 vádlott többsége az eljárás során javarészt tagadta bűnösségét.

A csütörtökön meghallgatott izraeli nagybefektető - aki 12 éve tevékenykedik Magyarországon, főként ipari ingatlanok adásvételével, felújításával foglalkozik - elmondta, hogy az egyik Király utcai ingatlanért 1,25 milliárd forintot, a másikért 1,4 milliárdot ajánlott. A megbeszéléseken az a forgatókönyv körvonalazódott, hogy a szerződés megkötésekor fizeti a vételár 20 százalékát, azután azt a mintegy 35 százalékot, amennyit a közvetítők az önkormányzatnak kifizettek volna az ingatlanért, a harmadik részlet az a 35 százalék, amelyből remélhetőleg a bérlők, lakók kiköltöztetése megoldható. Végül pedig a már per-, igény- és tehermentes, jogtiszta üres ingatlan átadásakor a vételár utolsó 10 százalékát fizeti ki a vevő.

Kérdésre válaszolva az idős üzletember elmondta, hogy a közvetítők ideális esetben körülbelül az általa kifizetendő vételár 30 százalékát keresték volna ezeken az ügyleteken, ám ha a bérlők kiköltöztetése a vártnál többe került volna, akkor még veszthettek is volna. A tanú elmondta, hogy ő közvetlenül az önkormányzattal nem tárgyalt, hiszen például a bérlők kiköltöztetése a számára megoldhatatlan feladat lett volna, többek között ezért is volt szüksége a közvetítőkre.

Az izraeli férfi beszélt arról, hogy a mintegy két éven át tartó üzleti tárgyalások során számára mindvégig tisztázatlanok maradtak az érdek- és tulajdonviszonyok, egyezkedett olyanokkal is, akik azt állították, hogy tulajdonosai az eladó ingatlannak, illetve az azt magában foglaló üzletrésznek, cégnek, ugyanakkor a telekkönyvek, hivatalos cégnyilvántartások ezt nem igazolták vissza. A tanú tudomása szerint a közvetítők úgy tárgyaltak vele az önkormányzati ingatlan eladásáról, hogy az még a részükről nem volt kifizetve az önkormányzatnak, ezt az általa fizetendő vételárból tették volna meg tárgyalópartnerei.

A nagybefektető elmondta, hogy igazából az ingatlanokra volt szüksége, de cégek, üzletrészek formájában az adózás sokkal kedvezőbb lett volna. Tudomás szerint a két Király utcai céget magába foglaló magyar kft.-ék off-shore cégek voltak. Az izraeli üzletember tervei között szerepelt, hogy felújítja és szállodává alakítja a két ingatlant a rájuk vonatkozó műemlékvédelmi szabályokkal összhangban.

A tárgyaláson szót kért Néder Zoltán, aki az izraeli férfival folyó tárgyalásokon előállt a 15-20 százalékos áremeléssel. Azt mondta, hogy szerinte a 30-35-35 százalékos arányok "köszönő viszonyban sem voltak a realitásokkal", éppen ezért kényszerült az eladási ár megemelésére.

A csütörtöki tárgyaláson meghallgattak egy ingatlanszakértőt, akit még a botrány kipattanásakor kért fel a VII. kerületi MSZP-SZDSZ többségű önkormányzat a történtek vizsgálatára. A szakember más módszerekkel dolgozott, mint a Hunvald-ügyben megvádolt ingatlanszakértő, ám az általuk becsült ingatlanértékek nem tértek el egymástól lényegesen, és az is előfordult, hogy a tanúként meghallgatott szakember alacsonyabb árat dolgozott ki, mint megvádolt kollégája.

A büntetőper pénteken újabb tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Okosórája segítségével mentettek ki egy elesett biciklist

Okosórája segítségével mentettek ki egy elesett biciklist

A NASA vezetője nem akar balhézni az oroszokkal, de azért nem tartja elfogadhatónak, hogy lyukak legyenek az űrállomáson

A NASA vezetője nem akar balhézni az oroszokkal, de azért nem tartja elfogadhatónak, hogy lyukak legyenek az űrállomáson

Vasárnap ön is ingyen beutazhatja az országot

Vasárnap ön is ingyen beutazhatja az országot

Jobban árthatnak a Földnek a vegetáriánusok, mint azok, akik kevés húst esznek

Jobban árthatnak a Földnek a vegetáriánusok, mint azok, akik kevés húst esznek

Bécs belvárosában tényleg vége lehet az Airbnb-nek

Bécs belvárosában tényleg vége lehet az Airbnb-nek

Orbán beszédét énekelve és tapsolva szakították félbe Rómában

Orbán beszédét énekelve és tapsolva szakították félbe Rómában